Omul de afaceri Ioan Niculae s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT pentru a fi audiat în dosarul Romgaz. El este acuzat de mai multe infracțiuni, printre care sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Înainte de întâlnirea cu procurorii, Ioan Niculae a declarat că nu are nicio logică decizia anchetatorilor de a schimba acuzația de subminare a economiei naționale în instigare la abuz în serviciu. În plus, a precizat Niculae, România consumă doar o treime din gazul exploatat la nivel naţional iar, dacă acesta nu este consumat, există riscul apariţiei de explozii ce ar putea implica şi morţi, din cauza presiunii foarte mari a gazelor. Omul de afaceri a mai arătat că nu se consideră vinovat pentru că practic Guvernul României l-a invitat la masa tratativelor ,iar el nu a făcut decât să deruleze o afacere.

La DIICOT au fost chemate și fosta soție lui Ioan Niculae, Domnița Niculae, dar și actuala iubită, Nicoleta Mariana Toncea. Inițial, Ioan Niculae a fost pus sub acuzare în acest dosar alături de alte 40 de persoane, funcționari publici cu funcții de conducere din cadrul SNGN Romgaz, Ministerul Economiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și reprezentanți ai unei societăți comerciale din municipiul București, pentru săvârșirea infracțiunilor de complot și subminarea economiei naționale. Printre acuzați se află și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. Acuzațiile au fost schimbate apoi în sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani.

Ulterior, procurorii DIICOT au extins urmărirea penală în dosarul Romgaz și l-au pus sub acuzare pe Ioan Niculae pentru că a înstrăinat mai multe bunuri pe care procurorii instituiseră sechestru asigurător, ajutat de Domnița Niculae (fosta soție), Adina Elena Niculae (fiică) și Nicoleta Mariana Toncea (actuala iubită). În sarcina învinuiților se reține că au desfășurat activități infracționale care au produs un prejudiciu de 126 milioane de dolari patrimoniului SNGN Romgaz SA și bugetului consolidat al statului și au avut drept consecință punerea în pericol a sistemul energetic național. Procurorii susțin că persoanele puse sub acuzare au aprobat livrarea de către Romgaz a unor cantități considerabile de gaze naturale către societatea InterAgro, deținută de Ioan Niculae, la prețuri mult diminuate față de cele practicate de Romgaz, cu eludarea reglementărilor legale în materie, precum și menținerea facilităților acordate societății, în condițiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate.

Se mai reține că activitatea infracțională a generat imposibilitatea repartizării de către Romgaz a rezervelor necesare pentru realizarea programului național de înmagazinare și creșterea importului de gaze naturale, cu consecința punerii în pericol a Sistemul Energetic Național, ca ramură strategică a economiei naționale și subminării economiei naționale, arată DIICOT. 

Articolul precedentAvocatul lui Voiculescu cere audierea lui Băsescu
Articolul următorRadu Mazăre se vaită că nu mai are bani