Compania multinaţională producătoare de medicamente GlaxoSmithKline, care a primit anul trecut în China o amendă record de trei miliarde de yuani (483 milioane de dolari) pentru corupție, se confruntă cu noi acuzații de dare de mită, de această dată în România.
Compania este deja suspectată de dare de mită în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Iordania, Siria și Irak. Ultimele acuzații se referă la faptul că GSK a plătit unor medici români sute și într-unul din cazuri mii de euro între 2009 și 2012 pentru prescrierea medicamentelor sale, inclusiv tratamente de prostată Avodart și Duodart și medicamentul Requip pentru boala Parkinson.
Potrivit unui e-mail demascator trimis luni conducerii companiei (o copie a acestui mail a fost obținută de Reuters), medicii au fost plătiți pentru prescrierea cu predilecție a produselor companiei. Unii dintre doctori au fost plătiți chiar de mai multe ori. Totodată, GSK le-a oferit medicilor mai multe deplasări în străinătate și le-a plătit sub acoperirea unor participări la consilii consultative, potrivit acestui email.
Conducerea companiei a declarat ca va examina „foarte atent” aceste acuzații, care acoperă o perioadă dinainte de a se angaja, în decembrie 2013, să nu mai plătească medici pentru a vorbi în numele ei sau pentru a participa la conferințe internaționale. „Primim scrisori de acest gen din când în când. Salutăm și sprijinim posibilitatea ca oamenii să vorbească dacă au dubii”, au declarat oficialii GSK, într-un comunicat dat publicităţii la Londra. „Uneori găsim unele lucruri și acționăm în consecință, alteori descoperirile noastre nu fundamentează problemele ridicate”, adaugă GSK.
Expeditorul e-mail-ului din România a declarat că informaţiile vor fi trimise Departamentului Justiției din Statele Unite și Securities and Exchange Commission, care investighează GSK pentru posibile încălcări ale Foreign Corrupt Practices Act (Legea privind practicile de corupție în străinătate).

Articolul precedentMişu Negriţoiu a încălcat embargoul impus de SUA Iranului.
Articolul următorBăsescu şi Vasile Blaga, audiaţi la Înalta Curte în cazul răpirii jurnaliştilor români în Irak.