Afacerile cu stadioane merg strună la Galați, orașul condus de primarul Marius Stan, fost director al Clubului Oțelul până la alegerile locale din 2012. Oțelul a evoluat în ultimii ani pe Stadionul Oțelul, dar pentru asta plătea o chirie 20.000 de euro pe lună multinaționalei ArcelorMittal. Aceasta a primit la privatizarea Sidex, din 2001, de la Guvernul Năstase, „la pachet” cu combinatul siderurgic, și Stadionul Oțelul. Acum, pentru că FC Oțelul are datorii la plata chiriei, administrația ArcelorMittal a hotărât ca de pe 2 iunie să înceapă evacuarea clubului Oțelul de pe stadionul care-i poartă numele.
Multinaționala dă afară de pe stadion echipa Galațiului, retrogradată în Liga a 2-a, în condițiile în care municipiul Galați, prin primarul Marius Stan și consilierii municipali, au dat în folosința gratuită a Fundației ArcelorMittal ditai Baza Sportivă „Siderurgistul”, care se întinde pe 4,5 ha, formată dintr-un stadion, două săli de sport, o clădire de birouri și un minihotel, în valoare de cel puțin 15-20 milioane de euro.

UPDATE Evacuare cu perspectivă directă spre piața afacerilor imobiliare

După ce în cursul zilei de marți reprezentanții combinatului ArcelorMittal au început un inventar al Stadionului Oțelul și operațiunea decurgea lent, părând că le va lua câteva zile, în jurul orei 17,00 au întors foaia și le-au transmis celor de la Clubul „Oțelul” ca în cel mai scurt timp să elibereze toate spațiile ocupate la stadion.
Angajații clubului și-au luat cutiile cu documente, mobile și alte bunuri, trofeul de campioană a Ligii 1 din 2011 și Supercupa câștigată în același an și le-au cărat la fosta bază „Ancora”. În cursul după amiezei, reprezentanții ArcelorMittal au luat în primire de la reprezentanții clubului și apartamentele amenajate în sediul fostei case comerț exterior Sidex Trading SRL, de pe strada Domnească, în care fuseseră cazați unii din jucătorii Oțelului. Tot marți, reprezentanții ArcelorMittal au anunțat conducerea Oțelului că a fost reziliat contractul de comodat pentru Baza Sportivă Siderurgistul, care constituise „paravanul” preluării bazei de la Primăria Galați de către combinat.
Așa că la acest moment ArcelorMittal Galați este proprietarul Stadionului Oțelul, o arenă goală care nu mai are nicio utilitate în condițiile în care nu mai este niciun club care să o închirieze de la combinat, dar și deținătorul dreptului de a folosi gratuit Baza Siderurgistul pe o perioadă nedeterminată de timp. În cazul Stadionului Oțelul este previzibil ca mai devreme sau mai târziu să fie demolat și terenul să ajungă pe piața afacerilor imobiliare.

ArcelorMittal face inventarul dinaintea evacuării

Oțelarii au avut, sub conducerea antrenorului Ion Marin, un final de sezon foarte bun, dar nu s-au putut salva de la retrogradare. Măcar au satisfacția că în etapa 27 au relansat lupta pentru titlu, învingând Steaua cu 2-1 chiar pe Arena Națională, iar în minutele de prelungiri ale ultimului meci a bătut-o tot cu 2-1 și tot în deplasare pe contracandidata la titlu, ASA Târgu Mureș, consolidând poziția Stelei de campioană a Ligii 1.
În tabăra Oțelului situația este complicată: salarii neplătite, bani puțini din drepturi de televizare, plecări de jucători și un patron, Dan Grigore Adamescu, care, dincolo de condamnarea la patru ani și patru luni de închisoare, mai degrabă vrea să ia decât să dea bani la Oțelul. Toate astea anunță o viață grea în Liga a 2-a și dacă nu erau de ajuns, o nouă veste proastă: administrația combinatului ArcelorMittal a somat FC Oțelul ca marți, 2 iunie, să părăsească Stadionul Oțelul, din cauza acumulării unei datorii de peste 200.000 de euro la plata chiriei.
„Au venit la stadion patru reprezentanţi ai Combinatului şi ne-au transmis că marţi trebuie să predăm stadionul”, a declarat Cristian Munteanu, team-managerul Oţelului. Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galați, Dorian Dumitrescu, ne-a declarat că administrația combinatului „nu a formulat o poziție cu privire la această situație”. Neoficial, pe surse, se spune că reprezentanții ArcelorMittal nu au au de gând să accepte prelungirea contractului, în condițiile în care nu au garanții că FC Oțelul își va plăti datoria și va plăti în continuare chiria de 20.000 de euro/lună.
La termenul din somație, marți, 2 iunie, au venit la stadion trei reprezentanți ai ArcelorMittal care au început inventarul dinaintea evacuării clubului de la stadion. Clubul Oțelul va fi mutat probabil lângă triajul Gării CFR Galați, la fosta Bază Sportivă „Ancora”, care aparține clubului și a fost reamenajată pentru echipele de juniori și tineret.

Adrian Năstase l-a făcut pe Lakshmi Mittal patron de stadion

Nastase

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume, Lakshmi Mittal, acționarul principal și președintele Grupului ArcelorMittal a devenit proprietarul Stadionului Oțelul la privatizarea Sidex din 2001, când Guvernul Năstase a dat pe tavă și mai multe obiective edilitare ale Galaţiului, care nu aveau nimic în comun cu producția de oțel.
Atunci, trustul lui Lakshmi Mittal a devenit proprietarul grădiniției „Piticot”, al terenului de sub Grupul Şcolar Metalurgic și al şapte fundații de blocuri de pe Faleza Dunării, pe care indienii le-au vândut cu 1,5 milioane de euro patronului Vega 93 Galați, Cornel Istrate. Guvernul Năstase i-a mai făcut cadou lui Mittal și Priza de la Dunăre, prin care este asigurată jumătate din apa brută necesară preparării apei potabile pentru consumul Galaţiului și a încercat, dar nu a mai avut timp, să transfere la ArcelorMittal și Electrocentrale SA, care asigură încălzirea orașului.
Așa că gălățenii cumpără de la combinatul lui Mittal numai apa din Dunăre, nu și gigacaloriile. Pe lista cadourilor s-a aflat și Stadionul Oțelul, construit în 1982 pentru Clubul FC Oțelul și situat într-o zonă centrală a Galațiului. Poate deveni oricând o afacere imobiliară, cele câteva hectare valorând milioane de euro.

Câțiva ani, administrația ArcelorMittal s-a comportat ca proprietar al stadionului, dar și al Clubului Oțelul. Acum este doar proprietarul stadionului și încasează chirie de la club. Pe 30 martie 2005, la Registrul Comerţului a fost înregistrată SC FC Oţelul SA Galaţi, la care acţionari erau cinci persoane fizice care pe atunci erau directori la ArcelorMittal: senior managerul Ionel Borş şi directorii Radu Nicu, Aurelian Mocanu, Mirela Gătin şi Mihai Ungureanu, fiecare cu câte 19,2% din acţiuni, fostul club, Asociaţia Clubul de Fotbal Otelul deţinând 4%. Altfel spus, ArcelorMittal era proprietarul clubului prin interpuși. Până în 2012, administrația combinatului ArcelorMittal a fost principalul sponsor, finanțând anual clubul cu 2,5-3 milioane de euro. 

În 2012, sponsorizările au fost oprite. Oțelul câștigase titlul în 2011, dar din cele 18 milioane de euro încasate de la UEFA mai rămăseseră doar patru milioane. Este un capitol în care fac cercetări procurorii DNA Galați. Atunci a avut loc „aranjamentul” lui Marius Stan, care odată devenit primar a intermediat preluarea Clubului Oțelul de către Dan Grigore Adamescu. Stan și Adamescu s-au certat, pentru că după preluarea Oțelului noul patron nu investea în club și nu ținea cont de părerile lui Stan.
Relațiile au devenit ireconciliabile după ce Adamescu a săltat și ultimii bani, încheindu-i Oțelului o poliță de patru milioane de euro la firma sa, Astra Asigurări. Între timp și administrația ArcelorMittal a început să taie facturi Oțelului, percepând o chirie de 20.000 de euro/lună pentru Stadionul Oțelul. Este o chirie de trei ori mai mare decât chiria de 7.000 de euro pe care o plătește AFC Dinamo pentru Stadionul din Ștefan cel Mare.

Skandenberg pe Baza „Siderurgistul”

Administrația ArcelorMittal evacuează FC Oțelul de pe stadionul construit construit în anii 80 special pentru această echipă în condițiile în care a primit în folosință gratuită, de la Primăria Galați, Baza Sportivă „Siderurgistul”.
Numai terenul acesteia, de 4,4 ha, valorează cel puțin 10 milioane de euro. Dar la valoarea de inventar a bazei se mai adaugă o construcție imensă ce găzduiește două săli de sport, plus o clădire de birouri și un minihotel. Baza „Siderurgistul” a fost construită pe baza unui contract încheiat în martie 1998 între Sidex şi Consiliul Municipal Galați, prin care municipalitatea oferea terenul în concesiune pentru zece ani, perioadă la finalul căreia Primăria devenea proprietara terenului și a tuturor construcțiilor.
Astfel, din 2009 Baza Sportivă „Siderurgistul” a devenit proprietatea Primăriei Galați. Administrația combinatului a cerut prelungirea concesiunii, dar fostul primar Dumitru Nicolae, fost director general al Sidex, a preferat ca baza să rămână în proprietatea municipalității, care începuse și un proiect de construcţie a unui bazin olimpic. Potrivit fostului viceprimar Nicușor Ciumacenco, își dorea preluarea Bazei „Siderurgistul” și directorul de atunci al Oțelului, actualul primar Marius Stan: „Ştiu că la momentul respectiv era o persoană şi nu-i nici un secret, era vorba de actualul primar, Marius Stan, care îşi dorea foarte mult ca Baza Siderurgistul să fie luată de Clubul Oţelul”.

Marius Stan a făcut cadou Baza „Siderurgistul” lui ArcelorMittal

Primarul Galaţiului Marius Stan Nu ştie Unde Sa Faca Noua Primărie     La Casa Lambrinidi Sau La Fabrica De Aplauze

Lucrurile s-au schimbat după ce în 2012 a devenit primar al Galațiului chiar Marius Stan. În vara lui 2012, Stan era prieten cu Adamescu, investitorul „strategic” pe care îl găsise pentru preluarea Oțelului, așa că a pus umărul la preluarea Bazei „Siderurgistul” de către ArcelorMittal, pe o perioadă nedeterminată, pentru ca ulterior ArcelorMittal să dea baza în comodat Clubului Oțelul.
În august 2012, Consiliul Municipal a adoptat, la inițiativa primarului Marius Stan, hotărârea nr 30/09.08.2012, prin care era aprobată „atribuirea în folosinţă gratuită a terenului în suprafaţă de 44.092 mp, situat în Galaţi, pe str. Cloşca, Fundaţiei ArcelorMittal România”. În hotărârea CLM se spune că localizarea terenului de pe str Cloșca este identificată în anexă, însă anexa hotărârii e o pagină albă. Nu este vorba de un teren oarecare, ci de terenul pe care se află Baza „Siderurgistul”, cu toate acareturile.
De fapt, inițiatorul Marius Stan și consilierii municipali au consfinţit atribuirea Bazei Sportive „Siderurgistul” în folosinţa gratuită a Fundaţiei ArcelorMittal, pe o perioadă nedeterminată de timp. Restul, povestea cu comodatul, n-are nicio valoare. Terenul de 44.092 mp, situat în preajma Falezei Dunării, este deosebit de valoros. Numai valoarea celor 4,4 ha ar fi de cel puțin 9-10 milioane de euro, dar dacă adăugăm și sălile de sport, clădirea de birouri și minihotelul, valoarea totală a bazei poate fi de cel puțin 15-20 milioane de euro.
Simpla folosire a Bazei „Siderurgistul” o perioadă îndelungată de timp deschide posibilitatea ca ArcelorMittal să devină proprietarul acesteia printr-o simplă acţiune în instanţă, invocând principiul uzucapiunii. Uzucapiunea este o modalitate de dobândire a proprietăţii, prin posedarea neîntreruptă a unui bun, pentru o perioadă de timp fixată de lege, de de 10, 20 sau 30 de ani.
Posesia trebuie să îndeplinească anumite conditii: să fie continuă în perioada invocată, să fie publică, adică să aibă de notorietate publică și să fie de bună-credinţă, adică în perioada de folosinţă posesorul să se comporte ca un proprietar al bunului. Aceste prevederi se aplică pentru uzucapiunea de 10 ani, dacă posesia a fost de bună credinţă şi bunul se află în circumscripţia aceluiaşi tribunal judeţean cu domiciliul adevăratului proprietar.


Team-managerul Oțelului: „n-au venit cu stadionul din India”!

Combinatul lui Lakhsmi Mittal a devenit stăpân pe stadioanele Galațiului: este proprietar al Stadionului „Oțelul” construit în 1982 pentru Clubul Oțelul, și are în folosință gratuită Baza „Siderurgistul” pe termen nedeterminat.
Nu mai punem faptul că are posibilitatea de o a dobândi în instanță, prin uzucapiune. Deja e prea mult. Dincolo de prostiile Guvernului Năstase, s-a depășit limita, ajungându-se ca ArcelorMittal să evacueze echipa de fotbal a Galațiului de pe stadionul construit în 1982 tocmai pentru această echipă. Ca să nu mai deschidem și „cutia Pandorei” în cazul privatizării Sidex la „preț redus”.
Team-managerul Clubului Oțelul, Cristi Munteanu spune că este imoral ce se întâmplă: „Deşi este în proprietatea Combinatului, acest stadion a fost construit pentru angajaţii de acolo şi în special pentru această echipă, Oţelul Galaţi. Până la urmă, n-au venit cu stadionul din India sau din Franţa. Moral, este stadionul Oţelului şi al Galaţiului şi nu este normal ca echipa să fie dată afară din propria casă”, a declarat Munteanu.

Articolul precedentSenatorii l-au scăpat din nou pe Dan Şova de puşcărie.
Articolul următorDosarul Romprest a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT.