40.000 de lei pe lună. Atât consumă un parlamentar român în ziua de azi. Totul pe bani publici. În timp ce bolnavii din spitale nu au bani de medicamente, aleșii se lăfăie făcând… nimic. De fapt fac ceva “important”, își umplu buzunarele cu bani publici. Exemplu de caz, senatorul Nicolae Moga.

Tripleta Mazare- Constantinescu- Strutinsky a luat de mult calea pușcăriei, ilegalitățile însă continuă pe liloral. Pesediști cu ștate vechi s-au reșapat, protejați până acum de umbrela lui Dragnea. Litoralul, până nu demult fieful PSD, ascunde încă multe afaceri dubioase ale aleșilor social-democrați. “Ziarul de Investigații” demarează o campanie de prezentare a ce au fost și ce sunt actualii aleși locali constănțeni. Cu bune, dar mai ales cu rele, că doar toți parlamentarii sunt plătiți din banii nostri și avem măcar dreptul de a știi ce fac ei la muncă. Azi subiectul este Senatorul Nicolae Moga, care la locul de muncă numit Parlament nu a făcut de peste trei ani NIMIC.

Trei ani, zero declarații

Dacă consultăm fișa online a senatorului Moga, după trei ani de zăcut în Parlament, situația stă cam așa: zero declarații politice, zero interpelări la adresa primului ministru (Sărutmâna, doamna Veorica, o să aveți o scamă pe umăr), o moțiune, șase intrebări, 26 de luări de cuvânt în plen și 55 inițiative legislative. Mult, puțin, dumneavoastră judecați. Mai menționăm că omul este membru, din septembrie 2017, în cadrul Comisiei speciale comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei. Care justiție știm bine cât de chinuită este și de ce.

Frăția inelului. Cu multe zerouri

Deși a stat departe de opinia publică, mai ales în perioada când Tripleta Mazare- Constantinescu- Strutinsky a intrat în vizorul DNA, senatorul Moga a prosperat binișor din afacerile locale. Una din firmele controlate de acesta, Tracon SRL îi aduce bani frumoși în fiecare an, plus alte venituri din afaceri hoteliere în stațiunea Mamaia Nord. Societatea Tracon SRL are sediul social în Brăila, pe strada Vapoarelor. Firma a fost înfiinţată în anul 1991 şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Asociaţii societăţii erau Mihai Manea şi Nicolae Moga, senator PSD de Constanţa. În anul 2011, societatea deţinută de Nicolae Moga deschidea pe litoralul românesc, mai exact în nordul staţiunii Mamaia, unul dintre cele mai luxoase hoteluri, Arena Regia. Tracon SRL investise, la acea dată, peste 35 de milioane de euro, după cum anunţase directorul societăţii şi fost prefect al judeţului Brăila. Afacerile familiei au mers și mai bine în anii trecuți, dar Camera de Conturi Constanța a intrat pe fir și a mai tăiat din încasările lui Moga. Afacerile hoteliere erau completate de o altă combinație bănoasă, de această dată pe banul public.

Controlăm, dar nu declarăm

Camera de Conturi Constanța a emis în urmă cu doi ani o decizie privind constatarea unor deficiențe la Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC). SC Clean Control SRL ITC, firma responsabilă cu controlul călătorilor, a fost acuzată de multiple nereguli în exercitarea serviciului. Și ghici cine o controla? Dl senator Moga. La acea dată Curtea de Conturi a stabilit că, a fost încălcată legea 215/2001 a administrației publice locale. S-a stabilit că Regia nu a emis facturi, potrivit Codului Fiscal, având în vedere faptul că RATC este persoană impozabilă, ce are obligația de a emite facturi și, totodată, a solicitat subvenția de la Primăria Constanța fără transmiterea de documente justificative și fără încheierea unui contract ce trebuia să cuprindă, printre altele, categoriile de persoane care beneficiază de serviciul public subvenționat de transport. În cele din urmă afacerea s-a mușamalizat iar firma de control a RATC și-a declarat falimentul. În prezent controalele sunt efectuate de Poliția Locală Constanța împreună cu angajații RATC.

Afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul

Senatorul Moga a ținut mereu la imagine, chit că niciodată nu a finalizat nimic din ce a promis. Ultima promisiune furnizată alegătorilor constănțeni vizează construirea unui spital regional. Care spital regional se construiește la Constanța de vreo 15 ani, dar numai pe hârtie. “În județul Constanța era mai mult decât necesar construirea unui spital datorită faptului că vara noi suntem capitala României și avem aici circa un milion, un milion și jumătate de turiști, și gestionăm totul cu un singur spital județean. În timpul sezonului estival, Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Constanța se confruntă cu 500 de intervenții pe zi. Nu mai stau cu frica că nu o să avem sursele de finanțare. Proiect, locație, execuție – este treaba Ministerului Apărării Naționale. Îmi doresc ca spitalul militar regional să se facă în Constanța, dar nu depinde de mine. Noi avem un spital militar regional în Constanța, care are 200 de paturi, iar în septembrie anul acesta a împlinit 187 de ani. Spitalul acesta l-am gândit să aibă minimum 500 de paturi.”, a mai spus Nicolae Moga. Asta la sfârșitul anului trecut. De făcut nu s- a făcut nimic.

Senator, cel mai călduț angajat la stat

Anul trecut cei mai importanți aleși ai României și-au dublat bugetul că de, se spetesc cu munca. De la un fond de 200 milioane lei pe an, cei care ard gazul în fiecare zi la fostă Casă a Poporului au sărit dintr-o semnătură la peste 400 milioane lei. Astfel, un parlamentar ajunge la o îndemnizație de 13.000 de lei brut, plus o sumă forfetară de 20.000 de lei, diurne, dar și decontări pentru cazare și transport. În total, un senator sau deputat încasează aproximativ 40.000 de lei lunar.

Articolul precedentO capitală falimentară. Unde sunt banii?
Articolul următorÎl faci pe Iohannis să câștige alegerile, iei și tu căruțe de bani de la stat