scrisoare anti kovesi

Azi la Palatul Victoria ministrul încă în funcție Tudorel Toader a avut o întrevedere cu prim ministrul Viorica Dăncilă, referitor la mandatul său. Tudorel Toader a asigurat că a avut relații foarte bune cu toți prim ministrii României, însă a subliniat că încă nu a luat o decizie privind o eventuală demisie. Se mai gândește, chiar dacă dorința exprimată de Viorica Dăncilă a fost aceea ca dumnealui să plece de la minister.

Vă asigur că și după încetării ministeriatului relațiile vor fi aceleași, neafectate. Spuneam dimineață că aseară a rămas să ne revedem la 9.30 și să discutăm despre variantele de încetare a mandatului. Mi-a confirmat că aseară a dat drumul la adresele către președintele Republicii(!), undeva spre 21.00. Prin urmare, discuția a fost absolut corectă. A evocat nevoia de asigurare a continuității a activității la Minister. Eu v-am spus că nu pot închide biroul, să spun că am auzit că mă remaniază. Prin urmare, prima concluzie: voi rămâne la Minister până la momentul în care în  Monitorul Ofivcial apare nume, prenumele noului ministru, îl voi aștepta, îi voi preda sigiliul. Repet, și la gară. Adică la Iași.

În al doilea rând. Sunt două proceduri: solicitarea de revocare și demisia. Premierul e cel care face și desface Guvernul, cu excepția moțiunii de cenzură. Prim ministrul are cuvântul decisiv în remanierea unui ministru, chiar și în numirea lui. Punctul final este cel în care se publică în Monitorul Oficial numele, prenumele ministrului. Pe ce cale se ajunge mai repede și mai sigur? Aici apare relația dintre cei doi poli ai executivului – jumătate a președintelui și jumătate a Guvernului. Unde se ajunge mai repede? Sigure sunt amândouă. Am luat act de decizia doamnei prim ministru de a trimite la Cotroceni solicitarea de revocare. Sigur o voi respecta.

Doamna prim ministru mi-a cerut să iau în calcul și varianta demisiei. Sigur că varianta e mai sigură, președintele trebuie să ia act de demisie. Doamna prim ministru după lege nu poate cere demisia. A cere e la imperativ. Or demisia e o decizie personală. Voința dânsei am văzut-o, de a pune capat acestui „interimat”. Am asigurat-o că astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului voi da răspunsul. Juridic nu poți să îi ceri cuiva demisia, dar voința dânsei era aceea că îmi voi da demisia”, a spus ministrul Justiției.

Articolul precedentPSD a decis: Codul Administrativ va fi adoptat de Guvern prin Ordonanță de Urgență
Articolul următorKlaus Iohannis despre schimbarea a trei miniștri, printre care și Tudorel Toader: „Prima impresia este că se vrea reluarea atacului pesedist asupra Justiției”