Certificatul digital COVID se poate descărca, cel puțin teoretic, de astăzi, 1 iulie

Platforma este activă începând de astăzi. Cu toate astea, din cauza multelor accesări, aceasta are șanse reale să devină inaccesibilă

Foto: Profimedia Images / preluare Digi24

Cel puțin teoretic, certificatul digital COVID se poate descărcat începând de astăzi, 1 iulie de pe platforma dedicată, anunțată de autorități. Spunem „în teorie”, întrucât în realitate, la accesare, platforma are mari șanse să afișeze mesajul de eroare, din pricina multelor accesări simultane. Așadar, toți cei care și-au propus să rezolve această problemă în prima zi, vor putea fi nevoiți să mai aștepte.

Totuși, cum funcționează certificatul digital COVID?

Certificatul digital COVID are menirea de a facilitata accesul cetățenilor Uniunii Europene în alte țări decât ale lor, printre altele. Cu alte cuvinte, se elimină birocrația, toate informațiile stând într-o scanare a unui cod QR, metodă folosită la orice punct vamal de trecere într-o altă țară a UE.

„Solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat – rapid sau PCR”, avertizează STS, potrivit Hotnews.ro.

În teorie, certificatul ar trebui să fie accesibil tuturor celor care îl vor, începând de astăzi.

Prin certificatul digital Covid se vOR putea demonstra următoarele:

  • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
  • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Citește și: Alexe rămâne sub control judiciar!

Articolul precedentAlexe rămâne sub control judiciar!
Articolul următorFOTO/VIDEO. Acoperișul unul bloc din Câmpina a luat foc, după ce a fost lovit de trăsnet
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.