Un român va executa o pedeapsă de închisoare pe viață, chiar dacă instanțele din România nu aplică astfel de sancțiuni nici în cazul celor mai grave fapte. Însă în cazul lui Aurel Roșu, acum în vârstă de 27 de ani, lucrurile stau diferit. Curtea de Apel Galați a recunoscut două sentințe de condamnare pronunțate de instanțele italiene, cea mai mare dintre acestea fiind pedeapsa cu închisoarea pe viață. Aurel Roșu este unul dintre cetățenii români acuzați și judecați pentru mai multe fapte groaznice comise pe teritoriul Italiei.

Faptele pentru care a fost judecat Roșu au fost comise în primăvara anului 2012 și a culminat cu uciderea unui cetățean italian. În fapte au fost implicați în acea vreme Iulian Ghiorghiţă, 38 de ani, Cătălin Simionescu, 34 de ani, Dorel Gheorghiță și Aurel Roșu – cel mai tânăr. Se bănuiește că, deși niciunul nu avea antecedente penale, aceștia făceau parte dintr-o bandă de hoți care furau din locuințe. În seara ultimei fapte, în afară de Luca Rosi, în casa în care intraseră românii în scop de furt mai erau prezente logodnica lui, mama acestuia şi nepotul, fiul surorii lui Luca. Însă cei patru români au fost implicaţi şi în alte jafuri, ba chiar și într-o faptă de viol. Pistolul cu care a fost împușcată ultima victimă fusese furat tot în timpul unui jaf. Luca Rosi a fost împușcat de cinci ori de Iulian Ghiorghiță, după ce românii au încercat să o ia cu ei pe logodnica victimei, iar acesta a vrut să îi oprească.

După ce au comis crima, românii s-au întors în țară, însă după câteva zile au revenit în Italia. Între timp, anchetatorii italieni strânseseră probe care îi legau pe aceștia de crime, inclusiv mărturia iubitei lui Ghiorghiță, potrivit căreia acesta recunoscute fapta, iar Aurel Roșu i-ar fi reproșat că îl omorâse degeaba pe cetățeanul italian. Carabinierii i-au prins pe Ghiorghiță și Roșu la granița cu Slovenia. La audieri, Aurel Roşu a declarat că el şi complicii săi se aflau sub influenţa drogurilor în momentul în care au comis crima.

Anul acesta, Roșu și-a arătat probabil dorința să execute în țara sa de origine pedeapsa primită în 2015, iar cooperarea dintre autoritățile italiene și cele române permit acest lucru. Însă inițial, fusese luată în considerare o singură pedeapsă, cea legată de crimă. „Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi având ca obiect recunoaşterea şi executarea în România a hotărârii judecătoreşti pronunţată de Tribunalul Vercelli – Republica Italia sub nr 1145/2015 din 13.10.2015, definitivă prin decizia Curţii de Apel din Perugia nr 1/2014 definitivă la 12.11.2015 privind pe condamnatul Roşu Aurel. Recunoaşte în parte, numai sub aspectul laturii penale a cauzei sentința penală pronunţată de Tribunalul Vercelli – Republica Italia sub nr 1145/2015 din 13.10.2015, definitivă prin decizia Curţii de Apel din Perugia nr 1/2014 definitivă la 12.11.2015, în ceea ce priveşte pe condamnatul Roşu Aurel.

Constată că prin această hotărâre numitul Roşu Aurel a fost condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă pentru: a) tâlhărie în forma agravată prin utilizarea de arme, săvârşită împreună cu mai multe persoane mascate în interiorul unei locuinţe private; b) sechestrare de persoane; c) deţinere şi purtare în loc public de arme fără autorizaţie în scopul săvârşirii unei alte infracţiuni; d) deţinere şi purtare în loc public de arme fără autorizaţie în concurs cu alte infracţiuni: e) tâlhărie în formă continuată cu reţinerea agravantei de utilizare a armelor, săvârșită de mai multe persoane mascate, acţionând cu violenţă în scopul împiedicării apărării proprietăţii private; f) omor în concurs; g) sechestrare de persoane în formă continuată cu reţinerea agravantei ca fiind comisă în scopul desfăşurării unei alte infracţiuni; h) deţinere şi purtare în loc public de armament fără autorizaţie cu reţinerea agravantei ca fiind comisă pentru săvârşirea unei alte infracţiuni; i) tâlhărie în forma agravată prin folosirea armelor de mai multe persoane mascate, fapte comise cu violenţă şi prin punerea persoanelor vătămate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa şi de a acţiona; j) sechestrare de persoane.

Constată că faptele sunt prevăzute ca şi infracţiuni de legea penală română…, adaptează pedeapsa închisorii aplicată condamnatului Roşu Aurel de către instanțele italiene şi dispune ca acesta să execute pedeapsa principală a detenţiunii pe viaţă. Dispune ca persoana condamnată Roşu Aurel să execute într-un penitenciar din România pedeapsa principală a detenţiunii pe viaţă. Deduce din pedeapsa aplicată persoanei condamnate Roşu Aurel perioada efectiv executată în Italia, respectiv cu începere de la data de 16.03.2012 la zi. Dispune comunicarea unei copii de pe dispozitiv şi de pe hotărâre persoanei condamnate Roşu Aurel deţinut în Penitenciarul Spoleto- Italia. Cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare pentru procuror şi de la comunicare pentru condamnatul Roşu Aurel deţinut în Penitenciarul Spoleto- Italia”, se arăta în sentința penală din aprilie anul acesta.

Ulterior însă, judecătorul delegat la Biroul Executări Penale al Curţii de Apel Galaţi a făcut contestație, care a fost admisă chiar ieri. Nu s-a schimbat mare lucru, ci au fost recunoscute și luate în considerare toate pedepsele primite de Aurel Roșu. Însă aceasta înseamnă tot închisoare pe viață: „Desfiinţează in totalitate sentinţa penală nr.72/F/18.04.2019 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi şi, in rejudecare: Admite sesizarea formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi având ca obiect recunoaşterea şi executarea în România a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de autorităţile judiciare italiene, respectiv: 1. Sentinţa penală nr.1/2014 pronunţată de Curtea de Apel cu Juri din Perugia la data de 21.05.2014, definitivă la data de 12.11.2015. 2. Sentinţa penală nr.1145/2015 pronunţată de Tribunalul Ordinar din Vercellli la data de 15.07.2015, definitivă la data de 15.06.2017.

Recunoaşte în parte, numai sub aspectul laturii penale a cauzei sentința penală pronunţată de Tribunalul Vercelli- Republica Italia sub nr 1145/2015 din 13.10.2015, definitivă prin decizia Curţii de Apel din Perugia nr 1/2014 definitivă la 12.11.2015, în ceea ce priveşte pe condamnatul Roşu Aurel. Constată că prin această hotărâre numitul Roşu Aurel a fost condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă … Recunoaşte în parte numai sub aspectul laturii penale sentinţa penală nr.1145/2015 pronunţată de Tribunalul Ordinar din Vercellli la data de 15.07.2015, definitivă la data de 15.06.2017.

Constată că prin această hotărâre numitul Roşu Aurel a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani închisoare pentru furt armat. Constată că fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală română, respectiv tâlhărie în formă calificată …, adaptează pedepsele închisorii aplicate condamnatului Roşu Aurel de către instanțele italiene prin cele două hotărâri mai sus menţionate şi dispune ca acesta să execute pedeapsa principală a detenţiunii pe viaţă.

Dispune ca persoana condamnată Roşu Aurel să execute într-un penitenciar din România pedeapsa principală a detenţiunii pe viaţă. Deduce din pedeapsa aplicată persoanei condamnate Roşu Aurel perioada efectiv executată în Italia , respectiv cu începere de la data de 16.03.2012 la zi. Dispune anularea mandatului de executare a pedepsei nr.75/2019 emis la data de 15.05.2019 de către Curtea de Apel Galaţi în baza sentinţei penale nr.72/F/18.04.2019 pronunţată de Curtea de Apel Galaţi in dosarul nr.391/44/2019”.

Articolul precedentTudorel Toader dă explicații privind starea sa de sănătate
Articolul următorPrimăria Capitalei a aprobat mitingul din 10 august