Era să fie primar al orașului Mangalia a patra oară însă, cum ulciorul nu merge de multe ori la apă, a fost prins că a fraudat alegerile din 10 iunie, iar Biroul Electoral Central a hotărât alegeri cu repetiție. Din 2008 este deputat PDL și își dorește să ocupe același scaun până în 2016. De numele lui Zanfir Iorguș, pe lângă faptul că este dușmanul declarat al lui Radu Mazăre, se leagă numeroase afaceri cu iz penal, de la hoteluri cumpărate pe câțiva euro, până la păduri date pe bani puțini neamurilor sale.
Cu ajutorul societății – celebre în Mangalia – familiei Iorguș, Zimcom SRL, deputatul a cumpărat, pentru puțin peste două miliarde de lei vechi, în 2004, latura sudică a Complexului Callatis. Au urmat trei minihoteluri din stațiunea Jupiter- Iris, Nalba și Mimoza – pe care Zanfir Iorguș și le-a trecut în palmares.

Cum a ajuns Zanfir să fie cel mai bogat din Mangalia
În 2008, omul de afaceri Ion Mincă îl acuza pe Zanfir Iorguș – într-un interviu dat Jurnalului Național – că s-a îmbogățit înstrăinând activele și pământurile din zonă și că, prin interpuși sau neamuri, a ajuns să controleze afacerile derulate în Mangalia. Tot Ion Mincă susținea la acea vreme că Iorguș și-a cumpărat libertatea de la procurori și că se afla sub aripa ocrotitoare a Elenei Udrea.
”Conform declaraţiilor de avere, deţine, împreună cu familia sa, o casă, două apartamente, 192.250 de metri pătraţi de teren agricol şi două terenuri intravilane, primul de 1.093 mp, iar al doilea de 8.244 mp (aflat în PUZ-ul din Pădurea Comorova şi dezmembrat în 10 loturi mai mici, în scopul vînzării), acţiuni la trei firme, în valoare de 17,3 miliarde de lei vechi, depozite bancare de 5,6 miliarde de lei vechi, tablouri şi bijuterii în valoare de aproape 500 de milioane de lei vechi. (…)
Este vorba despre o adevărată suveică de învîrtit banii. În fiecare an, primarul Iorguş vinde o sumedenie de active, nemenţionate în declaraţiile de avere din anii anteriori, în principal, către firmele Zimcom SRL şi Uranus SA. Vă dau cîteva exemple: un apartament întreg, cota sa parte dintr-un al doilea apartament, două terenuri agricole şi două terenuri intravilane, un pachet de acţiuni cumpărat în anul 2000 de soţia sa de la fostul FPS. Firmele sale de familie – Zimcom, Ştepolis Comercial şi Crissor Internaţional – realizează venituri extrem de modeste din exploatare, însă deţin active impresionante, pe care le-au cumpărat, în principal, cu bani împrumutaţi de la Zanfir Iorguş. Deci Iorguş îşi împrumută firmele, care firme cumpără, cu bani de la Iorguş, active de la Iorguş.
Domnul meu, acumularea acestei averi fabuloase nu se justifică din veniturile de primar ale lui Iorguş sau din rezultatele financiare ale firmelor sale. Primarul deţine, prin firmele sale, minihotelurile Iris, Nalba şi Mimoza din Jupiter, pensiunea La Jura din Neptun şi terenul intravilan aferent de 16.454 mp, latura de sud a complexului comercial Callatis din centrul Mangaliei, un complex comercial în construcţie în Eforie Nord, 46 de hectare de vie, terenuri agricole şi două terenuri intravilane, unul la Herghelia Mangalia, iar celălalt în staţiunea Neptun, în vecinătatea plajei La Steaguri. Mai mult, părinţii săi, Marin şi Mariţa Iorguş, aduşi din comuna Barcea de Galaţi, deţin două vile la Mangalia, dar şi un teren de 19.191 de metri pătraţi în PUZ-ul Comorova. Sora lui are o casă gard în gard cu a sa, iar două nepoate, una măritată în Germania, Sonia Ritter, şi o alta căsătoritătă în SUA, Adriana Ramona Weinstein, deţin mai multe spaţii comerciale în Mangalia”, preciza Ion Mincă.

ANI l-a reclamat la Parchet
Și, pentru că Iorguș ”a uitat” să-și treacă în declarația de avere terenuri, conturi și venituri, Agenția Națională de Integritate (ANI) a intrat pe fir și a constatat următoarele:
”- anumite conturi bancare nu au fost menţionate de către domnul Iorguş Zanfir în nicio declaraţie până la cea depusă în anul 2008, deşi formularul de declaraţie prevedea această obligaţie, în sensul că se declară „conturi şi active bancare, fonduri de investiţii, forme echivalente de economisire şi investire, dacă valoarea însumată a tuturor acestora depăşeşte 5.000 euro”, iar respectivele conturi prezentau solduri a căror valori însumate atât între ele, cât şi cu celelalte conturi declarate, depăşeau o valoare totală 5.000 euro, la fiecare dată de depunere a declaraţiilor de avere;
– domnul Iorguş Zanfir nu a menţionat nici în declaraţia completată la data de 03.01.2007 şi nici în cea din 27.03.2008, la Capitolul VII.: „Venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie, realizate în ultimul an fiscal încheiat” (potrivit art. 41 din Legea nr.571/2003- Codul fiscal, cu modificări şi completările ulterioare), dividendele în cuantum de 12.861 RON, obţinute de soţia acestuia, aferente anului 2006. Sumele cuprinse în declaraţia de avere reprezentând dividendele aferente anului fiscal 2005, conform datelor din bilanţurile anuale pe anii 2005-2006 ale S.C. ZIMCOM S.R.L. şi pentru care societatea respectivă a declarat impozit pe dividende.
Având în vedere că domnul Iorguş Zanfir, pe perioada deţinerii mandatelor de Primar al Municipiului Mangalia, a menţionat în declaraţiile sale de avere, la capitolele privind activele financiare (conturi şi depozite bancare), respectiv, venituri ale declarantului şi ale membrilor săi de familie (venituri din dividende), date care nu corespund realităţii şi care, prin caracterul lor inexact şi incomplet, constituie indicii temeinice privind săvârșirea de către domnul Iorguş Zanfir a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută și pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, în temeiul art. 44, alin. (2) şi alin. (3) din Legea nr.144/2007, cu modificările şi completările ulterioare, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia (judeţul Constanţa)”.

Articolul precedentMarko Attila – candidatul pușcăriabil
Articolul următorOlosz Gergely – deputatul cămătar