După cea mai umilitoare înfrângere din viața lui în fața dușmanului său de moarte, Mircea Moloț (președintele Consiliului Județean Hunedoara – n.r.), în vară, Mircia Muntean, cel care a fost primar al Devei din 1996 până în 2012, vrea cu orice preț să fie parlamentar. De data asta, din partea PDL, în vară voia să fie șef al CJ Hunedoara din partea UNPR, după ce-l dăduse afară cu scandal Mircea Moloț din PNL.
Nu a trecut de Comisia de Etică a Monicăi Macovei, iar de vină pentru asta era, după cum a declarat Mircia Muntean Ziarului de Investigații, presa manipulată. De Mircea Moloț, în opinia lui, întrucât este cunoscută obsesia fostului primar al Devei pentru şeful CJ.
”Presa este controlată în proporție de 80% în județul Hunedoara de acești titani ai politicii românești, de acești coloși, dar nu bine intenționați și nu au fost și nici nu vor fi vreodată. Din această cauză nu s-a ținut cont de realitate”, a declarat Muntean.

De la specializări ilegale la dosare cu iz penal
Conform CV-ului, Mircia Muntean s-a specializat în Ingineria managerială, absolvind Facultatea de Inginerie şi Managementul Agroturismului în anul 1999, la Universitatea Bioterra, era diplomelor ilegale.
Şi, cum un necaz nu vine niciodată singur, recent fostul primar al Devei a rămas şi fără epoleţii luaţi cu japca, el făcând parte dintre cele 835 de persoane înaintate în grad pe pile. Astfel, din colonel, Mircia Muntean a revenit la starea iniţială, de sublocotenent.
Nici la scandalurile cu iz penal nu stă foarte rău, activitatea sa în domeniu fiind demnă de un adevărat baron local. Astfel, la începutul anilor 2000, Muntean a fost acuzat că a prejudiciat statul cu 5,5 miliarde de lei vechi, în afacerea Condor SA, când au fost vândute mai multe terenuri şi imobile ilegal. De aici a pornit un proces, iar primarul a fost condamnat de Tribunalul Hunedoara şi obligat să plătească patru miliarde de lei vechi despăgubiri. Muntean a făcut recurs, iar instanţa următoare, Curtea de Apel Alba Iulia, a anulat decizia şi l-a declarat nevinovat.

Incendiul de la groapa de gunoi, o altă ţeapă marca „Munteanu”
Un alt dosar în care Mircia Muntean se plimbă de la un tribunal la altul de aproape opt ani este cel în care este judecat pentru infracţiuni la regimul vamal. Dosarul, numit „trafic cu maşini de lux”, este cel care a înclinat balanţa către refuzul lui Macovei.
Un alt bâlci politic în care a fost implicat cel ce se vrea deputat de Deva a fost cel din august 2011, când groapa de gunoi a ars vreme de câteva zile, iar focul s-a întins pe două hectare de teren.
Conform unui raport recent al Curţii de conturi, la acea vreme, Mircia Muntean, din funcţia de primar al Devei, a cerut consilierilor locali 1.000.000 de lei pentru stingerea incendiului, bani pe care i-a şi primit.
Numai că Muntean „a uitat” să le spună consilierilor că operatorul de salubritate, conform unei clauze contractuale, are obligaţia de a-şi rezolva el problemele legate de incendii. Luat la întrebări de inspectori, Mircia a refuzat să dea vreo explicaţie.
În acelaşi raport, Curtea de Conturi mai arată că administrarea haldei de gunoi ţine de SC Salubritate SA, iar Primăria Deva nu a întrunit niciun temei legal pentru a efectua plăţile de stingere a incendiului.

Articolul precedentSpioni francezi, cotonogiți de țăranii bulgari
Articolul următorSulfina Barbu, între scandalurile fondurilor și firmele apropiaților