Președintele Traian Băsescu a semnat luni decretul privind eliberarea Alinei Bica din funcția de procuror-șef al DIICOT, în urma demisiei acesteia, a anunţat Administrația Prezidențială. Tot luni, la sediul DNA au avut loc audieri pe bandă rulantă ale suspecţilor şi martorilor în dosarul retrocedărilor. Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost adusă cu mandat la DNA. Oana Vasilescu, fostă membră în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, s-a prezentat de bunăvoie în faţa procurorilor anticorupţie. La fel a procedat şi Deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis luni suspendarea Alinei Bica din funcția de procuror-magistrat și încetarea activității la DIICOT, după ce aceasta fusese arestată preventiv. Pe perioada suspendării, Alina Bica nu mai are calitatea de magistrat și nu-și poate desfășura activitatea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar dacă va fi condamnată definitiv atunci ea va fi exclusă din magistratură.

Alina Bica și-a depus demisia din funcția de procuror-șef și procuror DIICOT, după ce a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, într-un dosar în care este acuzată de DNA de abuz în serviciu în legătură cu retrocedarea unui teren în Capitală. Până la numirea unui nou procuror-șef al DIICOT, conducerea acestei structuri din Ministerul Public va fi asigurată de Elena Giorgiana Hosu, procuror-șef adjunct.

Bica a fost reținută joi seara de DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Acuzațiile se referă la perioada când Bica a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiției, unde ocupa funcția de secretar de stat. În această calitate, Alina Bica și ceilalți membri ai comisiei au acceptat să-i plătească omului de afaceri Stelian Gheorghe suma de 377.282.300 lei, reprezentând despăgubiri pentru un teren de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, deși, în realitate, acel teren valora mult mai puțin.

Tot luni, Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), a fost adusă cu mandat la DNA, pentru a fi audiată în dosarul în care este implicată Alina Bica. Crinuța Dumitrean nu fusese audiată până acum în acest dosar, deoarece a fost plecată din țară. Ea a făcut parte (în calitate de președinte), alături de Alina Bica, actualii deputați Cătălin Florin Teodorescu și Marko Attila, precum și de Remus Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, Sergiu Diacomatu și Dragoș Bogdan, din comisia care în martie 2011 a aprobat să-i plătească despăgubiri uriaşe omului de afaceri Stelian Gheorghe.

În referatul întocmit de procurorii DNA, există declarația unui martor care susține că Alina Bica și Crinuța Dumitrean au acționat concertat pentru a rezolva dosarul de despăgubire al cărui beneficiar era Stelian Gheorghe. Oana Vasilescu, fostă membră în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, s-a prezentat luni la sediul DNA, pentru a fi audiată în acelaşi dosar. Şi Deputatul PDL Cătălin Florin Teodorescu s-a prezentat luni la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul despăgubirilor acordate lui Stelian Gheorghe. La intrarea în sediul DNA, Cătălin Teodorescu nu a dorit să facă declarații presei.  

Articolul precedentȘefa DIICOT, Alina Bica, a fost reținută de DNA.
Articolul următorCare sunt băncile care-ţi bagă cel mai adânc mâna în buzunar