Foto: Adevărul
Foto: Adevărul

Fostul premier Victor Ponta, încă lider al Pro România, a vorbit aseară despre perspectivele din anul în care tocmai ce am pășit, despre pandemie, decizii politice și inclusiv despre viitorul pe termen mai lung.

Invitat la România TV, Ponta și-a exprimat speranța că, în acest an, pandemia de coronavirus va fi tratată cu mai multă atenție de cei care ne conduc, și că deciziile pentru limitarea numărului de cazuri pozitive și al deceselor vor fi coerente.

Din punctul de vedere al acestuia, soluția nu mai poate fi un nou lockdown, deși a arătat că este de așteptat ca în următoarea perioadă cazurile pozitive să crească din nou, dată fiind relaxarea de sărbători.

Sper ca domnul Cîmpeanu să țină școlile deschise, domnul Rafila să țină spitalele deschise pentru toată lumea. Oamenii care nu s-au vaccinat până acum, nu se mai vaccinează. Eu zic că trebuia făcut certificatul verde echitabil pentru toată lumea, dar nu l-au facut.

Acum probabil o să crească iar numărul de cazuri, pentru că au venit mulți de afară, unde este și varianta asta Omicron, dar dacă m-ar întreba domnul Ciucă, România nu mai suportă un lockdown, spitale închise, școli închise. (…)

Acum am așteptări, să iasă domnul ministru Rafila să ne spuna că știm că vine alt val și că suntem pregătiți. Dar cel mai important este să fie regândit tot sistemul și să ne putem ocupa și de altceva decât de Covid. Au stabilitate, au susținere largă parlamentară, au toate condițiile. (…) Eu nu mai cred în restrictii, România nu mai suportă restricții.

Cere-le oamenilor ce ești dispus și tu să faci, nu cum eram amendați pe stradă pentru mască și domnul Orban bea cu prietenii fără mască. Dă niște reguli pe care oamenii le cunosc și acceptă să le respecte, altfel îți pierzi orice încredere din partea populației”, a declarat fostul premier pentru sursa citată.

Aseară, Ponta a vorbit inclusiv despre imaginea pe care o are în acest moment președintele țării, mai bine spus despre încrederea cu care mai este creditat acesta. În primul rând, fostul premier a vorbit despre cum vede lucrurile, din perspectiva sa, legat de modul în care Klaus Iohannis a tratat subiectul pandemiei. Și, chiar dacă s-a discutat mult pe marginea subiectului alegerilor anticipate ca o modalitate de a rezolva situația din țară, liderul Pro România a opinat că nu este cel mai fericit scenariu.

Ceva ne-a supărat pe toți: domnul Iohannis ba ne spunea că e doar o răceală, ba că ne închide pe toți, ba că a învins pandemia. (…) Klaus Iohannis este președinte, dar nu mai are încrederea oamenilor. 9 din 10 români nu-l mai cred nici dacă ne spune „La mulți ani 2022”, ne uităm ce an e.

Nu am intrat în Schengen, nu am intrat, ați zis că nu o să mai avem vize de SUA, avem, ați zis că scăpăm de MCV, nu am scăpat. Domnule, ce ați făcut în 8 ani? A spus că nu o să aducă PSD la guvernare, PSD e la guvernare. (…)

Eu sper ca domnul Ciolacu să fie mai deștept decât noi toți și să găsească o persoană căreia să nu i se dea în cap doar pentru că e de la PSD. Eu voi sprijini un candidat de stânga, dar pe de altă parte cred că cel mai important este cum e guvernată România, altfel vine tot un președinte care spune că face și nu face nimic. Domnul Iohannis a spus că cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost că a scos PSD de la guvernare. Păi PSD e la guvernare, deci nimic.

Nu cred că vor fi alegeri anticipate, deși noi de la Pro România am dori, dar pentru români nu ar fi bine. (…) Domnul Băsescu spunea, după 10 ani, că România este un stat mafiot, acum Iohannis spune că este un stat eșuat, după 7 ani. Păi cine e de vină?”, a atras atenția Ponta.

Articolul precedentGrindeanu: „Nu e nici primul şi nici ultimul incident de acest fel. Asta e situația României acum”
Articolul următorFilip Havârneanu (USR): „Cîmpeanu este omul-foarfece pentru Educație”