În urma publicării acestui articol, astăzi, 5 martie 2025 am primit următorul drept la replică pe care îl public în integralitate, așa cum a fost primit. Atrag atenția asupra faptului că în data de 27 februarie 2025 a fost PRIMA dată când am încercat să vorbesc cu proprietarul Mihai Doboară însă acesta a ales să nu dea curs întrebărilor adresate, alegând o altă cale, care probabil la momentul respectiv i s-a părut câștigătoare.




ARTICOLUL PUBLICAT ÎN DATA DE 2 MARTIE 2025
Un proiect imobiliar controversat
Mihai Doboară, dezvoltator imobiliar și principal acționar al companiei EnVogue Urban SRL, a devenit un nume cunoscut în domeniul construcțiilor rezidențiale. Cu peste 750 de apartamente finalizate, proiectele sale din București și Chiajna au stârnit de-a lungul timpului sentimente amestecate.
Cel mai recent, o nemulțumire de data asta, implică ansamblul EnVogue Residence Militari, situat pe Bulevardul Iuliu Maniu nr 586-590, Sector 6, unde două blocuri sunt finalizate, iar al treilea se află în construcție. Mihai Doboară este prezent asociat sau administrator în mai multe societăți comerciale.

Un ansamblu rezidențial cu multe necunoscute
În ciuda promisiunilor dezvoltatorului, situația reală este departe de cea prezentată pe site-ul oficial. Potrivit informațiilor din spațiul public, Mihai Doboară nu se află la prima sa dispută juridică, fiind anterior implicat și în conflicte și cu Primăria Sectorului 6.
Astăzi, EnVogue Residence Militari este teatrul unui ”război” deschis între Asociația de Proprietari și dezvoltator, cauzat de problemele financiare, gestionarea defectuoasă a resurselor și lipsa transparenței.
Acuzații de facturi umflate și costuri ascunse pentru locatari, plus neplata către Asociație a cotelor de întreținere
O problemă majoră semnalată de proprietarii din blocul C este refuzul dezvoltatorului de a achita cotele de întreținere pentru apartamentele nevândute, in momentul de față, peste 20 și mai mult de 100 de locuri de parcare la fel, nevândute, acestea însumând la momentul acesta peste 60.000 de lei.
Conform legislației, aceste cheltuieli revin dezvoltatorului până la vânzarea locuințelor/locurilor de parcare. Cu toate acestea, EnVogue Residence Militari, prin reprezentantul legal, Mihai Doboară, refuză să le achite, împingând astfel Asociația de Proprietari spre incapacitate de plată.
Acuzațiile continuă
În plus, locatarii acuză că panourile fotovoltaice, care conform contractului ar fi trebuit să furnizeze gratuit 5% din energia necesară spațiilor comune, nu sunt folosite în acest scop.

Mai mult, există suspiciuni că apa consumată de locatari este refacturată prin firmele lui Mihai Doboară, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind legalitatea acestei practici. Locatarii acuză, de asemenea, că NU pot plăti apa pe care o folosesc și că aceasta este utilizată și pentru construcția noului bloc, evident, fără acordul lor și fără contracte directe cu furnizorul Apa Nova.
Parcarea subterană – plătită, dar inutilizabilă

Un alt scandal implică parcarea subterană, interzisă locatarilor din cauza lipsei avizului ISU. Proprietarii care au achiziționat locuri de parcare sunt acum obligați să găsească alternative, în timp ce dezvoltatorul refuză să ofere soluții sau compensații.
Fără autorizarea ISU, în cazul unui incendiu, parcarea ar putea deveni un pericol iminent.
Asociația de Proprietari, în pragul colapsului financiar
Refuzul EnVogue de a plăti întreținerea pentru peste 20 de apartamente și 100 de locuri de parcare nevândute a determinat Asociația de Proprietari să acumuleze datorii mari către furnizori. Există riscul iminent ca utilitățile să fie întrerupte, iar locatarii să fie lăsați fără apă, electricitate și lifturi funcționale.
În aceste condiții, se ridică o întrebare crucială: cine mai cumpără un apartament într-un ansamblu unde utilitățile sunt la un pas de a fi tăiate?
Suprafața reală a apartamentelor, diferită față de cea promisă?
Mulți dintre proprietarii noilor apartamente reclamă că suprafața reală a locuințelor este mai mică decât cea menționată în contract. Diferențele de 3-5% dintre suprafața contractată și cea livrată au generat suspiciuni că dezvoltatorul ar fi creat „spații fantomă” pentru a crește profitul. Astfel, dacă raportăm această posibil practică la întreaga suprafață construită, rezultatul ar putea însemna apartamente „în plus” pentru vânzare.

Ceea ce atrage atenția este faptul că, aparent nu există apartamente care să aibă metri pătrați în plus ceea ce naște întrebarea dacă acest mod de vânzare este un modus operandi din dorința de a mai încerca construirea măcar a unei garsoniere din cei 3-5% adunați de la fiecare apartament. La un calcul grosier, diferențele de suprafață pot depași chiar 100m2 la suprafața totală de peste 2.800 m2.


Construirea ilegală a penthouse-urilor?
Documentele analizate indică faptul că EnVogue ar fi modificat proiectul inițial prin adăugarea unor apartamente tip penthouse pe terasele blocurilor. Pe site-ul oficial, sunt listate șase apartamente tip penthouse cu prețuri între 175.000 și 299.700 de euro + TVA, însumând o valoare totală de 1.551.600 de euro + TVA.
Dacă doar un apartament de tip penthouse dintre cele șase este construit ilegal, atunci problema devine una de natură penală, iar autoritățile ar trebui să intervină urgent.
Conform procesului verbal de recepție, Corpul C, Tronsonul 2 are șase etaje (etajul șase retras), însă în realitate, conform filmărilor atribuite EnVogue Militari dar și Google Earth se vede și al șaptelea etaj. Pare și mai retras decat etajul șase retras.



Aceeași idee de business pare că este prezentă și la Tronsonul 1, unde, conform Procesului verbal de recepție figurează etajul 7 RETRAS, ceea ce există, însă, mai apare și etajul 8 unde probabil se găsește încă un apartament tip penthouse.

19 angajați pentru un imperiu imobiliar?
Deși gestionează un proiect de sute de apartamente, EnVogue Urban SRL a declarat o medie de 19 angajați în 2023. În ciuda dimensiunii proiectului, dezvoltatorul pare să opereze cu un număr minim de personal, ridicând suspiciuni legate de structura reală a companiei și de legalitatea activităților sale financiare.
Războiul recenziilor – manipulare online?
În plină dispută cu locatarii, EnVogue pare să fi intrat și într-un război online al recenziilor. Pe diverse platforme, apar evaluări contradictorii, unele pozitive, altele critice, ceea ce sugerează o posibilă campanie de manipulare a imaginii dezvoltatorului. În timp ce locatarii își exprimă public nemulțumirile, EnVogue pare să răspundă prin strategii de control al reputației.


Un scandal imobiliar de amploare – cine intervine?
Situația de la EnVogue Militari ridică probleme majore de legalitate și etică. De la suprafețe posibil modificate și utilități refacturate, până la apartamente tip penthouse construite ilegal și parcări neautorizate, ansamblul rezidențial pare să fie un exemplu de dezvoltare imobiliară defectuoasă.