DNA investighează Mafia retrocedărilor din Sectorul 2

Un bloc pe care soția fostului director de la Metrorex, Aurel Radu, dorea să-l ridice îi poate îngropa pe mulți

O clădire cu apartamente de lux se dorește a fi ridicată pe strada Chopin, așa cum reiese din autorizațiile eliberate încă de anul trecut de Primăria și Consiliul Local din Sector 2. Autorizațiile sunt obținute pe numele unei firme care o are ca și acționar pe soția lui Aurel Radu, un apropiat al cercului de oameni care au beneficiat de pe urma retrocedărilor suspecte din București

Considerat unul dintre cei mai bogați angajați ai statului de după Revoluție, Aurel Radu, fost director la Metrorex între noiembrie 2012 și martie 2015, se pregătește să mai dea o lovitură în afaceri cu ajutorul primăriei și a consiliului local din Sectorul 2. 

De data aceasta își folosește familia, mai exact fosta soție, Daniela Radu. Aceasta, deși nu avea venituri – așa cum reiese din declarațiile de avere depuse de Aurel Radu la Metrorex și Primăria Sector 1, a ajuns prin firma unde este acționară, Darmar SRL din București, să obțină autorizații de construcții pentru a ridica un bloc de lux în Sectorul 2.

Deși a obținut încă de la sfârșitul lui 2017 autorizațiile necesare, Daniela Radu și finanțatorii săi s-au temut să ridice blocul de teama anchetei procurorilor Anticorupție. Terenul de pe strada Chopin, acolo unde familia lui Aurel Radu vrea să ridice un bloc este ținta mai multor anchete care îl vizează pe Necolai Onțanu, fostul primar al Sectorului 2, pe afaceristul Stelian Gheorghe – alias Stelu și chiar actuala conducere a primăriei în frunte cu edilul Mihai Mugurel Toader, cel care a forțat aprobarea documentelor urbanistice necesare ridicării blocului.

Au votat până a ieșit cum trebuie

Consiliul local a respins prin vot pe 2 octombrie proiecul PUD (planul urbanistic de detaliu) pentru ridicarea unui bloc pe un teren cu o suprafață de 740 mp și este deținut de societatea Damar 97 srl.

Fosta soție a lui Aurel Radu deține 30% din această societate. Restul de 70% este deținut de Vasilica Bărbulescu. Mai mult, terenul a ajuns să fie folosit de firma lui Aurel Radu după ce a fost obținut în mod suspect, în urma unui schimb de terenuri, de către afaceristul Stelian Gheorghe de la fostul primar al Sectorului 2, Necolai Onțanu.

Aurel Radu și Daniela Radu au divorțat în perioada 2014-2015, așa cum reiese din declarațiile de avere depuse de fostul director Metrorex în 2015. Cei doi s-au separat în urma unui partaj voluntar.

Pentru că proiectul nu a fost aprobat în octombrie, primarul Mugurel Toader l-a repus din nou pe ordinea de zi la ședința de consiliu local din decembrie 2017. De data aceasta consilierii PSD au fost prezenți la vot, iar proiectul care ar valora aproape două milioane de euro, dacă ținem cont de valoarea apartamentelor din zonă, a fost aprobat.

Bloc construit pe spație verde

Consilierii din Consiliul Local Sector 2, mai exact consilierii din partea PSD, au aprobat construirea unui bloc cu subsol, parter și două etaje pe un spațiu verde dintre blocurile din Cartierul Floreasca, pe strada Frederic Chopin nr. 15 A. Proiectul a fost aprobat cu 15 voturi din 26 de consilieri.

Conducerea primăriei se apără cu argumentul că deși locul este un spațiu verde, terenul nu este trecut așa și în documente.

Ce spun părțile

Locuitorii și ONG-urile. O parte din locuitorii din Florească au întocmit un grup de inițiativă care se bate cu dezvoltatorii cu proiecte dubioase din zonă, iar blocul de pe strada Chopin este unul dintre ele. ”Reprezint un grup de proprietari din zona străzilor Ceaikovski – Chopin. Vechi locuitori din zonă ne-am jucat în parc, lângă bloc. Nu avem aceleași drepturi și noi ca niște oameni normali să ne creștem copii, nepoții într-un parc, nu printre betoane!?”, se întreabă retoric George B., locuitor din zonă.

Primăria Sector 2. De la primărie, s-a explicat că totul este frumos și corect. „Legea nu interzice introducerea unui proiect de hotărâre identic în cadrul altei ședințe. În cazul de față am fost puși în fața unei plângeri prealabile prin care se solicita reanalizarea de către Consiliul Local”, ni s-a explicat de la primărie.

Reprezentanții proprietarului au susținut că vor face inclusiv grădini suspendate pentru a înlocui spațiul verde distrus. 

„Proiectul PUD respecta toate prevederile legale în vigoare. Acest teren nu este încadrat ca spațiu verde. Conform extraselor de carte funciara acest teren se încadrează în categoria terenurilor curți construcții, iar legea care reglementează spațiile verzi prevede în mod expres ca terenurile încadrate în această categorie și care se afla în proprietate privată nu pot fi declarate ca fiind spații verzi decât dacă a existat o expropriere. Vorbim de un drept de proprietate care nu poate fi încălcat”, au declarat reprezentanții proprietarului.

Investigație a DNA

Surse din DNA ne-au confirmat că terenul este ținta unei anchete în care este vizată retrocedarea, modul în care a acționat Necolai Onțanu și relațiile lui Gheorghe Stelian. Ba mai mult, după ce Aurel Radu a obținut bunăvoința primarului Mihai Mugurel Toader și a consilierilor locali, procurorii au fost sesizați privind posibile nereguli.

„Locuiesc pe strada Chopin. Am depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție vizavi de modul fraudulos în care a fost obținut acel teren. Terenul respectiv a fost proprietatea statului, a fost făcut un schimb ilegal de terenuri cu niște terenuri din județul Ilfov. Niște persoane au intrat ilegal în posesia acelor terenuri. S-au vândut la a patra mână ca să i se piardă urma, iar acum proprietarul de drept vrea sa construiască ilegal pe ceea ce este de fapt un spațiu verde. Schimbul ilegal de terenuri a fost făcut de fostul primar condamnat penal. Sunt 18 terenuri în suprafață de peste 14.000 metri pătrați”, spune George Oancea, locuitor din zonă.

Reprezentanții Primăriei Sector 2 au recunoscut ancheta DNA. ”Vreau să vă spun că există o sesizare de la nivelul anului 2015 cu privire la această retrocedare. Până la momentul de față nu s-a luat nicio măsură, nu am fost informați, nu s-a pus niciun sechestru legat de titlul de proprietate, nu știm cum s-a soluționat. Nu avem cunostință ca vreo persoana din instituție să fie pusă sub urmărire penală”.

Floreasca, ținta Mafiei retrocedărilor

Terenul pe care se construiește blocul are un statut controversat. El a fost retrocedat dubios.

În perioada 2001 – 2012 Primaria Capitalei a retrocedat o parte dintre spațiile verzi aflate între clădiri. Primaria sectorului 2 a eliberat autorizații de construire pe aceste terenuri, deși legea interzice construirea pe spațiile verzi. În perioada 1990 – 2012, în cartierul Floreasca au apărut 30 de construcții noi, reiese din suprapunerea planurilor urbanistice de atunci cu cele de acum. Dintre acestea 26 sunt pe spațiile verzi dintre blocuri la doar cativa metri distanță de blocurile existente.

Mai multe terenuri din București, în valoare de peste 15 milioane de euro, au fost pierdute în favoarea afaceristului Stelian Gheorghe, judecat în dosarul despăgubirilor alături de fostul procuror șef al DIICOT.

În mai mulți pași, afaceristul a obținut 18 terenuri în Capitală, unele amplasate în zone rezidențiale, deși ele au fost revendicate inițial într-o comună din județul Ilfov. Terenurile, în suprafață totală de 17.500 de metri pătrați, au fost transferate în 2010 în sectorul 2 din București, la propunerea primarului Neculai Onțanu și cu semnătura fostului prefect al Capitalei.

În 2011, Primăria Capitalei a contestat în instanță transferul, susținând că decizia a fost abuzivă. Apoi, în 2013, a încheiat o înțelegere cu afaceristul Stelian Gheorghe și a renunțat la proces.

Rise Project a descoperit detaliile acestei afaceri imobiliare în dosarul în care Primăria Capitalei a cerut inițial anularea transferului suprafețelor din Ilfov în București.

Radu s-a îmbogățit lucrând la stat

După ce a stat aproape trei ani în fotoliul de director al Metrorex, Aurel Radu a demisionat şi a fost nevoit să completeze ultima declaraţie de avere în care şi-a trecut şi salariul: puţin peste 2.000 de euro/lună.

Bugetarul a strâns o avere demnă de invidiat. Aurel Radu este fericitul proprietar a cinci terenuri intravilane cu o suprafaţă de peste 10.000 mp. Două sunt ţinute la secret, iar restul se găsesc în zone scumpe din România.

Pe lângă terenuri, fostul şef al Metrorex deţine 2 spaţii comerciale şi un apartament în Centrul Istoric al Bucureştiului, plus o casă cu o suprafață de 250 mp.

Din declaraţia de avere completată de Aurel Radu reiese că este mare iubitor de bijuterii şi un fin cunoscător al valorilor. Are şi o colecţie frumoasă de ceasuri, care mai de care mai speciale: cu diamante, din aur sau din oţel. Valoarea estimată, 100.000 de euro. La fel de scumpe sunt şi bijuteriile şi diamantele pe care le deţine. Iar pe tablouri a cheltuit alţi 50 de mii de euro.

Fostul şef al Metrorex este însă şi un om mărinimos, pentru că în declaraţia de avere menţionează că a împrumutat 3 persoane fizice şi 4 firme, cu peste 600 de mii de euro.

Însă, în 2013, Aurel Radu a vândut 50% din acţiunile unei firmei cu peste 500.000 de euro. Într-un cont deschis la o bancă austriacă au fost depuşi în acelaşi an 150.000 de euro.

Afacerile lui Aurel

Alături de societățile unde fostul director Metrorex este acționar împreună cu fosta soție, Daniela Radu, acesta mai apare în alte șapte firme, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro.

Cea mai interesantă este Nicola s Impex. Aici, Aurel Radu deținea 26% și era partener de afacere cu celebrul Gabriel Oprea, fost ministru al Apărării, de Interne și vicepremier. În această firmă, mai dețineau acțiuni Nicolae și Viorel Stănculescu, Petre Sorin Butoi van Briel și Florian Dăescu.

Acesta a mai fost băgat și în societatea Star 94 Improex srl, închisă în 2002, unde era acționar alături de Viorel și Nicolae Stănculescu.

Virani Servimpex este o altă societate în care Aurel Radu a fost acționar până la radierea din 2002. Și aici era partener cu Viorel și Nicolae Stănculescu.

Com-Ra Impex 94 srl a fost deținută în întregime de Aurel Radu până când a fost radiată în 2002.

Societatea A&A Eurofood Impex srl a fost închisă anul trecut și a activat în domeniul alimentației publice. Aurel Radu a deținut 25% dintre acțiuni, alături de Adrian Bogdan Moisescu 50% și Doinița Firimiță Cristina.

Doar un procent de 1% la sută deține Aurel Radu în firma Cemit Roo srl, unde Vasilica Rodica Kaldis și Konstantinos Kaldis dețin restul procentelor.

Mary Company Prod Consulting SRL îl are co-partener pe Aurel Radu alături de Mirela Gheorghiță.

Firmele Danei

Pe lângă Damar 97, SRL înființată în 2003 de aceeași acționari – Daniela Radu și Vasilica Bărbulescu, soția lui Aurel Radu mai apare în alte trei societăți, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul aplicației termene.ro.

Firmele Danei Radu

Mai întâi, este vorba de societatea Galeria Noi – Filiala Craii de Curtea Veche SRL. Această firmă este înființată în 2000 și anul trecut a avut o cifră de afaceri de aproape 200.000 de lei. Aici, Daniela Radu este co-asociată cu Monica Daniela Mincă. Fosta parteneră de viață a directorului Metrorex a primit acțiunile chiar de la acesta în 2015, așa cum reiese din datele publicate de firmă în Monitorul Oficial.

Daniela Radu a mai fost acționară și în firma R&D 2000 srl, societate radiată după doi ani de funcționare în anul 2002. Aici, aceasta era parteneră de afaceri chiar cu Aurel Radu.

Ultima firmă în care apare Daniela Radu ca acționar este Vlanat Trading srl, unde este parteneră cu Mirela Gheorghiță.

Cercul relațiilor

Aurel Radu a fost şef la Cantine pe vremea primarului Vasile Gherasim şi este, în prezent, consilier local la Primăria Sectorului 1. El a fost pus șef la Metrorex la propunerea lui Marian Vanghelie, fiind omul acestuia.

După cum se vede din afacerile pe care acesta le-a desfășurat, el a fost și un partener de afaceri al lui Gabriel Oprea.

Nici Nicolai Onțanu nu este un străin de anturajul lui Aurel Radu.

Fostul șef de la Metrorex este un apropiat și al Gheorghe Stelian, unul dintre oamenii de afaceri apropiați de Elena Udrea și Dorin Cocoș, implicat printre altele în dosarele despăgubirilor ilegale de la ANRP.