De astăzi se aplică mult promisa compensare la carburanți, după ce prețurile la pompă au explodat, însă președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, consideră că măsura nu este tocmai atât de benefică, așa cum promit guvernanții.
Guvernul a adoptat ieri Ordonanța de urgență care prevede că operatorii de benzinării ce vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de la bugetul de stat, iar Drulă avertizează că, în ciuda faptului că avem cadrul legislativ, există totuși posibilitatea ca benzinăriile să nu respecte întocmai prevederile legale.
Totodată, din ce a explicat liderul USR, citat de Știri pe Surse, soluţia adoptată de Guvern pentru reducerea temporară a preţului plătit de consumatorul final pentru carburanţi este „foarte complicată, foarte târziu şi cu impact foarte mic”, în condițiile în care actuala coaliție putea „să aplice o soluţie simplă, pe care noi le-o tot punem pe masă de vreo şase luni deja, adică reducerea TVA”.
„Au inventat o schemă complicată, opţională, dacă vor să se conformeze cei care vând carburant în această schemă e în întregime opţional (…). E o chestiune anti-economică, până la urmă.
Până la urmă, mă întreb dacă economic pentru o astfel de benzinărie nu este să reducă partea lor de 25, dar să nu mai meargă după cei 25 de bani ai statului care înseamnă să ţii bani blocaţi, să te supui unui mecanism care vine cu tot felul de pedepse dacă cumva consideră ei că eşti speculant şi aşa mai departe”, a punctat Cătălin Drulă, potrivit sursei citate.
Din ce a explicat ieri premierul Nicolae Ciucă, jumătate din reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort, mecanism care va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni și care aparent va asigura stabilitatea preţurilor la combustibil.
Dacă Drulă s-a arătat circumspect în ceea ce privește beneficiile, premierul Ciucă a arătat ieri că soluția adoptata a fost identificată „împreună cu specialiştii”: „În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”.