PSD ar putea cântări greu în suspendarea lui Iohannis, dar așteaptă și mișcarea USR

„Dacă domnul Cioloş vine şi aduce şi dânsul în discuţie acest lucru, putem discuta”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a afirmat, luni, că așteaptă un „semn” din partea lui Dacian Cioloș, liderul USR în privința demiterii lui Iohannis, subliniind că nu are „de ce să discute” cu cei de la AUR. De altfel, în urmă cu puțin timp, AUR, prin vocea lui George Simion a anunțat faptul ca a fost demarată procedura privind demiterea președintelui României.

„Văd în discuţiile din ultimele săptămâni acest subiect. Nu a fost pe ordinea de zi la Consiliul Politic Naţional, dar sigur, dacă domnul Cioloş vine şi aduce şi dânsul în discuţie acest lucru, putem discuta. (…)  Hai să îl vedem pe domnul Cioloş”, a comentat prim-vicepreşedintele PSD această temă, în contextul în care pentru declanșarea procedurii de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis sunt necesare două treimi din voturile parlamentarilor.

Cât privește o posibilă discuție cu AUR pe acest subiect, Grindeanu a infirmat. „De ce să discutăm cu cei de la AUR? Nu ne-au sunat, Nu avem..Dacă vine domnul Cioloş să susţină acest demers, în mod sigur vor face o şedinţă de urgenţă a Consiliului Politic să clarificăm punctul de vedere”.

Despre motivele pentru suspendarea preşedintelui, Grindeanu a arătat că „PSD spune de şapte ani că Iohannis nu e pregătit să conducă România”, şi, cu toate acestea, românii au hotărât să îl voteze, Iohannis câștigând detașat în fața candidatului social democrat, Viorica Dăncilă.

Cioloș nu consideră suspendarea ca pe o soluție, în acest moment

De partea cealaltă, Dacian Cioloș consideră că suspendarea președintelui nu este o soluție, subliniind că nu susține demersul celor de la AUR. „România are nevoie acum de un guvern care să scoată țara din criză. România nu are nevoie de o altă criză pe care să o adăugăm la cele pe care le traversăm deja. AUR nu face decât să alimenteze aceste crize. Suspendarea președintelui acum nu e o soluție. Nu vedem ce ar aduce pentru rezolvarea crizei. Noi cerem asumarea responsabilității PNL să ne spună ce vor de la viața politică. Să ne spună PNL și președintele. Florin Cîțu sper că a înțeles că a picat și acum soluția e refacerea coaliției în jurul unui guvern care să își asume reforme și să scoată țara din criză. Asta e opțiunea USR. Avem nevoie de parteneri care să își asume”, a declarat Dacian Cioloș, la Digi 24.

Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”, mai mult, că acesta are dreptul să dea explicații, în fața parlamentarilor, privind faptele care i se impută.

Președintele poate fi suspendat în urma unei propuneri făcută de o treime dintre parlamentari, cu votul majorității acestora. Dacă aceasta va trece, în 30 de zile trebuie organizat un referendum pentru demiterea președintelui. Referendumul este validat dacă prezența la urne este de cel puțin 30% din numărul total al alegătorilor înscriși pe liste.

AUR vrea suspendarea lui Iohannis, „pas cu pas”

Articolul precedentProgramul „România Educată”, amânată până în 2023
Articolul următorGabriela Firea are șapte motive pentru care nu votează Cabinetul Ciucă