Sursa foto: Olt Alert

Stocurile de produse alimentare sunt suficiente, România fiind o ţară sigură din punct de vedere al asigurării al necesarului de consum, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. România are stocuri suficiente de ulei de floarea soarelui până la noua recoltă, ba chiar în plus, a mai precizat Adrian Chesnoiu.

„Sigur, asigurarea resurselor vitale pentru orice om, pentru populația oricărui stat, reprezintă o armă, sau o doză de stabilitate pe baza căreia să îți asiguri funcționarea corectă a statului. România are această doză de stabilitate”, a mai declarat Adrian Chesnoiu.

„Nu rămânem fără ulei”

România, într-un an agricol normal, cu suficiente precipitații, produce trei milioane de tone de semințe de floarea soarelui, necesarul de consum fiind dintr-un milion tone procesate. O cantitate de un milion de tone de semințe de floarea soarelui se procesează în România, fiind exportată către țările care sunt în mod normal dependente de ulei brut din Ucraina.

„Nu rămânem fără ulei. Avem suficient ulei pentru necesarul de consum intern”, a mai precizat Adrian Chesnoiu.

În ceea ce privește produsele de panificație sunt cantități suficiente. Din 78 de kilograme, cantitatea consumata anual de un român în medie, doar un kilogram de produse de panificație este importat, a explicat ministrul.

El a dat asigurări că rezervele de stat au stocuri intacte de produse alimentare.

„În momentul în care din rezerva de stat disloci o anumită cantitate, se întregește din piața liberă. Stocurile sunt complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Ele se verifică lunar”, a spus Chesnoiu.

Ministrul Adrian Chesnoiu: România nu este în pericol să se confrunte cu o criză alimentară

Articolul precedentIohannis: „Reducerea dependenței energetice de Federația Rusă este un obiectiv prioritar”
Articolul următorÎncă un jurnalist a fost ucis în Kiev