Se anunță o vară extrem de toridă la Primăria Constanța. După trei ani în care a încercat să se delimiteze în fel și chip de fosta administrație Mazăre, actualul edil șef al Constanței, Decebal Făgădău, fost viceprimar în două mandate ale condamnatului Radu Mazăre, se pare că a ajuns la fundul sacului în ceea ce privește justiția. Direcția Națională Anticorpuție- Serviciul Teritorial Constanța a anunțat fix în pragul festivalului Neversea, cel mai important eveniment internațional al anului pe litoral, că primarul Făgădău este urmărit penal. La pachet cu fostul edil șef Mazăre și actualul primar în exercițiu sunt și funcționari ai Primăriei Constanța.

Betonul, ochiul dracului

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar față de mai multe persoane (inculpați și suspecți) din cadrul Primăriei Constanța, după cum urmează:

FĂGĂDĂU DECEBAL, la data faptei viceprimar al municipiului Constanța,

CONSTANTIN NICOLETA, la data faptei șefă a Serviciului autorizații în construcții din cadrul Primăriei Municipiului Constanța,

DINESCU FULVIA ANTONELA, la data faptei director executiv adjunct al Direcției Administrației Publice Locale din cadrul Primăriei Municipiului Constanța,

toți trei pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, faptă asimilată infracțiunilor de corupție

și față de

TĂNASE LUIZA ELENA, la data faptei arhitect-șef al primăriei municipiului Constanța,

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța,

ambii pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, infracțiune asimilată infracțiunilor de corupție.

Starea de fapt reținută de procurorii anticorupție în această cauză a fost mediatizată prin comunicatul nr. 1126/VIII/3 din 04 decembrie 2017 și se referea la construirea cu nerespectarea dispozițiilor legale, în zona centrală a stațiunii Mamaia, a unui imobil în regim P+5E-6E cu destinație cazare și alimentație publică. Imobilul a fost ridicat în baza unei autorizații de construire, emise în anul 2009 de primăria municipiului Constanța.

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În luna mai 2007, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat un proiect de hotărâre în vederea vânzării prin negociere directă și nu prin licitație publică, către o societate comercială, a unei suprafețe de 4.000 mp teren, amplasată în intravilanul mun. Constanța, zona Lacului Siutghiol.

Ulterior, inculpatul a perfectat contractul de vânzare-cumpărare a acestui teren, deși prețul de 110.000 euro fără TVA (25,25 euro/mp) era vădit mai mic decât cel real (300.305 euro fără TVA).

În luna noiembrie 2012, procedând în aceeași manieră, inculpatul a permis realizarea unui schimb de terenuri cu o societate comercială în condiții vădit păgubitoare pentru patrimoniul municipiului Constanța.

Tranzacția a fost una inutilă și a reprezentat o formă disimulată de înstrăinare directă (nu prin licitație publică) și la prețuri mult mai mici decât cele reale a unor terenuri ce prezentau interes pentru firma respectivă.

Tranzacția a fost încheiată în forma propusă de inculpat în anul 2018, iar prin această tranzacție societatea comercială a cedat suprafața de 542 mp, evaluată la suma de 15.718 euro, și a primit la schimb 412 mp, evaluați la 76.396 euro.

MAZĂRE RADU ȘTEFAN, la data faptei primar al municipiului Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, cu încălcarea prevederilor legale, a înstrăinat, la prețuri subevaluate (aproximativ 700.000 euro), opt terenuri în suprafață totală de aproximativ 6.000 m.p. din domeniul privat al municipiului Constanța, situate toate în stațiunea Mamaia.

În realitate, prețul acestor terenuri se ridica la aproximativ 2.200.000 euro.

Într-o cauză separată, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un număr de 29 de funcționari din cadrul primăriei municipiului Constanța, pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (sub forma autoratului și a complicității).

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În perioada octombrie 2008 – februarie 2012, funcționarii respectivi, cu încălcarea legii, au înstrăinat către mai multe persoane fizice și juridice, un număr de 32 de terenuri (în total 14.922 mp) la prețuri vădit mai mici decât cele reale”, precizează DNA Constanța.

Dezbateri publice de ochii lumii

Din punct de vedere imobiliar, actualul primar al Constanței a primit o moșterine grea. Procese peste procese, decizii ale instanței care îl obligă să dea terenurile inapoi. Din păcate pentru constănțeni, Decebal Făgădau nu a salvat un milimetru de iarbă. Din contră, tot orasul este asediat de betoane, se construiește pe spațiile verzi, e drept cu toate actele necesare. Primăria organizează zeci de dezbateri publice împotriva betoanelor, însă degeaba. Se construiește în draci pe litoral, indiferent de opoziția ecologiștilor și a contribuabililor. Nici deciziile instanțelor nu cântăresc prea mult.

Cum au furat 114 milioane de euro

Potrivit unei decizii definitive a judecătorilor din acest an, Radu Mazăre şi complicii săi au furat peste un milion de metri pătraţi de teren din proprietatea statului şi a persoanelor particulare pe raza municipiului Constanța. Instanţa a făcut publică lista terenurilor furate de- a lungul timpului de la  Statul Român. Pe lista judecătorilor figurează terenuri de o suprafaţă considerabilă, în locuri extrem de bine plasate din Constanţa şi Mamaia:  – terenul în suprafaţă de 27.000 m.p. pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan)  – terenul în suprafaţă de 8.307,78 m.p., situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele)  – terenul în suprafaţă de 52.471 m.p., situat în Parcul Tăbăcăriei, unde s-a ridicat City Park Mall. În sentinţa pronunţată la începutul acestui an, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stabileşte ce terenuri trebuie date înapoi. „Ministerul Finanţelor Publice, ca reprezentant al Statului Român, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa vor întreprinde, în condiţiile legii civile, demersurile necesare pentru a intra în posesia bunurilor în privinţa cărora s-a restabilit situaţia anterioară“, se specifică în decizie.  Mazăre şi o întreagă listă de funcţionari publici, printre care şi Nicuşor Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, sunt condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie, mai exact: abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.  DNA apreciază prejudiciul comis prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză la aproximativ 114 milioane euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro – prejudiciu în dauna municipiului Constanţa. Rămâne de văzut cum vor evolua noile lucrări penale ale procurorilor anticorupție demarate în acest an și mai ales care va fi finalitatea lor.

Năruim Constanța Noastră!

Potrivit datelor oficiale, în Constanţa sunt aproximativ 15 metri patrați de spaţiu verde per cap de locuitor (14,8 m.p. conform Strategiei de Dezvoltare şi Promovare a Turismului şi 15 m.p., conform studiului „Oraşe Magnet”, realizat de specialiştii Băncii Mondiale, o altă viziune de basm a actualui edil șef. Potrivit listei publicate în studiul realizat de specialiştii Băncii Mondiale, în fruntea listei se află Baia Mare cu o suprafaţă de 141 mp de spaţiu verde per cap de locuitor, urmată de Miercurea Ciuc – 46 mp, Bistriţa – 43 mp, Craiova – 39 mp, Suceava – 35 mp, Călăraşi – 29 mp. Oraşe precum Satu Mare, Cluj Napoca, Bucureşti, Iaşi, Vaslui, Slobozia, Alexandria, Botoşani şi Zalău urmează în clasament cu suprafeţe de peste 20 de mp de spaţiu verde per locuitor. Normele Uniunii Europene spun că suprafaţa de spaţiu verde este prea mică. Norma europeană este aproape dublă: 26 de mp de spaţiu verde per locuitor. Dar vorba celebrului slogan menit să ascundă afacerea Polaris, “Curățăm Constanța Noastră”, un subiect “fierbinte” pe care îl vom aborda în edițiile viitoare ale “Ziarului de Investigații”, autoritatea locală a făcut în ultimii ani din Constanța un magnet pentru dezvolatorii imobiliari.  

Articolul precedentCopilării furate. România, fruntașa Europei la mame minore, căsătorii timpurii și lipsa accesului la educație
Articolul următorFostul ministru al Justiției a fost internat în spital