În afară de banii pe care șefii Romgaz și i-au acordat în mod nelegal drept spor pentru lucru peste programul normal, judecătorii au stabilit că în bugetul societății trebuie returnate și biletele de avion către concedii, care au fost decontate unora dintre angajații societății cu sediul central la Mediaș.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au decis, definitiv, că inspectorii Camerei de conturi din Sibiu au avut dreptate atunci când au cerut conducerii Romgaz să dea înapoi o parte din sporurile încasate pentru “muncă sistematică peste programul normal de lucru“. Decizia vine în urma unui proces de peste doi ani, deschis de Romgaz împotriva unui raport de control întocmit de Camera de conturi Sibiu (CCS) în anul 2016.
Pe fond, Tribunalul Sibiu a anulat o parte din deciziile emise de CCS, dar la recursul judecat la Alba Iulia, dreptatea a fost acordată în întregime inspectorilor Camerei de conturi.

Prejudicii de peste 200 de milioane de lei

În primăvara lui 2016, inspectorii CCS au făcut naveta la Mediaș, la sediul SNGN Romgaz, timp de aproape două luni, în cadrul unei misiuni de audit public extern care a vizat modul de cheltuire a banilor societății pe o perioadă de mai mulți ani.

Printre abaterile constatate de reprezentanții CCS, cea mai costisitoare este cea referitoare la livrarea unor cantități de gaze din producția internă mai mare decât obligația legală. Acest gaz, realizat din producția internă, a fost vândut pe piața reglementată la un preț mai mic decât cel de pe piața l

iberă, au arătat reprezentanții CCS. Care au stabilit că, în acest mod, în perioada 2013 – 2015 s-a adus societății un prejudiciu total de peste 177,9 milioane de lei (cu tot cu TVA).
Tot în rândul marilor abateri s-ar putea înscrie și cele aproape 15 milioane de lei, care ar fi trebuit repartizate drept dividende, deoarece respectivele sume nu au mai fost investite, așa cum se prevedea inițial. Dividendele de 15 milioane de lei ar fi trebuit să ajungă la Ministerul Economiei (70,01%), Fondul Proprietatea (14,99%) și la restul acționarilor persoane fizice și juridice (15%).

Continuarea pe turnulsfatului.ro

Articolul precedentProfesorul Ștefan Florian va primi bani pentru a construi un SUPER spital de neurochirurgie
Articolul următorLivia Stanciu, fosta şefă a ÎCCJ, este “Gică-contra” la Curtea Constituţională a României: DECIZIILE care o dau de gol