Complexul Persepolis. Despre el e vorba. Situat pe strada Virgil Madgearu numărul 24-27, în vecinătatea imediată a ambasadei Chinei și a parcului Herăstrău, din punct de vedere al respectării legilor și normelor referitoare la activitatea în construcții locul cu pricina e un adevărat tărâm de poveste. Nimic de zis, de afară, și chiar dinăuntru, arată bine. Barieră cu portar, tot dichisul. Arhitectura externă a celor patru clădiri din curte e plăcută. Apartamentele din interior, concepute la nivel de top. Dar până să ajungi la ele trebuie să treci de o parcare, pe cât de mare, pe atât de stupidă și urâtă. Niște stâlpi din lemn, prinși cu un fel de cuie în pavajul costisitor, peste care e trasă ceva, un fel de tablă s-ar zice, poate ceva mai scump, dar cu așa ceva seamănă izbitor. Și gata.

Facsimil

Construcția acestei parcări este ilegală. Lasă că este extrem, extrem de urâtă și mutilează efectiv complexul arhitectonic, dar e ilegală!
În adresa primită de la Primăria sectorului 1, ca urmare a solicitării Jurnalului de Investigații, se menționează clar, negru pe alb: „În luna iulie 2013, SC PERSEPOLIS a procedat la executarea unei terase acoperite cu materiale ușoare pe o suprafață de aproximativ 270 de metri pătrați, folosită ca parcare, pentru care nu a obținut, în prealabil, autorizație de construcție (…)Pentru această faptă societatea a fost sancționată prin procesul verbal de constatare și sancționare, seria A nr.0000042/27.08.2013(…) dispunându-se intrarea în legalitate”. Asta nu este decât un timid început.
Complexul Persepolis, al cărui patron este iranianul Manochehr Saadati, și-a extins proprietatea cu aproxinativ 175 mp înspre trotuar, conform estimărilor Primăriei. Având în vedere faptul că un metru pătrat în acea zonă costă aproximativ 1.500 de euro, rezultă cam 250.000 de euro pe care și i-a „tras” Manochehr Saadati, într-un moment de inspirație. Ca să se înțeleagă mai bine: pentru a ajunge să intri în curtea cu pricina, ca pieton, trebuie să zâmbești amabil șoferilor pentru că, practic, nu există trotuar. Dacă mai e parcată și o mașină lucrurile se complică până la imposibil, pentru că vizavi situația este aproape similară, iar strada e extrem de circulată.
Dar să ne considerăm pătrunși înăuntru. Ce ni se oferă aici? Un hotel, care însă n-are siglă! Nu contează, cine știe că acolo e hotel, bine. Cine nu știe, înseamnă că n-are treabă acolo. Și locatarii spun că s-au trezit cu niște suprize extrem de plăcute, prezentate ca din partea domnului Manochehr, care s-au dovedit însă, din păcate, livrate la o adresă greșită.
Se mai vorbește despre tot felul de grozăvii care se petrec în hotelul ăla dar pe care nu suntem în măsură a le credita. Tot ce putem spune este că nu are afișată nicio siglă, dar toți taximetriștii adevărați știu unde e hotel Persepolis. Ce se mai află în minunata curte? Un coafor care funcționează fără autorizație, o piscină pentru locatari în care se organizează cursuri de înot pentru copii, tot fără autorizație. Drept urmare, curtea acestui complex, de patru stele, este ca un ranch bine păzit în interiorul căruia Manocherh Saadati – face ce vrea.
Supraînălțare cu iz penal

Adevărata și extrem de grava problemă este că hotelul a fost supraînălțat cu două etaje. Fără a avea inscripțiile necesare în acest caz, perioada de lucru, diriginte de șantier etc.
Deci, fără numărul avizului de construcție! Pentru că nu avea. Din nou, citez din răspunsul Primăriei sectorului 1 la solicitarea Jurnalului de Investigații: „În luna decembrie 2013 s-a consatat că SC Persepolis Development SRL, beneficiarul contractului de concesiune încheiat cu domnul Manochehr Saadati Sohi, în data de 02.12.2011, a supraetajat, cu două niveluri, construcția din Strada Elena Văcărescu nr. 98, încălcând astfel prevederile autorizației de construcție cu nr. 507/25V/20601/2011, fapt pentru care s-a dispus sancționarea contravențională prin proces verbal seria A nr.000173/2013, dispunându-se măsura desființării lucrărilor”.
În spatele hotelului Persepolis a fost construită, pe un teren viran, la care nu se poate ajunge decât prin poarta principală a hotelului, o vilă P+3+M, ale cărei apartamente au fost deja date în folosință către clienți.
Punct și de la capăt. Două nivele de bloc, la prețurile zonei, e o afacere de multe, multe milioane de euro, nici nu mai contează câte. Amenda maximă care i se poate da lui Manochehr este de 100.000. De lei. „Ce înseamnă 100 de milioane pentru o firmă sau o persoană ale cărei lucrări sunt de ordinul miliardelor?”, se întreabă retoric primarul sectorului 1, Andrei Chiliman. Autoritățile ridică neputincioase din umeri. Directorul general al Poliției locale a sectorului 1, Andrei Mihail, a precizat pentru Jurnal de Investigații că insistuția pe care o conduce a solicitat rămânerea definitivă a condamnărilor pe care le-a primit Manochehr Saadati Sohi.

Contestare în instanță

00653762

Precizează Andrei Mihai: “întrucât nu a respectat măsura dispusă de oprire a lucrărilor prin adresa nr.21190/27.11.02, societatea condusă de domnul Manocher a fost chemată în judecată, cererea făcând obiectul dosarului nr. 56297/299/2012. Prin sentința civilă nr. 149797/26.07.2013 Judecătoria sectorului 1 admite cererea Poliției și obligă pârâtul să desființeze lucrările fără autorizație. Prin adresa 56297/299/17.10.2013 serviciul nostru juridic a solicitat învestirea hotarârii judecătorești cu mențiunea <definitivă și irevocabilă>, urmând ca ulterior hotărârea să fie pusă în aplicare prin intermediul executorului judecătoresc”.
Dar nu s-a întâmplat așa. Manochehr a declarat pentru Jurnal de Investigații că a dat în judecată Primăria sectorului 1. La Primăria sectorului 1, care are în subordine Poliția Locală, de care am făcut vorbire mai devreme, lucrurile sunt cel puțin la fel de complicate. Manochehr Saadati Sohi se pare că este într-o bună înțelegere cu vecinul său de peste stradă, adică de peste un spațiu prin care poate circula o mașină, pot fi parcate două de o parte și de alta și se poate furișa un pieton, din când în când.
Victor Olaru este la rândul său proprietar al unui adevărat domeniu pe care-l desparte de cel al lui Manochehr doar ceea v-am descris. Bineînțeles, și acest domeniu are o saga legislativă comparabilă cu cea pe care o prezentăm acum. O simplă coincidență probabil, dar cei doi vecini au obținut aprobări și au făcut diverse cereri cam în același timp. La ora actuală edilul sectorului 1 dă vina pe fosta conducere a Gărzii de inspecție în construcții, în fruntea căreia s-a aflat Corneliu Pasarog, care a fost demis pentru că în sarcina sa au fost reținute mai multe fapte de corupție.

Sfidarea dezvoltatorului

Asta este concluzia tristă. Redacția noastră este în posesia a numeroase plângeri și sesizări ale locatarilor din „complexul de lux” din Satul Francez, făcute fie la Poliția locală, fie la Primăria sectorului 1, fie la Inspectoratul de stat în construcții.
Mai merită menționat atât: un locatar care dorește să-și păstreze anonimatul, dar care a făcut o plângere oficială în acest sens și care e dispus să depună mărturie în instanță, aducând ca martori aproximativ 50 de persoane, mărturisește că pe data de 1 decembrie, când au dorit să arboreze Steagul României la intrarea în complex, Manochehr Saadati Sohi, l-a smuls și l-a călcat spunând că suntem „o țară de corupți și de proști”, că în România totul e de vânzare și că putam să facem oricâte plângeri că n-o să pățească nimic.

Maurul se plânge de corupție

Contactat de Jurnal de Investigații, Manouchehr Saadati Sohi a declarat că patria lui adoptivă este Spania. Limbajul folosit de acesta este greu de reprodus cu citat și din cauza folosirii defectuoase a limbii române, dar și din cauza lungimii acestuia și a acuzațiilor obscene aduse. În sinteză, el reclamă corupția profundă de la nivelul conducerii Primăriei sectorului 1, care îi datorează 200.000-300.000 de euro în urma unui litigiu care durează de doi-trei ani, din cauza căruia nu poate să vândă sau să închirieze apartamentele de la ultimele două nivele, că a făcut plângere pentru abuz în serviciu la Parchetul sectorului 1 și că poate demonta, cu acte și legi, toate acuzațiile care i se aduc, și că e perfect nevinovat, victima unor răzbunări.

Articolul precedentCJ Buzău a topit milioane în zăpadă
Articolul următorMafia din crewing, o afacere de trei milioane de euro