Un parlamentar din Iași a ajuns să trăiască pe spinarea studenților. Daniel Oajdea, deputat PP-DD, deține un bar într-o zonă populată de studenți, de pe urma căruia scoate bani frumoși. Problema este că Daniel Oajdea nu-și mai plătește și obligațiile către statul român, evaziunea fiscală fiind la ea acasă. Culmea, și fratele deputatului otevist face același lucru, cu un alt local amplasat în același campus studențesc.

Ce înseamnă să fii deputat în Parlamentul României, să ai o afacere și să nu-ți pese că fentezi legea?
Aşa a ajuns să facă unul din cei mai guralivi deputați ieșeni, personaj care deține un bar în zona campusului universitar din cartierul Tudor Vladimirescu. Este vorba de Daniel Oajdea, deputat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), ales în colegiul Dacia – Alexandru cel Bun- Mircea cel Bătrân- Galata. Lui Oajdea afacerea îi merge de minune, mai ales că zona este populată de studenți. Și cum nimeni nu s-a sesizat încă oficial cu privire la activitatea pe care o desfășoară în zonă, Daniel Oajdea își vede liniștit de afacere.
Iată cum stau lucrurile: barul Hello este administrat de Daniel Oajdea prin intermediul firmei Concurs SRL. Barul este frecventat încontinuu și afacerea merge că pe roate. Nimic de obiectat până aici. Doar că mai toți clienții primesc un bon de mână, fără vreo ștampilă a societății, bon pe care este trecută consumația. Doar în cazul în care clientul solicită un bon fiscal, abia atunci i se eliberează unul. Dar cum studenții nu au nevoie de bon fiscal pentru că nu au ce deconta, atunci de ce Daniel Oajdea ar trebui să mai elibereze vreunul?
Daniel Oajdea este un nume cunoscut printre cei care frecventează campusul universitar din cartierul Tudor Vladimirescu. În anii ’90, încă pe vremea studenției, Oajdea făcea bișniță cu blugi și casete video aduse din străinătate. S-ar părea că afacerea i-a mers de minune, din moment ce peste ani actualul parlamentar și-a deschis un bar tocmai în această zonă. Cu toate acestea, societatea care adminsitrează barul deputatului a raportat pierderi de peste două sute de mii lei în cursul anului precedent. Firma Concurs SRL a înregistrat venituri de 2,8 milioane de lei, cheltuielile fiind însumate la 3 milioane de lei.

Buticul Albă ca Zăpada

Barul din cartierul Tudor Vladimirescu nu este singura afacere derulată de parlamentarul partidului lui Dan Diaconescu. Deputatul mai deține și un chioșc alimentar lângă Liceul cu Profil Sportiv din zona Târguşor-Copou, adică în campusul Universității Alexandru Ioan Cuza. Unitatea respectivă este înregistrată pe firma SC Albă că Zăpada SRL. Pe aceeași firmă, Daniel Oajdea a înregistrat o altă unitate de alimentație publică, la parterul Cinema Dacia, din Piața Voievozilor, cartierul Alexandru cel Bun.
În mod normal, conform legislației în vigoare, un bon care nu are toate datele de identificare ale societății și este scris de mână nu este valabil. Deputatul ieșean pare însă nepăsător la toate aceste detalii și continuă să facă evaziune fiscală pe față.
Odată cu reorganizarea Finanțelor, Oajdea poate sta liniștit, măcar o perioadă. Garda Financiară, cea care îl putea controla și amenda, se desființează, în locul acesteia urmând a apărea Direcția Antifraudă. Însă până la apariția acestei entități și până la reorganizarea totală a tot ceea ce ține de Finanțe, cei care fac evaziune fiscală pot sta liniștiți.
Pe de altă parte, anul acesta lui Oajdea i-a expirat contractul de concesiune încheiat cu reprezentanții Universității tehncie Gh. Asachi din Iași în privința spațiului unde funcționează barul. Însă, conform unor surse din mediul universitar, Daniel Oajdea nu a avut nici o problemă în a-și reînnoi contractul pe o altă perioadă de timp, folosindu-se de relaţiile sale.
Daniel Oajdea nu recunoaştre în ruptul capului asocierea sa cu firma care administrează barul Hello. „Nu ești deontolog. Înainte de a primi acea plângere făcută de un client, ar fi trebuit să verifici dacă eu mai am legături cu cele două localuri. Faptul că îți permiți să-mi răpești din timpul meu pentru un lucru pe care nu l-ai verificat dovedește că vrei să faci un articol de doi bani”, s-a limitat să declare Oajdea.
Acesta a fost prins însă cu minciuna. Conform datelor oficiale, firma Concurs SRL ese administrată de Mihaela Macovei, iar asociat unic este Dragoş Ursachi. Legătura dintre Daniel Oajdea și firma Concurs SRL este mai mult decât evidentă. Potrivit datelor de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, firma figurează cu sediul chiar în actualul cabinet parlamentar a lui Daniel Oajdea, din stradă Măgurii, nr. 2, bloc. 624. Macovei este o rudă apropiată a deputatului, în vreme ce Dragoș Dumitru Ursachi, de 38 ani, din Vaslui, este mâna dreaptă a acestuia.
Garda Financiară a refuzat să comenteze detaliile legate de afacerea lui Oajdea. Și asta doar pentru că nu au atribuții de control. „Nu putem comenta pentru că nu am primit vreo sesizare”, a spus Marian Bosianu, cel care se ocupă încă de ceea ce înseamnă Gardă Financiară la Iași.
Pe de altă parte, surse din cadrul Finanțelor arată că în eventualitatea unui control, dacă agentul economic oferă servicii și bunuri fără a elibera bon fiscal riscă o amendă cuprinsă între 8.000 și 10.000 lei. Totodată, se poate ajunge la închiderea societății, dacă abaterile sunt grave.

Afacere de familie

Și pentru ca tabloul să fie complet, fratele deputatului face cam același lucru. Nicu Oajdea nu are aceleași simpatii politice ca și fratele sau, el fiind adeptul liberalismului.
Asta nu l-a împiedicat să se ia după Daniel și să recurgă la aceleași tertipuri. Doar că evaziunea fiscală în cazul lui Nicu Oajdea este mult mai evidentă. La barul Castel, amplasat în cealaltă parte a zonei Tudor Vladimirescu, nu numai că nu se eliberează bon fiscal sau măcar unul de mână, ci nota este trecută pe o simplă coală de hârtie, iar produsele consumate sunt înşirate aşa cum îşi face o gospodină lista de cumpărături. Nicu Oajdea s-a aflat în cărți pentru o candidatură la Parlament din partea PNL în anul 2008, însă a pierdut bătălia internă din filială, în favoarea altui membru de partid.

Cine este Daniel Oajdea

Daniel Oajdea este originar din Vaslui, el stabilindu-se în Iași încă din anii studenției. A fost mai întâi consilier local din partea PDL, după care, în 2008 și-a adjudecat la mustață un loc în Camera Deputaților.
Oajdea a ajuns între timp în curtea PP-DD, el fiind chiar primul parlamentar al acestui partid la momentul apariției formațiunii. În urma alegerilor parlamentare de anul trecut, Daniel Oajdea a ieșit din nou deputat la redistribuire, colegiul fiind câştigat de Cristina Nichita (USL). Oajdea se poate lăuda cu o avere destul de impresionantă adunată în toți acești ani. Acesta deține trei terenuri intravilane în Iași și Vaslui, precum și unul arabil în comuna Schitu Duca din județul Iași. Oajdea susține că nu are nicio locuință și că nu are în proprietate decât un autoturism Opel Ascona fabricat în 1981. Daniel Oajdea susține că are un depozit bancar în valoare de 19.000 de euro și că a acordat un împrumut în nume personal societății pe care o patronează, împrumut în valoare de 280.000 de lei.
Anul trecut, de pe urma activităţii de parlamentar, Daniel Oajdea s-a ales cu peste 53.000 de lei, iar de la firma Concurs SRL a mai primit alţi 12.000 de lei.

Articolul precedentIncompatibilul Aurel Nechita, la mâna lui Remus Pricopie
Articolul următor8,5 milioane de euro, sifonate de la Ramona Mănescu la Dan Şova