Procurorii de la DNA Braşov instrumentează o cauză complexă, privind retrocedări ilegale de terenuri. În dosar sunt vizate sau audiate nume sonore ale politicii româneşti şi ale jurnalelor de ştiri mondene, printre care Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, trei magistraţi şi „prinţul” Paul Lambrino şi soţia sa, Lia Georgia.

Aceştia din urmă sunt vizați în dosarul retrocedărilor ilegale instrumentat de procurorii DNA, aceștia fiind implicați în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier aparținând Casei Regale. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, cei doi vor fi chemați la DNA Brașov, după ce miercuri dimineață au fost făcute percheziții la domiciliul lor din București.

Din probe a rezultat, susțin sursele citate, că Paul Philippe și Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Ciocoiu Alina Carmen, pretinzând că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României, au cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion, care le-a promis că va interveni, direct sau indirect, pe lângă funcționari cu atribuții în materia reconstituirii dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor bunuri imobile (terenuri și clădiri). Documentele din dosar relevă că un prim obiectiv l-a reprezentat reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare situat pe raza orașului Broșteni, judeţul Suceava. Ei ar fi făcut demersuri și ar fi încercat să determine Comisia locală de fond funciar Broșteni să se pronunțe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Lambrino.

Ziarul de Investigaţii a relatat pe larg despre afacerile nu tocmai ortodoxe pe care „prinţul” Paul Lambrino le-a derulat în domeniul retrocedărilor.

Hrebenciuc şi „Tata socru'” au dat cu subsemnatul

La sediul DNA Braşov a ajuns miercuri, însoțit de un jandarm, şi deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, el urmând să fie audiat în dosarul retrocedărilor ilegale. Întrebat în ce calitate a fost chemat, Hrebenciuc a spus: ”Nu știu, o să văd înăuntru”.

Înaintea acestuia, la sediul DNA ajunsese și liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care a ieșit după aproximativ o oră. Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de aproximativ 90.000 ha de teren forestier și 100 ha teren agricol.

Tot miercuri, Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat arestarea preventivă și arestarea la domiciliu a magistraților Roxana Anca Adam, judecător în cadrul Tribunalului Brașov, Lorand Andraș Ordog și Gabriel Uță, judecători la Tribunalul Covasna, şi ei implicați în dosarul de retrocedări ilegale ale unor terenuri. Potrivit unui comunicat al CSM remis miercuri, Secția a încuviințat și efectuarea percheziției la locul de muncă al Roxanei Adam, soţia parlamentarului PSD Ioan Adam, precum și efectuarea percheziției domiciliare și la locul de muncă în cazul celorlalți doi magistrați. Solicitarea a fost prezentată Secției pentru judecători a CSM de către DNA — Serviciul Teritorial Brașov. Miercuri dimineață, procurorii DNA au făcut 25 de percheziții domiciliare în județele Brașov, Bacău și Covasna și în București — cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură iar restul la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. În dosar mai sunt implicați doi avocați, unul din Baroul Brașov și unul din Covasna, precum și deputatul PSD Ioan Adam. 

Articolul precedentOprescu: „Nu ne apucăm să săpăm, să asfaltăm complet…
Articolul următorProcurorii, acasă la Pescariu, Truică, Cocoş, Harnagea, „NIRO”