40 de piese unicat, cercei și monede din metal prețios, au fost descoperite de un pasionat de istorie în zona de sud a judeţului Prahova.

Este vorba despre un tezaur de podoabe şi monede bizantine puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates, în anii 1078-1081.

Cristian Cojanu este  cel care a făcut descoperirea cu ajutorul unui detector de metale. Bărbatul a predat piesele Direcţiei Judeţene pentru Cultură Prahova.  

Tezaurul este unicat în România, susţin muzeografii din Prahova. Podoabele ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină.

Podoabele ”ilustrează relaţiile populaţiei şi a structurilor de putere de la nordul Dunării cu Imperiul Bizantin. Literatura de specialitate nu cunoaşte în România nici un tezaur similar care să conţină piese de podoabă şi un grup compact de monede din electrum din acelaşi tip puse în circulaţie de împăratul bizantin Nichifor III Botaneiates în anii 1078-1081. Tezaurul poate fi pus în legatură cu revolta oraşelor din thema Paradunavon sau Paristrion (1072-1091) şi ar fi putut aparţine unui mercenar peceneg din armata bizantină. Pentru o perioadă în care documentele scrise sunt rare, tezaurul descoperit se constituie într-o sursă importantă de reconstituire a istoriei zonei cuprinsă între Dunăre şi Munţii Carpaţi la sfârşitul secolului al XI-lea”, anunță Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, într-un comunicat de presă

Articolul precedent„Următorul val al pandemiei va fi al nevaccinaților!”/ De ce este refuzat vaccinul anti-Covid
Articolul următorHaz de necaz: câțiva călători au avut timp să dea o petrecere cu manele pe peronul gării din Constanța, cât au așteptat trenul
Cristina IANCU
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...