Corneliu Răducan Morega este candidat pe listele USR-PLUS în Gorj și, ca orice candidat, apelează la clipuri electorale din care să rezulte voturi. O scurtă istorie a campaniilor electorale arată că românii sunt impresionați de copii. Candidatul a învățat de la precursori și a postat un clip electoral cu nepoata minoră.

Există, desigur, cei impresionați de imaginea și cuvintele unui copil folosit pe post de marionetă politică și există cei care realizează că locul unui minor este departe de politică, oricare ar fi legăturile de rudenie și orice ar vrea să transmită videoclipul.

Candidat pe listele USR-PLUS în Gorj a postat un clip electoral cu nepoata minoră. Corneliu Răducan Morega a luat numele baronului Morega, dar îl ascunde în campanie!

Corneliu Răducan Morega se apără afirmând că postarea nu a avut ca intenție campania electorală, iar videoclipul nu este unul electoral:

 (…) azi vom face ceva un pic diferit. Astăzi vă voi vorbi despre un om extraordinar în viața mea. Unchiul meu. Numele lui este Cornel. Corni, pentru prieteni și familie. Omul de la care am moștenit talentul desenului. El este foarte amuzant și o persoană cu care poți râde ore în șir. El mă ajută când intru în belele și părinții neapărat nu trebuie să afle. A, da! Și aproape că am uitat. Îi place Harry Potter.  El candidează pentru Senat la Gorj. Corni, eu cred în tine, că vei face o țară minunată pentru copiii României. Fără teme! Spitalele curate. Școlile mai frumoase și mai multe. Corni, ai votul meu!

În cele câteva fraze, nepoata candidatului își laudă unchiul, insistă pe ideea de vot și, deși poartă culorile partidului opoziției, menționează că unchiul candidează pentru Senat. Candidatul insistă că este nevinovat: ”Este o chestiune de familie!”.

Reprezentanții PLUS Gorj nu doar că se dezic, dar și contestă campania reprezentantului și, mai mult decât atât, menționează un adevăr simplu: Corneliu Răducan Morega s-a prezentat în campanie fără numele luat de la soție, Morega. El apare, în general, drept Corneliu Răducan pe listele USR-PLUS prezentate pe internet și în clipurile USR Gorj. Omul politic și-a adăugat la Starea Civilă numele fostului deputat PNL Morega la căsătoria cu fiica politicianului, dar acum se prezintă în campanie doar drept Corneliu Răducan.

Morega vede în videoclip doar noținuea de familie, sfidează legea și se simte nevinovat:

Este copilul surorii mele. Este un clip pe care ea l-a făcut și mi l-a trimis. Nu se face trimitere la nici un partid politic, nu se îndeamnă oamenii la vot . Copilul este îmbrăcat chiar în galben (n.r. – culoarea PNL). Este o chestiune de familie și eu l-am postat pentru că fetița este extraordinar de inteligentă și de frumoasă. Este nepoțica mea, cu care îmi petrec toate vacanțele. Sora mea este plecată în Spania. Nu este un clip electoral.

Ce spun reprezentanții PLUS Gorj cu privire la prezența lui Răducan Morega pe lista USR-PLUS pentru Senat:

„Acesta nu se regăsește în lista privind componența membrilor USR pe care o avem la dispoziție, considerăm astfel că acesta nu îndeplinește condițiile necesare pentru a avea calitatea de candidat”

Ce spune legea: „Folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”.

Cu toate acestea, legea nu se prea aplică în momentul în care banul și politica atârnă mai greu pe taler. Reclama ascunsă se numește tot reclamă, clipul adunând peste 100.000 vizualizări. Viitoarele ștampile? Afacere de familie.

Foto

Ziarul de Investigații

Articolul precedentMinistrul Cîțu a început să dea garanții despre ce va face dacă PNL va câștiga majoritate în Parlament
Articolul următorAlianța „de dreapta” cu USR PLUS, pusă sub semnul întrebării
Jurnalist full-time / Pesimist part-time