Social democratul Vasile Dîncu a lansat aseară câteva variante „de lucru” în ceea ce privește un viitor guvern, în condițiile în care, după toate probabilitățile, audierea miniștrilor propuși de Nicolae Ciucă va avea loc la începutul acestei săptămâni.
Este cert că PSD și AUR nu vor vota guvernul minoritar, iar președintele Consiliului Național al PSD, spune că formațiunea din care face parte nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, în cazul în care guvernul propus de Nicolae Ciucă va pica la votul de învestitură.
Iar explicația acestuia este una simplă: nici PSD nu stă mai bine în a forma o majoritate, fiind în aceeași situație ca PNL. Însă, spre deosebire de PNL, Dîncu consideră că PSD a fost și rămâne „felxibil”. Doar negocierile să fie unele reale.
„Toată lumea a spus că nu vor vota un premier PSD și atunci de ce să mai forțăm noi 10 zile această criză în care mor oameni? Cred că nu are sens să facem acest lucru. (…) Nu putem nici noi să facem o majoritate, așa cum nu pot nici liberalii, cum nu poate nici USR, deci n-are rost să mai lungim această perioadă.
Am văzut ultimul discurs al premierului desemnat, care a vorbit despre faptul că a lipsit flexibilitatea. El a așteptat flexibilizarea mandatului lui din partea PNL, pentru că era clar că pe un mandat de guvern minoritar nu va putea să treacă. Cred că mingea este încă în terenul PNL. Ei și președintele României trebuie să se gândească cum vor să flexibilizeze, ca să se poată face majoritate în al 12-lea ceas.
(…) Noi suntem flexibili, am arătat acest lucru prin propunerile pe care le-am făcut, am adus trei tipuri de flexibilizare a proiectului nostru. (…) Deocamdată, suntem în fața unui refuz al PNL și al premierului desemnat în a negocia cu PSD”, a arătat Dîncu, la Digi24, acesta considerând că PSD nici nu a avut „negocieri adevărate” cu PNL, în condițiile în care, din ce se vede din afară, „premierului îi convine mai degrabă să eșueze această încercare cu un alt premier desemnat decât domnia sa”.
În același context, Dîncu a arătat și de ce este nevoie de un Guvern susținut de majoritatea formațiunilor reprezentate în Parlament: „Avem patru feluri de crize zilele acestea și au nevoie de o majoritate puternică în Parlament, au nevoie de experți și au nevoie de termen mediu și lung.
Eram dispuși până la urmă să intrăm cu miniștri în acest guvern, dar n-am apucat să discutăm despre acest lucru. N-am discutat nici posturile, așa cum a apărut în mass-media – tot din zona liberală au venit aceste informații, ca să saboteze discuția noastră. Președintele liberal, Florin Cîțu, ne-a spus tot timpul că el nu are mandat decât pentru guvern minoritar, dar că nu refuză ideea unei participări a PSD, doar că n-are mandat în sensul acesta și vrea să-și ducă mandatul până la capăt.
(…) Noi nu ne grăbim în niciun fel, nu putem să fim nici cinici și să spunem că este o situație bună pentru noi. Însă dacă am găsi o variantă rațională de discuție și-n următoarea fază, probabil că noi, așa cum am spus de la început, suntem deschiși să discutăm orice variante sunt pentru a scoate România din criză, dar nu acceptăm variante de compromis pe termen scurt”, a mai punctat social democratul.