Comercianții din Mamaia se declară nemulțumiți în urma deciziei primăriei de a elimina magazinele alimentare din stațiune, cu referire directă către acelea care se află în imediata apropiere a hotelurilor sau a restaurantelor. Potrivit acestora, decizia este una abuzivă, în contextul în care, consideră comercianții, astfel li se interzice dreptul la muncă, „avem investiții, credite la bancă” – și-au motivat ei nemulțumirea.
Ce spune primarul Vergil Chițac, despre decizia eliminării magazinelor din Mamaia: „Ne obligă legea”
„(…) este o hotărâre de guvern care spune că în stațiuni nu se pot comercializa anumite tipuri de alimente. Nu se poate, pentru că acolo fac business operatori în turism care au hoteluri și restaurante și mi se pare o concurență neloială. Pe de altă parte, se umple Mamaia de gunoaie, ori asta este stațiune turistică. Acesta este doar un exemplu, dar sunt mult mai multe exemple. Încet-încet o să facem ca turismul să fie civilizat. Trebuie să facem ceva, chiar nu mai putem rămâne așa”, motivează primarul Vergil Chițac, potrivit sursei originale, Focuspress.
La Constanța, proteste cu sigla PAUR pe drapelul României
La rândul lor, comercianții își doresc „o cale de mijloc”
„Noi, micii întreprinzători și proprietari de spații comerciale din stațiunea Mamaia, ne confruntăm cu autoritățile locale care invocă un HG 559/2001 potrivit căreia ni se interzic mai multe drepturi câștigate prin Constituție, respectiv art.44 și 45, interzicându-ne dreptul la muncă, dreptul de proprietate trimitându-ne instiințări prin care ni se aduce la cunoștință interzicerea activităților reglementate prin codurile CAEN 4711, 4719, motiv pentru care solicităm un sprijin legal din partea dumneavoastră pentru a ne putea desfășura activitățile mai sus mentionate, deoarece considerăm că acest HG 559/ 2001 de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia (acest lucru se întâmplă doar în stațiunea Mamaia, nu în întreaga țară) deoarece din anul 2007 stațiunea Mamaia a suferit o transformare continuă construindu-se un număr mare de locuințe individuale, practic devenind un cartier al orașului Constanța. Această acțiune a fost pornită în urmă cu un an de zile de către fostul șef al OPC Constanța, dl. Horia Constantinescu, actual director în administrația publică locală în funcția de director servicii publice, respectiv serviciul de autorizări agenti economici. Dorim o cale de mijloc legală pentru a putea desfășura activitate economică și a putea susține angajații prin simplul fapt că noi suntem cei care susținem bugetul local și bugetul consolidat al statului plătind taxe și impozite, creând locuri de muncă și nu dorim ca de fiecare dată când se va schimba administrația publică locală să ne schimbăm obiectul de activitate în funcție de culoarea politică”, au transmis comercianții din Mamaia.