Un fost agent de poliție în cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier a fost găsit vinovat pentru luare de mită și a fost condamnat la închisoare cu executare, fiindu-i totodată interzis să mai exercite profesia.
Este vorba despre o primă sentință pronunțată de Tribunalul Botoșani într-un dosar trimis în instanță în urmă cu 2 ani, potrivit căreia polițistul ar trebui să execute 3 ani, 6 luni și 20 de zile închisoare.
Pe lângă fostul agent, alți trei inculpați au fost condamnați de tribunal – la pedepse cu suspendare, cuprinse între 10 luni și 20 zile și 2 ani închisoare, plus pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi pe o perioadă de 2 ani și prestarea unei munci neremunerate, în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, pentru dare de mită (2 dintre ei) și complicitate la dare de mită, (al treilea inculpat).
Inițial, în dosar a fost inculpat și un al cincilea inculpat, însă acesta a scăpat de pedeapsă, deoarece fapta de care fusese acuzat este deja prescrisă. De altfel, și polițistul a scăpat de alte două acuzații, din același considerent:
„1. Încetează procesul penal declanşat cu privire la inculpatul Rotăriţa Dorel-Florin pentru favorizarea făptuitorului şi complicitate la fals în declarații, ca urmare a intervenirii prescripţiei. Condamnă pe inculpatul Rotăriţa Dorel-Florin la pedeapsa de: 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea exercitării profesiei de poliţist, pentru luare de mită, (…) 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani interzicerea exercitării profesiei de poliţist, pentru luare de mită. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie constând în interzicerea exercitării profesiei de poliţist.
Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 8 luni închisoare, sporită la 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare. Aplică alături de pedeapsa principală de 3 ani, 6 luni şi 20 zile închisoare pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării profesiei de poliţist pe o perioadă de 2 ani. Interzice inculpatului exercitarea profesiei de poliţist.
2. Stabileşte în sarcina inculpatului Bulgariu Ionuţ pedeapsa de 10 luni şi 20 zile închisoare pentru dare de mită. Dispune amânarea aplicării pedepsei de 10 luni şi 20 zile închisoare, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul se va supune următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, Serviciului de Probaţiune Botoşani schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice Serviciului de Probaţiune Botoşani schimbarea locului de muncă; e) să comunice Serviciului de Probaţiune Botoşani informaţii si documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
3. Încetează procesul penal declanşat cu privire la inculpatul inculpatul Repede Dumitru-Cristian pentru conducere pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere i-a fost anulat şi instigare la fals în declarații, ca urmare a intervenirii prescripţiei.
4. Condamnă pe inculpatul Repede Iulian-Răzvan la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare pentru dare de mită. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pentru o durată de 2 ani, calculată de la data rămânerii definitive a prezentei. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe Serviciului de Probaţiune Botoşani, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice Serviciului de Probaţiune Botoşani schimbarea locului de muncă; e) să comunice Serviciului de Probaţiune Botoşani informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune inculpatului obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, constând în derulare programe destinate copiilor în perioada vacanţelor şcolare în cadrul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani sau activităţi de arhivare, activităţi de restaurare obiecte în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani.
5. Condamnă pe inculpatul Dracinschi Alin la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru complicitate la dare de mită. Suspendă sub supraveghere executarea pedepsei pentru o durată de 2 ani, calculată de la data rămânerii definitive a prezentei. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va respecta următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe Serviciului de Probaţiune Botoşani, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice Serviciului de Probaţiune Botoşani schimbarea locului de muncă; e) să comunice Serviciului de pProbaţiune Botoşani informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Impune inculpatului obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 zile, constând în derulare programe destinate copiilor în perioada vacanţelor şcolare în cadrul Bibliotecii Judeţene „Mihai Eminescu” Botoşani sau activităţi de arhivare, activităţi de restaurare obiecte în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani.
Dispune confiscarea sumei de 185 lei de la inculpatul Rotăriţa Dorel- Florin. Obligă inculpaţii la cheltuieli judiciare către stat (urmărire penală+judecată), respectiv: Rotărița Dorel-Florin – 950 lei, Bulgariu Ionuţ – 500 lei, Repede Dumitru-Cristian – 500 lei, Repede Iulian-Răzvan – 300 lei şi Dracinschi Alin – 300 lei”.
Vorbim de prescripție pentru unele fapte, dat fiind că acuzațiile au legătură cu evenimente din 2016 și 2017, din ce detaliază Direcția Generală Anticorupție:
„În fapt, în data de 15.10.2017, agentul de poliție rutieră a pretins și primit foloase necuvenite de la un conducător auto constând în produse alimentare, pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu și anume în vederea neîntocmirii documentelor de constatare a unei contravenții la regimul circulației rutiere și pentru a nu dispune sancționarea contravențională a acestuia și a nu lua măsurile complementare prevăzute de lege.
Totodată, la data de 25.08.2016 a pretins și primit de la doi inculpați diverse bunuri, respectiv produse farmaceutice de uz veterinar, pentru a nu-i întocmi dosar penal unui al patrulea inculpat care, în data de 1 august 2016, a condus un autoturism pe drumurile publice având permisul de conducere anulat, provocând un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.
În acest context, în schimbul produselor farmaceutice, agentul de poliție a acceptat ca o altă persoană să declare, în fals, faptul că a fost implicat în evenimentul rutier și a condus autoturismul. În realitate, fapta fusese comisă de unul dintre inculpații mai sus-menționați, care prin această măsură, a fost favorizat.
Cercetările au fost efectuate în baza sesizării din oficiu a ofițerilor de poliție judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Botoșani și a ordonanţelor de delegare emise de procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani”.