cazier

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care simplifică procedura eliberării cazierului judiciar, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Concret, Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor pe 7 decembrie, cu 250 voturi pentru, 2 abțineri și tot două voturi împotrivă, fiind inițiat de 71 deputati și senatori.

Ulterior, pe 17 decembrie, a fost trimis la Cotroceni pentru promulgare, iar astăzi a fost semnat și decretul, devenind Legea nr.3/2023. Potrivit modificării, „la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip (…), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate
cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice
”.

Nu vă grăbiți însă cu cererile, deoarece, în actul normativ se arată că abia „în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar”.

Articolul precedentPiedone, scrisoare deschisă către Iohannis: „Primarul Sibiului din 2014 a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu”
Articolul următorIonuț Stroe crede că nu mai există scuze în ceea ce privește construirea spitalelor regionale