Rectificarea bugetară care ar trebui teoretic să ajute localitățile din țară să treacă cu bine peste cheltuielile necesare nu este tocmai suficientă, atrage atenția Asociația Orașelor din România. Într-un comunicat de presă, AOR se arată chiar indignată de modul în care s-a făcut rectificarea bugetară, în condițiile în care „pune orașele mici și mijlocii din România într-o situație fără precedent”.

Bătaia de joc a ministrului de Finanțe Orlando Eugen Teodorovici este dusă la extrem, după aprobarea hotărârii de guvern, 25 de oraşe rămânând cu buget minim de funcţionare sub 1.000 lei/locuitor/an, în această valoare fiind incluse sumele alocate pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. O sfidare cinică faţă de cetăţenii din unităţile administrativ-teritoriale cu statut de oraş, având în vedere că oricăreia dintre comune i s-a asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, încă de la începutul anului, când a fost aprobată Legea 50/2019 privind bugetul de stat.

AOR a susținut şi argumentat, constant, alocarea de sume suplimentare care să aducă cele 45 de oraşe discriminate la un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an şi alocarea pentru oraşele şi municipii de sume peste aceste valori, care să le asigure un buget rezonabil pentru funcţionarea unităților administrativ-teritoriale cu statut de oraş, inclusiv pentru susţinerea organizării şi funcţionării instituţiilor şi serviciilor publice (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie ş.a.) care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi comunele învecinate. În acest sens, AOR a propus suma de 1.400 lei/locuitor/an.

Prin noua rectificare de buget, ministrul de Finanțe din Guvernul demis a falimentat orașele și a suprimat orice perspectivă de dezvoltare de minimă necesitate. Administrațiile locale vor ajunge în imposibilitatea de funcționare, cu școli fără încălzire asigurată, în care copiii noștri vor îngheța de frig, pe străzi va fi beznă, gropile vor rămane neasfaltate, gunoaiele vor acoperi orașele. Situaţia multor oraşe s-a degradat an de an pentru că Legea bugetului de stat a luat șansa comunităţilor locale la elementele vitale de care se ocupa administrația locală: apă, curent electric, căldură, gaze, canalizare.

Asociația Orașelor din România consideră că guvernanții ar trebui să aibă în vedere binele, dar și dezvoltarea comunităților locale, interesele cetățenilor, care sunt profund afectați prin măsurile actuale ale Legii bugetului de stat, cerând o întâlnire urgentă cu Prim-ministrul României, oricare ar fi el după votul care urmează să fie exprimat săptămâna viitoare, în Parlament, pentru negocieri privind o rectificare imediată”.

Articolul precedentLiderul PNL promite că ține cu dinții de modificarea legii electorale, deși colegii săi parlamentari au absentat de la votul din Senat. UDMR nu vrea însă două tururi de scrutin
Articolul următorBăsescu despre Tăriceanu, Hunor și Ponta: „Politicieni care nu au câştigat la viaţa lor nici măcar o primărie de comună”