Sursă foto: www.digi24.ro
Sursă foto: www.digi24.ro

Aseară, ”Coaliția a luat o decizie” și Florin Cîțu și-a flexat mușchii.

Cam prea tare, și cam prea inutil.

Nu știu dacă a fost puterea care i s-a urcat la cap, sau dacă, într-adevăr, ”sunt interese mai mari la mijloc”. Sincer, nici nu-mi prea pasă de motive. Important e că, din acest spectacol de forță, s-a iscat ceva ce nu ne doream prea curând: o criză politică.

La nici un an de guvernare, Coaliția dovedește că nu e îndeajuns de responsabilă pentru a-și asuma guvernarea.

Coaliția ca la grădiniță

Am fost prima care s-a bucurat când PSD a pierdut majoritatea în Parlament. Când alții le-au luat locul. În speranța că vor reuși să facă măcar jumătate din ce au promis în campanie.

Dar guvernarea nu se face ca la grădiniță. Politica nu merge cu ”facem așa, că așa spun eu, că-s mai mare” și nici cu ”îmi iau jucăriile și plec”.

Și, totuși, cam asta se întâmplă, în prezent. Un Cîțu mult prea sigur pe el, un PNL care nu vrea să negocieze, cu vagi apucături totalitariste, amintind cumva din ce în ce mai mult de PSD și-un USR PLUS prins la mijloc. Între orgoliu, neputință și lipsa experienței politice.

Pe scurt, despre fiecare în parte

Nu-mi dau cu presupusul pentru ce a ales Cîțu să reacționeze ca un director de școală primară și să-l demită pe Stelian Ion. Cert este că așa a reacționat. Argumentul că nici măcar n-a desființat SIIJ nu ține. Chiar colegii din PNL au fost cei care au pus bețe-n roate la această acțiune.

Practic, l-a dat afară, fără preaviz și fără motivare. Poate doar niște vagi motive, pe care le cred doar elevii de gimnaziu.

PNL face spectacol din faptul că are majoritatea din majoritate și că poate face cam ce vrea. Mizează pe faptul că USR PLUS n-o să renunțe nici la ministere, nici la vaga forță pe care o are în Coaliție. Dar uită că puterea doar cu numele nu e îndeajuns de satisfăcătoare. Și le-a cam dat cu tifla de prea multe ori.

Fără USR PLUS, ajung în Opoziție. Dar poate tocmai acolo vor să ajungă. Să tragă sfori, fără responsabilitatea guvernării.

USR PLUS e cățelul care și-a pierdut jucăria. N-a luat în calcul că nu intra în Coaliție nici majoritar, nici cu oameni care de-abia au pășit în politică. S-au angajat să guverneze lângă unii care știu foarte bine de unde se trag sforile și ce fel se fac mânăriile.

Acum, că s-au convins că nu prea au ce face, își ”analizează opțiunile”. E limbajul codat pentru ”nu știm exact ce facem, da` hai să vedem pe unde scoatem cămașa”.

Propunerea unei alianțe cu AUR pentru moțiunea de cenzură e una dintre cele mai nocive și proaste alegeri pe care le-ar putea face. Poate unii votanți uită păcatele partidului pe care l-au votat. Cu votanții USR PLUS s-ar putea să nu fie la fel de ușor.

Marele câștigător și marele perdant

Ca de obicei, din tot circul ăsta, de câștigat nu are decât PSD-ul. Că a prezis că actualul guvern se va face, mai devreme sau mai târziu, de râs. Și mi-l și imaginez pe Ciolacu cum se uită la schimburile de replici și la răsturnările de situație și râde. O, cum mai râde!

De pierdut? Ca de obicei, cetățeanul de rând. Nici nu e nevoie de argumente sau explicații. Pentru că, în ciuda faptului că se bat cu pumnul în piept în campanii c-or să facă, și-or să dreagă, totul se rezumă la ceva simplu: interesul personal și propriul buzunar. Al lor, nu al nostru.

Articolul precedentSe anunță scandal în ședința de mâine a coaliției de guvernare
Articolul următorPSD a intrat în viteză și a publicat textul moțiunii
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.