Foto: Facebook/Florin Cîţu
Foto: Facebook/Florin Cîţu

Florin Cîțu a vorbit astăzi, 2 septembie, despre o creștere a ratei inflației, precizând că România nu va putea evita o rată de 25%.

Într-un text publicat pe contul personal de Facebook, fostul premier a discutat despre majorarea prețurilor producţiei industriale, făcând o comparație între anul trecut și luna iulie a anului 2022.

Florin Cîțu: ”Doar printr-o minune rata inflației pentru bunurile de consum nu va ajunge la 25%”

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu … ATENȚIE … 52.3%, în luna iulie 2022 comparativ cu luna iulie 2021. După aceste date, rata inflației pentru bunurile de consum doar printr-o minune nu ajunge la 25%”, a transmis fostul lider PNL.

Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor nu intenționează să schimbe această rată

În același context, Cîțu a precizat că, atât Banca Națională a României, cât și Ministerul de Finanțe trebuie să ofere explicații, în condițiile în care și prețurile de pe piață internă au crescut.

BNR si MF au multe de explicat (câteva mii de angajați plătiți cu salarii cu cel puțin 30% mai mari decât în sectorul privat). Prețurile pe piață internă au crescut cu 67.43 (!!!), în timp ce pe piață externă doar cu 25.87%. Mai simplu, rata inflației mare vine din interior, nu din exterior. Povestea avansată oficial este alta. Dacă BNR și MF ar dori o rată a inflației mică, atunci rata inflației scade imediat. Dar nu pare că vor asta”, a conclus fostul premier.

Potrivit datelor Eurostat, în luna august, inflația în zona euro a atins valoarea de 9.1%. De asemenea, cele mai mari scumpiri au fost înregistrate în domeniul energiei.

Articolul precedentO nouă Ordonanță pentru prețurile la energie. Ministrul Popescu: „Vrem să stimulăm populația să facă o economie a consumului”
Articolul următorPonta: ”Taxele se măresc peste noapte. Nimeni nu explică ce se întâmplă în zona energiei”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time