Filip Havârneanu (USR): „Cîmpeanu este omul-foarfece pentru Educație”

Deși lista rămâne „deschisă”, discipline importante sunt absente din lista olimpiadelor naționale

Deputatul Filip Havârneanu (USR) îl consideră pe Sorin Cîmpeanu drept „omul-foarfecă” pentru Educație, după ce a fost publicată lista disciplinelor la care se reiau olimpiadele naționale, după doi ani de pauză din cauza pandemiei. De pe aceasta lipsesc câteva discipline, importante, limba română și istoria, dar și limba engleză.

Într-o postare făcută pe contul său de socializare, Havârneanu îl critică în termeni foarte duri pe ministrul Cîmpeanu, considerându-l „olimpic la nimicul făcut pentru învățământul românesc”, dar care „mai scoate o bombă din ghiozdanul clanului liberal și elimină olimpiadele la română, istorie și engleză. Acest închipuit cu partidul lui care ridică de poză coliva lui I.G. Duca, mimând respectul față de istorie, anulează performanța copiilor la o disciplină care ține despre identitatea noastră ca popor”, a scris Havârneanu pe Facebook.

De altfel, acesta atrage atenția asupra dublei măsuri pe care Cîmpeanu o afișează, subliniind faptul că „într-o țară în care în 2021 analfabetismul funcțional depășea 50%, acest ministru renunță la concursul de excelență la limba noastră maternă, dar nu are o problemă cu olimpiada la limba maghiară de exemplu, discriminând elevii ași la limba română, care ar putea să dea lecții autentice tuturor angajaților pe pile, din ministere,din coaliția PNL-PSD-UDMR, care au nevoie de asistenți pentru a scrie o demisie”, a mai scris deputatul USR, care se întreabă, retoric, ce mai vrea Cîmpeanu să ia de la copii.

„Ați desființat olimpiada la  limba engleză pentru că efectiv nu suportați deschiderea Europeană, pentru că nu vă pasă decât să executați fidel la partid,la prima strigare. Am cerut cu colegii de la USR, bani pentru profesorii din sistemul preuniversitar, din mediul universitar, masă caldă în școli, dotări și depolitizarea sistemului de educație.  Ați refuzat orice, ați luat de sărbători tot din banii educației copiilor, le furați și momentul în care pot să demonstreze că sunt de top la materii vitale. Sunteți omul-foarfece al educației și sper să vă tundă cineva funcția asta, că poate așa învățați ceva”, a concluzionat deputatul Filip Havârneanu.

Potrivit Ministerului Educației, „ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc, pe lângă olimpiadele și concursurile pe discipline școlare – matematică, fizică, biologie, chimie, astronomie, geografie, filozofie, informatică, lingvistică, limbi moderne etc., și competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală”, se arată în informarea de pe site-ul ministerului, însă lipsesc și cele la Arte Vizuale. Totodată, se precizează faptul că „listele pot fi completate și cu alte competiții internaționale și naționale pe discipline școlare și proiecte educative, cu avizul Ministerului Educației”.

Cîmpeanu, convocat la audieri în comisia de muncă

Articolul precedentPonta, previziuni pentru noul an
Articolul următorMinistrul Câciu, despre protestele anunțate: „Haideți să nu șantajăm statul pentru că nu ne-am primit dreptul”