Sursa foto: Facebook/ Володимир Зеленський

De la declanșarea invaziei rusești asupra Ucrainei, milioane de cetățeni ucraineni au fugit din calea războiului în țările vecine pentru a-și salva viețile.

Potrivit UNICEF, din 24 februarie și până acum, 1,4 milioane de copii au fost nevoiți să fugă din Ucraina, adică 55 pe minut, practic un copil pe secundă.

James Elder, purtător de cuvânt al UNICEF, a precizat că această criză cu care se confruntă Europa este fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial. Mai mult, acesta a avertizat că mulți dintre copiii care ajung în țările vecine fără părinți riscă să fie exploatați sexual de către traficanții de persoane.

Copiii războiului sunt supuși unui risc mare de violență și separare

Svenja Schulze, ministra germană pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, a precizat în urmă cu o zi că războiul pornit de Putin provoacă suferințe femeilor, bunicilor, dar în special copiilor, aceștia suferind în mod special din cauza conflictului ruso-ucrainean.

Oficialul german a fost în vizită la Sighetu Marmației, pentru a evalua situația la fața locului. În fiecare zi, la Sighet traversează granița spre România peste 1.000 de refugiați, dintre care majoritatea sunt copii.

Reamintim că ieri, 14 martie, în țara noastră au intrat peste 66 de mii de persoane, dintre aceștia aproape 14 mii au fost cetățeni ucraineni ce au fugit din calea războiului. Față de duminică, numărul ucrainenilor a fost într-o scădere ușoară, cu 4,8%, informează Poliția de Frontieră.

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, în România au intrat peste 425.000 de persoane, potrivit IGPF.

Războiul și foametea

Oleg Ustenko, consilierul economic al președintelui Zelenski, a avertizat că Europa se va confrunta cu o criză alimentară serioasă dacă războiul nu se va încheia.

„Mai avem cel mult o săptămână pentru însămânțări. Dacă războiul nu se termină până atunci, lumea va avea în consecință o problemă alimentară”, a spus acesta.

Ucraina și Rusia sunt printre primele țări din lume la exportul de grâu, războiul afectând serios deja piața mondială a cerealelor. Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că multe țări va fi lovită de „un uragan al foametei” dacă acest conflict nu se va încheia.

Oficialul a mai precizat că din cauza blocajului producției agricole din cele două țări, foametea ar urma să lovescă „cel mai tare pe cei mai săraci şi să semene seminţele instabilităţii politice şi ale tulburărilor în întreaga lume.”

„45 de ţări africane şi ţări mai puţin dezvoltate importă cel puţin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia – 18 dintre aceste ţări importă cel puţin 50%. Acestea includ ţări precum Burkina Faso, Egipt, Republica Democrată Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen”, a spus şeful ONU, potrivit Digi24.

Volodimir Zelenski, apel către soldații ruși: Predați-va forțelor noastre!

Articolul precedentRomânii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicaţi în protejarea mediului înconjurător
Articolul următorOpinia ori apartenența politică – discriminare sau cenzură?
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.