Ministerul Apărării rus a declarat că Rusia continuă să transfere avioane de luptă Su-35S în Belarus pentru a participa la exercițiile militare comune Allied Resolve 2022.
Echipajele avioanelor își vor prelua atribuțiile de apărare antieaeriană după sosirea în Belarus, se arată în comunicatul citat de Intarfax, potrivit Agerpres. Cele două state organizează exerciții comune, iar potrivit viceministrului rus al apărării, Aleksandr Fomin, prima etapă a acestor manevre este programată până pe 9 februarie, fiind planificate formarea de grupuri militare.
În a doua etapă, 10-20 februarie, vor avea loc exercițiile propriu-zise. Oficialii de la Kremlin nu au precizat numărul soldaților implicați în aceste aplicații.
NATO mizează pe dialog pentru dezamorsarea conflictului din Est
La exercițiile militare vor participa toate forțele armate ale Belarus, numărul militarilor și a tehnicilor militare intrând sub incidența Documentului de la Viena din 2011 și nu depășește parametrii care ar necesita notificarea altor țări, relatează Digi24.
Potrivit The Insider, mai mulți parașutiști ruși au început să fie transferați mai aproape de granița cu Ucraina și Belarus. Statele Unite au reacționat la decizia Belarusului de a accepta prezența rușilor pe teritoriu, precizând că se expune unei riposte „ferme” și „rapide.”
„Dacă o invazie ar începe din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar urma să staţioneze permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul”, a precizat Ned Price, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că e de acord să discute cu Moscova despre dezarmarea și transparența activităților militare din Estul Europei. Mai mult, în această săptămână, Alianța Nord-Atlantică va trimite propunerile sale scrise Rusiei, într-o ultimă încercare de detensionare a conflictului de la granițele Ucrainei.
Stoltenberg a mai declarat că Rusia trebuie să se angajeze „cu bună-credință” în discuțiile politice cu Alianța, aceasta fiind „calea de ieșire diplomatică”.
Reamintim că Rusia a mobilizat peste 126.000 de soldați în apropierea Ucrainei, iar Occidentul se teme de o invazie rusească. Moscova a cerut garanții că NATO nu se va extinde în Est și își va retrage trupele staționate în această regiune.
NATO susține că încă există o cale de „ieșire diplomatică” din criza Rusia-Ucraina