Nu întotdeauna beneficiarii fondurilor europene răsuflă uşuraţi după ce trec de furcile caudine ale autorităţilor de management şi finanţare ale UE. Dacă birocraţia pe care trebuie să o îndure aplicanţii la banii europeni este arhicunoscută şi asumată de cei care vor să obţină finanţare, ei bine pot apărea probleme şi mai mari după începerea derulării proiectului.
Cel mai important proiect de mediu finanţat de UE pe componenta de apă şi canalizare, „Reabilitarea şi modernizarea sisitemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa-Ialomiţa” se încheie în acest an, dar cu probleme.
„Deşi contractul de finanţare a fost semnat la finele anului 2010 să nu credeţi că lucrările au început de la 1 ianuarie 2011. Nici măcar doi ani din cinci nu i-am avut pentru execuţie, ci doar 22 de luni”, a declarat Felix Stroe, directorul general al RAJA SA. El a explicat că societatea de apă a pierdut ani buni cu avizele şi birocraţia de la nivelul autorităţilor locale.
„Astăzi îţi dau aviz să montezi conducta pe partea stângă a străzii, astăzi se face proiectarea cu conducta pe partea stângă a străzii şi când se obţine autorizaţia de construcţie, stai puţin că ţi-o retrag că trebuie să o pui pe partea dreaptă, că pe partea stângă mai e ceva”, a explicat Felix Stroe situaţia avizărilor pentru reţelele de apă. Oficialul RAJA a avertizat că, începând de anul viitor, din cauza întârzierilor proiectelor europene, România riscă procedura de infringiment. „Vor fi amenzi pentru România şi separat penalităţi pentru fiecare zi de întârziere până la conformare”, a punctat el.

Articolul precedentPercheziţii la CL Giurgiu. Lucian Iliescu este suspectat de corupţie
Articolul următorSenatorii l-au scăpat din nou pe Dan Şova de puşcărie.