World Wildlife Fund din România solicită noii conduceri a Ministerului discuții aplicate pentru revizuirea urgentă a Planului Național Strategic 2023-2027, în conformitate cu cerințele Comisiei Europene.
Membrii au afirmat că această solicitare vine în urma criticilor Comisiei Europene și după aproximativ doi ani de „consultări” în grupuri de lucru organizate de Ministerul Agriculturii (MADR).
În cadrul acestor discuții, problemele de mediu au fost tratate superficial, iar reprezentanții societății civile (experți silvici, biologi, ecologi, dar și apicultorii și micii producători) au fost, în mare parte, ignorați.
WWF România: Cât de importantă e susținerea de către stat a pădurilor, apelor și zonelor umede, insectelor polenizatoare sau a fânețelor bogate în floră?
Potrivit reprezentanților World Wildlife Fund din România, ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu consideră că aceste aspecte sunt relevante în viziunea pentru agricultură și dezvoltare rurală pe următorii 4 ani.
”Planul Național Strategic al României pentru 2023-2027 ignoră aproape cu desăvârșire aceste subiecte și continuă politica de intensivizare a agriculturii, care este responsabilă pentru o treime din emisiile de gaze cu efect de seră și este acum principala cauză pentru deteriorarea biodiversității la nivel european și global”, se arată în comunicatul distribuit pe contul de Facebook.
Comisia Europeană critică aspru această viziune, ce va fi finanțată din fonduri europene
”În acest context, cerem public Ministrului interimar al Agriculturii, Sorin Grindeanu, deblocarea discuțiilor cu reprezentanții organizațiilor de mediu și mici producători din grupurile de lucru pe PNS, pentru a putea revizui urgent acest Plan”, conclud reprezentanții.