Klaus Iohannis l-a nominalizat joi seara pe eurodeputatul Eduard Hellvig pentru funcţia de director general al Serviciului Român de Informaţii, rămasă vacantă după demisia lui Geroge Maior. În tabăra PNL propunerea a fost primită cu entuziasm, în cea a PSD cu moderaţie. În schimb, parlamentarul PC Bogdan Ciucă s-a grăbit să-i laude calităţile noului James Bond cu ochi albaştri (la propriu). Nimic nu este întâmplător, din moment ce Eduard Hellvig, în cariera sa politică, a făcut o escală şi la Partidul Conservator, fondat de Dan Voiculescu, pe care fostul preşedinte Traian Băsescu îl numea „Felix Motanul”. Evident, aluzie la numele conspirativ de Felix al lui Voiculescu, în calitate de colaborator al Securităţii.
„Ambele servicii secrete au rămas, în ultima perioadă, fără directori, atât SRI, cât și SIE, din motive diferite. În ultimele săptămâni, datorită unor evoluții în viața politică și în mediul public, SRI a fost de foarte multe ori în atenția publică. Am considerat că, în această perioadă, este nevoie ca la SRI să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo. Astfel, am decis să fac o nominalizare pentru poziția de director al SRI. În această seară, am semnat scrisoarea către președinții celor două Camere ale Parlamentului și l-am propus pe domnul Eduard Hellvig pentru poziția de director al Serviciului Român de Informații”, a declarat la Palatul Cotroceni președintele Iohannis.
El a continuat, arătând că, în cursul zilei, a discutat cu liderii partidelor parlamentare, pe care i-a informat cu privire la intenția de a-l propune pe Eduard Hellvig la SRI, și că despre același subiect a vorbit și cu cei doi președinți ai camerelor Parlamentului.
„Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziție, care are energia necesară, care cunoaște actorii politici, care are suficiente cunoștințe despre activitatea SRI și care este o persoană care să aducă calmul necesar. Pe de altă parte, am căutat o persoană care, pentru mine, reprezintă garanția unui parcurs de modernizare și de europenizare și pentru SRI. SRI a câștigat foarte mult ca imagine publică în ultimii ani, a avut rezultate notabile și s-au făcut progrese semnificative. Toate acestea trebuie să fie duse mai departe de cel care va fi director al SRI și am convingerea că domnul Hellvig va face aceste lucruri”, a spus el.
Șeful statului a indicat că, probabil în cursul săptămânii viitoare, Parlamentul va lua în dezbatere numirea lui Eduard Hellvig la şefia SRI.

Eduard Hellvig a acceptat numaidecât

Eduard Hellvig a acceptat imediat nominalizarea, arătându-se onorat de încrederea acordată de președintele României și și-a exprimat speranța că parlamentarii vor susține acest demers.
„Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcția de director al Serviciului Român de Informații. Sper că, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate”, a scris Eduard Hellvig într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Potrivit eurodeputatului, interesul național înseamnă, în actuala etapă a democrației românești, și conform voinței cetățenilor, consolidarea statului de drept. „De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței — în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar și al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacităților de apărare a siguranței naționale. Țin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democrație funcțională are resorturile necesare pentru ca statul și propriii cetățeni să se afle întotodeauna de aceeași parte a baricadei. Cu o condiție: ca toate instituțiile să acționeze conform regulilor democrației și ale societății deschise”, a precizat Eduard Hellvig.

Atitudine rezervată la PSD, entuziasm la PC

Victor Ponta

Premierul Victor Ponta nici n-a sărit în sus de bucurie la aflarea veştii, nici nu a contestat decizia luată de Klaus Iohannis.
„Vom discuta această propunere în grupurile noastre parlamentare”, a precizat pentru Agerpres președintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.
Mai mult entuziasm s-a manifestat în tabăra Partidului Conservator, formaţiune din care Eduard Hellvig a făcut parte într-o anumită perioadă.
Vicepreședintele PC Bogdan Ciucă a declarat, ţinând să precizeze că vorbeşte în nume personal, că Eduard Hellvig, propus pentru șefia SRI, este un om echilibrat. „Precizez că este un punct de vedere personal, nu este ca urmare a unei consultări cu colegii mei din grup sau din partid, este o părere strict personală și determinată de faptul că, la un moment dat, cu domnul Hellvig am avut proiecte comune și, ca urmare a acestor experiențe, cred că este o persoană echilibrată și asta e mare lucru pentru această funcție, are abilități executive, abilități obținute ca urmare a funcției de europarlamentar, pe care a deținut-o într-o anumită perioadă, de parlamentar, Cred că, ajutat de structura operativă a serviciului, împreună vor putea să coordoneze un serviciu extrem de important pentru orice stat, poate mai ales pentru noi în această perioadă. Eduard Hellvig, dacă va combina echilibrul, abilitățile sale și, evident, experiența și expertiza structurilor operative ale serviciului, va reuși să facă o figură frumoasă și eficientă”, a declarat Ciucă.
El a adăugat că bănuiește că nu vor fi probleme din punct de vedere al procedurilor de vot în Parlament. Bogdan Ciucă a precizat, însă, că se va decide la nivel de partid și de coaliție, înainte de a se da votul în plenul Parlamentului, dacă PC îl va susține sau nu pe Eduard Hellvig.

O atitudine radicală a venit din partea fostului preşedinte Traian Băsescu. „Premierul de la Grivco reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant !!!”, a scris pe Facebook fostul șef al statului.

Susţinere necondiţionată din partea PNL pentru Eduard Hellvig

De susţinere necondiţionată Eduard Hellvig va avea parte de la PNL. Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii îl vor susține în Parlament pe Eduard Hellvig, nominalizarea făcută de către șeful statului, Klaus Iohannis, pentru conducerea Serviciului Român de Informații.
„Propunerea făcută de președintele României are menirea de a pune capăt unei situații de interimat la SRI și de a întări autoritatea unei instituții care a fost supusă mai multor atacuri politice în ultima perioadă. Domnul Eduard Hellvig are o serioasă activitate publică, corectă și necontroversată, iar nominalizarea sa va fi susținută de către PNL în Parlament”, afirmă Gorghiu, într-un comunicat de presă remis dat publicităţii joi seara.
Liderul PNL susține că este vorba de o procedură normală, în care, așa cum arată Constituția, Parlamentul este chemat să numească, la propunerea preşedintelui României, un director de serviciu de informații. „În spiritul și litera legilor și ale Constituției României, cât și prin natura valorilor pe care le promovează, Partidul Național Liberal consideră că este absolut firesc ca din partea Președintelui României să vină o propunere civilă pentru conducerea Serviciului Român de Informații. Conducerea civilă a serviciilor de informații reprezintă atât o practică a țărilor cu democrații consolidate, cât și un angajament al României ca țară membră NATO”, a adăugat Alina Gorghiu.

Cum a plecat George Maior de la şefia SRI

George Maior

George Maior și-a înaintat, pe 27 ianuarie, demisia de la conducerea SRI președintelui Klaus Iohannis, care a acceptat-o imediat.
Funcția de director al SRI a devenit oficial vacantă pe 3 februarie, când Parlamentul a votat un proiect de hotărâre în acest sens, cu 362 de voturi „pentru” și o abținere. Mai înainte, plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului luase act, în aceeași ședință, de demisia lui George Maior din funcția de director al SRI.
Potrivit art.23 din Legea nr.14 din 24 februarie 1992 privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, SRI este condus de un director, cu rang de ministru. Acesta este „numit de Camera Deputaților și Senat în ședință comună, la propunerea președintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, care va prezenta un raport în fata celor două Camere ale Parlamentului.”

Articolul precedentŞpagă în carduri de combustibil, telefoane mobile şi bani de dus la nuntă.
Articolul următorRemus Truică control judiciar şi sechestru pe avere