Contractul Sectorului 4 cu părinții primarului Băluță

Amenajarea Domeniului Public din Sectorul 4 a încheiat un contract de concesiune cu părinții primarului din acest sector, Daniel Băluță. Obiectul înțelegerii era concesionarea dreptului de folosință asupra unui teren din comuna Jilava, de la marginea Capitalei.

Daniel Băluță, primarul sectorului 4
Daniel Băluță, primarul sectorului 4

Daniel Băluță controlează activitatea Amenajarea Domeniului Public Sector 4, pentru că această societate este deținută de consiliul local din acest sector, iar conducerea este numită la propunerea edilului.

Chiar dacă părinții au cedat terenul cu titlul gratuit, administrația domeniului public își asumă să facă lucrări pentru întreținerea și dotarea cu utilități a terenului părinților primarului Daniel Băluță. 

Primarul Sectorului 4 și departamentul de comunicare au refuzat să răspundă la orice fel de întrebare legată de acest subiect până la acest moment.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, se află din 2017 într-un posibil conflict de interese, așa cum susțin adversarii săi politici. Asta pentru că din 2017, compania publică Amenajarea Domeniului Public 4 (ADP4) SA a încheiat un contract pentru concesionarea unui teren de 20.000 de metri pătrați de la Marin Băluță și Florica Băluță. Aceștia doi nu sunt decât părinții primarului Daniel Băluță.

Conflictul de interese ar rezulta din faptul că Amenajarea Domeniului Public Sector 4 SA este o companie publică controlată în întregime de Consiliul Local Sector 4, iar activitatea societății este dirijată de edilul de sector. Guilhem Moulin, consilier local Sector 4 din partea USR, a anunțat deja că el va sesiza Agenția Națională de Integritate (ANI). Am încercat să luăm legătura cu primarul Daniel Băluță, dar acesta nu ne-a răspuns. Nici departamentul de comunicare din cadrul Primăriei Sector 4 nu a dorit să ne răspundă până acum la întrebările legate de acest contract între o societate publică din Sectorul 4, subordonată lui Daniel Băluță, și părinții acestuia.

Contractul făcut cu părinții

Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 1
Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 1
Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 2
Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 2
Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 3
Daniel Baluta, Contract cu parintii, pagina 3
Daniel Baluta, Contract cu parintii
Daniel Baluta, Contract cu parintii

În data de 3 aprilie 2017, se semnează contractul numărul 291, un contract de comodat, între Marin Băluță și Florica Băluță, pe de o parte, și Amenajarea Domeniului Public 4 (ADP4) SA.

Obiectul contractului de împrumut de folosință, altfel spus – de comodat, l-a reprezentat trecerea dreptului de folosință a unui teren de 10.000 de metri pătrați, din extravilanul comunei Jilava, județul Ilfov de la părinții primarului Băluță la firma controlată de municipalitatea condusă de același primar.

Teren cedat sub titlul de împrumut este o suprafață agricolă, așa cum reiese din contractul încheiat între cele două părți. Înțelegerea contractuală a fost oferită tot de consilierul local din Sectorul 4, Guilhem Moulin.

Amenajarea Domeniului Public susține că are nevoie de terenul părinților primarului Daniel Băluță pentru ”depozitarea bunurilor, autovehiculelor / utilajelor” aflate în proprietatea/folosința societății publice.

Gratuit și nu prea

Durata acestui contract a fost de un an de zile, dar a mai fost prelungit cel puțin încă un an, așa cum a aflat Ziarul de Investigații. Apropiați ai primarului Daniel Băluță ne-au semnalat că acest contract de concesiune este unul gratuit. Altfel spus, părinții lui Daniel Băluță nu primesc bani în cadrul acestui contract. Lucru care se precizează și în contract: ”comodanții (n.r. – părinții primarului) împrumută comodatarului (n.r. – ADP 4) în mod gratuit imobilul care face obiectul prezentului contract.

Însă, miza contractului pentru familia lui Băluță nu au fost banii, ci amenajarea terenului agricol într-unul bun de construit.

Tot în contractul oferit de Guilhem Moulin, reiese că ADP4 are obligația ”să împrejmuiască imobilul ce face obiectului prezentului contract precum și să racordeze la utilități dacă este cazul, să asfalteze/să pietruiască orice/toată suprafața imobilului”.

Practic, după concesiunea făcută la ADS4, terenul familiei Băluță din Jilava a ajuns la o valoare de aproape 500.000 de euro, în timp ce înainte de concesiunea gratuită valora maximum 20.000 de euro.

Suprafața de 10.000 de metri pătrați, adică un hectar, era până la concesiune teren agricol. Valoarea unui hectar de teren agricol în Ilfov nu trece mai mult de 20.000 de euro, așa cum ne-a transmis un fermier din județ. În schimb, acum terenul părinților lui Băluță este bun de construcții imobiliare. Un metru pătrat dintr-o suprafață bună pentru construcții poate ajunge ușor la 50 de euro/metru pătrat, așa cum ne-a explicat un dezvoltator imobiliar.

Poate fi conflict de interese

”Din 2016, Consiliu Local Sector 4 este acționarul unic al ADP4 SA care se ocupa de întreținerea domeniului public din sector. În 2017, Adunarea Generala a Acționarilor (numita de consiliului local) a aprobat deschiderea unui nou punct de lucru în comuna Jilava. Terenul folosit pentru acest punct de lucru este un teren extravilan care aparține părinților primarului Daniel Băluță: Florica și Marin Băluța. Acest contract de comodat între părinții primarului si SC ADP4 SA constituie un caz de conflict de interese. Voi sesiza Agenția Națională de Integritate”, a transmis Guilhem Moulin.

Am contactat un specialist de integritate care ne-a explicat că în această situație ANI trebuie să verifice dacă părinții lui Băluță au avut un beneficiu de pe urma acestui contract cu ADP4 SA. Dintr-o vizită la fața locului, reiese că terenul este cel puțin împrejmuit cu un gard montat de amenajarea domeniului public.

Ce ascunde primarul

În solicitarea trimisă primarului și departamentului de comunicare am rugat să fim ajutați cu informații legate de acest contract. Mai exact, am întrebat, fără să primim răspunsuri până acum:

Mai există în acest moment un contract de orice natură între ADP și Marin Baluță și/sau Florica Băluța?

În legătura cu contractul 291 din 3.04.2017, acesta mai este în vigoare? ADP sau alte regii, direcții din Primaria Sector 4 au făcut investiții în terenul respectiv? Dacă da, ce anume (utilități, drumuri, etc)?

Cum a amanetat Băluță Sectorul 4

De un an, în Sectorul 4 se desfășoară acțiuni de modernizare a străzilor, parcărilor și a parcurilor. Pe lângă schimbarea la față în bine a sectorului, adversarii politici ai primarului atrag atenția că aceste lucrări au fost făcute prin împrumuturi, iar primăria nu va avea de unde să restituie anual și sume de aproape 14 milioane de euro ca și rate ale împrumutului.

La ora actuală datoria primăriei este de aproximativ un miliard de lei și dobanda maximă va fi în 2023-2024 de aproape 70 de milioane de lei anual (13,7 milioane în 2018).

S-a ajuns în această situație pentru că au fost contractate credite cu valori foarte mari: în 2017 – aproape 100 milioane, în 2018 – 268 milioane, iar în 2019 – alte 100 milioane. În plus, anul acesta și Direcția de piețe va face un credit de 35 de milioane de lei care însă va fi plătit tot de către primăria din Sectorul 4 (în confirmitate cu modificările aduse prin Codul Administrativ).

Cu aceste sute de milioane de lei s-au făcut investiții mari și uneori la prețuri ciudate. Câteva exemple:

  • 120.000 € prin centrul cultural pentru o petrecere „Zilele sectorului 4”
  • Cost pentru un bol (fără pământ și plante): 3,593.95 lei fara TVA
  • Montat borduri mici din beton – culoare roşie 50*10*15″ : 28.68 lei metru liniar fără TVA
  • Așternut asfalt BA8″: 34.31 lei / mp fără TVA
  • Borduri cu un cost de 698.96 lei o bucată, preț fără TVA
  • Modernizarea Șoselei Giurgiului: începută în 2019, costul lucrărilor este de 86 milioane de lei, altfel spus de 21,5 milioane de lei / km). Ca o comparație, drumul expres Pitești-Craiova costa 31,1 milioane de lei / km.
  • Bugetul pentru modernizarea pieței Sudului este de 50 milioane de lei

Ultima licitație dedicată fântânilor

Primăria Sector 4 a pornit de curând o licitație cu 643 de milioane pentru patru ani pentru amenajarea domeniului public. Licitația lansată vine să înlocuiască contractul de delegare de serviciu cu SC ADP4 SA care se termină în martie 2020. Condițiile financiare cerute sunt cu dedicație pentru ADP4 SA, susțin consilieri locali USR. Asta pentru „ofertanții interesați trebuie să demonstreze că media cifrei de afaceri generală aferentă anilor 2016, 2017 și 2018 a fost de minim 90.000.000 lei”.

Un număr maxim de 380 de fântâni arteziene cu rățoi, cai, îngerași, lupi, ursuleți etc. ar putea fi puse în funcțiune în următorii patru ani în Sectorul 4 din București. Măsura apare în documentația unei licitații lansate recent de primăria condusă de PSD-istul Daniel Băluță. Instituția vrea să încheie un acord cadru pe patru ani pentru amenajarea, întreținerea, extinderea și modernizarea domeniului public din Sectorul 4.

„Acordul-cadru are ca principal obiect amenajarea și întreținerea domeniului public de natura sa contribuie la creșterea calității vieții pentru locuitorii sectorului. Astfel, la nivelul unității administrativ teritoriale a luat naștere necesitatea întreținerii și amenajării domeniului public în vederea creşterii factorului depoluant şi îmbunătăţirii imaginii sectorului, parte a unei capitale europene, respectiv întreținerea spațiilor verzi, a parcurilor, a locațiilor amenajate și reamenajate, a locurilor de joacă, a dotărilor din aceste locații, întreţinerea mobilierului urban/stradal și a tot ceea ce contribuie la crearea unui mediu ambient. Valoarea estimată a celui mai mare contract subsecvent: 130.863.596,54 lei”, se arată în caietul de sarcini al licitației lansate în data de 31 august în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

În caietul de sarcini sunt prevăzute peste 1000 de activități pe care ar urma să le desfășoare firmele care câștigă acest contract. Printre măsuri este prevăzută și punerea în funcțiune, conservarea și întreținerea unor fântâni de dimensiuni mici, medii și mari care vor avea în componență diverse statui și sculpturi.

Este vorba de: fântână cu pești, fântână cascadă și broască, fântână vulcan mic, fântână cu delfini, fântână 16 lupi, fântână cu rățoi, fântână parabolică, fântână muzicală, fântână cu cai și îngerași sau fântână ursuleți etc.

Într-o anexă la documentația de atribuire sunt prevăzute cantitățile maxime care ar putea fi achiziționate în cadrul acestui acord cadru: punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate mică (120 de bucăți); punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate medie (192 bucăți) și punerea în funcțiune a unor fântâni de complexitate mare (68 de bucăți).