Foto: Digi24

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat angajări masive în următorii ani pentru Poliția Română, în conextul implementării monitorizării prin dispozitive electronice. Concret, pe site-ul oficial al MAI a fost publicată hotărârea pentru stabilirea aspectelor tehnice și organizatorice privind funcționarea în sistem pilot, precum și a celor privind operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică (SIME), care prevede faptul că peste 6.000 de ofițeri și agenți vor suplimenta efectivele Poliției în perioada 2022- 2025 strict pe problema brățărilor electronice, sistem care va fi mai întâi implementat în București, Iași, Mureș și Vrancea, apoi în toată țara.

Pentru realizarea activităţilor necesare de monitorizare electronică, Inspectoratul General al Poliției Române și unitățile teritoriale de poliție trebuie să dispună de personal propriu specializat, selecţionat, pregătit şi instruit pentru executarea atribuţiilor de supraveghere, tehnice, respectiv de intervenție în situația generării unei alerte în cadrul SIME, numărul maxim de posturi urmând a se suplimenta cu 497 de posturi de ofițeri de poliție și 5637 de posturi de agenți de poliție

Ministerul Afacerilor Interne

Trei etape de implementare a monitorizării

Monitorizarea electronică în sistem pilot se aplică etapizat, după cum urmează: a) prima etapă – în perioada 2022-2023, la nivelul municipiului București și a județelor Iași, Mureș și Vrancea;

b) a doua etapă – în anul 2024, la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute anterior și și la nivelul județelor Bacău, Brașov, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea; c) a treia etapă – în anul 2025 – la nivelul unităților administrativ-teritoriale prevăzute anterior și la nivelul județelor Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.

Cât privește achiziționarea acestor dispozitive, și aceasta va fi etapizată, în primă fază fiind achiziționae 964 de kituri de monitorizare, precum și infrastructura de hardware și software, urmând ca până în 2025, să mai fie achiziționate alte 15.000 de astfel de kituri.

Potrivit datelor oferite în ianuarie de ministrul de Interne, în primele 11 luni ale anului trecut, au fost înregistrate 44.522 de fapte, la nivelul acestui tip de infracționalitate, în timp ce nerespectarea ordinelor de protecție a crescut cu 503 cazuri.  „La aceasta se adaugă: în cele 11 luni am avut hotărâri judecătoreşti şi am supravegheat modul de respectare a hotărârilor judecătoreşti în 12.925 de cazuri – aici vorbim de ordinele de protecţie – şi am constatat, din nefericire, că 2.600 infracţiuni s-au săvârşit în aceste 11 luni”, a spus Bode, la acel moment.

Numărul ordinelor de restricție este și el în creștere. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.

Aproape o mie de kituri de monitorizare electronică vor fi achiziționate în acest an

Articolul precedentŞedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Ciucă: „Puteţi conta pe întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor țării noastre”
Articolul următor11 februarie 2022 – Au trecut 18 ani de la primul apel la 112 în România