Mircea Drăghici, fostul trezorierul PSD, condamnare definitivă

Fostul deputat și mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea este acuzat de fapte de delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri

Mircea Drăghici a fost condamnat, joi, printr-o sentință definitivă la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, relatează G4Media. Judecătorii din completul de 5 au respins apelurile fostului trezorier al PSD, din vremea lui Liviu Dragnea, și au menținut sentința din prima instanță.

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 414 din data de 15 octombrie 2020 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia penală, în dosarul nr. 1983/1/2019. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelantul inculpat Drăghici Mircea Gheorghe la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru apelantul inculpat, în cuantum de 220 lei, rămâne în sarcina statulu”, se arată în minuta sentinței. Aceasta este defnictivă și a fost pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 1 iulie 2021.

În iulie 2019, Drăghici a trimis în judecată pentru două fapte de delapidare și pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate. Potrivit sentinței, Drăghici a fost găsit însă vinovat doar pentru o faptă de delapidare, plus utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate. Soluția pronunțată astăzi nu este definitivă.

„Condamnă pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe la o pedeapsă de 4 ani închisoare, pentru utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate…, condamnă pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe la o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru delapidare. …contopeşte pedepsele aplicate inculpatului, urmând ca acesta să execute pedeapsa de 4 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, în final inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe urmând să execute pedeapsa de 5 ani închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară cea mai grea de 3 ani, privind interzicerea drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice; dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a, b, g şi k din Codul penal, ce se execută din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală este executată sau considerată ca executată… achită pe inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe, (…), pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare. Constată că persoana vătămată Partidul Social Democrat, nu se constituie parte civilă în cauză. …confiscă de la inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe suma de 19.000 euro în echivalentul în lei la data executării prezentei sentinţe. Cu apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea de condamnare.

În februarie 2020, Mircea Drăghici și-a dat demisia din Partidul Social Democrat, invocând motive personale. „Am analizat cu multă responsabilitate situația politică actuală, PSD se află în reconstrucție și pentru a întâri parcursul pe care actuala conducere și-l dorește, am hotărât să iau o decizie radicală. Având în vedere problemele cu ecouri publice din trecut, precum și starea mea de sănătate, astăzi am demisionat din PSD. (…) Pentru mine, activitatea politică este un capitol închis”, scria Drăghici, la acel moment, pe Facebook.

Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, condamnat la 5 ani cu executare pentru fapte de corupție

Articolul precedentAnnalena Baerbock, candidata la funcția de cancelar al Germaniei, acuzată de plagiat
Articolul următorÎPS Teodosie nu prea face diferența între teorie și practică