25 de ani pentru construirea noului Palat de Justiție din Ploiești! După ani de zile de amânări, de suspendare a lucrărilor, de reluarea a construcției, de declarații care mai de care mai pompieristice, noul sediu al Justiției va fi inaugurat oficial miercuri, 8 septembrie. La ceremonie sunt aşteptaţi oficiali din Ministerul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament, dar şi din partea autorităţilor locale.

Conform unui comunicat dat publicităţii de Curtea de Apel Ploieşti, la inaugurare au fost invitaţi reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputaţilor şi Senatul României, Prefecturii Prahova, Consiliului Judeţean Prahova şi Primăriei Ploieşti, Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Prahova, reprezentanţi ai instituţiilor publice cu care se desfăşoară relaţii interinstituţionale, dar şi întregul colectiv al Curţii de Apel Ploieşti şi Tribunalului Prahova şi preşedinţii tribunalelor şi judecătoriilor din circumscripţia acesteia.

Un sfert de secol au durat lucrările, contractul inițial fiind semnat pe 19 deembrie 1996.

Palatul Justiţiei Prahova are, conform datelor publicate pe site-ul Curţii de Apel Ploieşti, o suprafaţă desfăşurată de aproape 20 de mii de metri pătraţi şi o suprafaţă construită de aproape patru mii de metri pătraţi. Terenul a fost pus la dispoziţie în anul 1994 de către Consiliul Local Ploieşti.

Constructorul desemnat inițial SC Construcţii Coreco SRL, una dintre cele mai puternice firme de construcţii din Prahova, o firmă cu puternice legături cu lumea politică  – a început procedura de faliment în anul 2005. 

Dosarul falimentului Construcţii Coreco, aflat pe rolul Tribunalului Prahova, a fost înscris la instanţă în anul 2005. Conform portalului instanţelor de judecată, cauza, în care firma care are administrator judiciar este datoare Administraţiei Finanţelor Publice Ploieşti, Serviciului Local de Finanţe Ploieşti, AVAS Bucureşti dar şi unei persoane fizice, încă se judecă, la peste 15 ani de la debutul procesului, iar următorul termen este programat pentru 6 octombrie 2021.

Nicio instituţie nu a comunicat vreodată, oficial, ce sumă a primit Coreco pentru lucrările Palatului de Justiţie şi nici cât a lucrat firma pentru banii decontaţi.. 

În octombrie 2010, Curtea de Apel Ploieşti anunţa, printr-un comunicat de presă, că lucrările la Palatul de Justiţie Prahova au fost reluate, în urma unor demersuri făcute de conducerea instituţiei, executant – aceeaşi firmă: SC Construcţii Coreco SRL Ploieşti, de data aceasta prin lichidator judiciar Carduelis Consulting IPURL Ploieşti. Nici de data aceasta Coreco nu şi-a onorat contractul încheiat în 1996. 

Patru ani mai târziu, subiectul Palatului Justiţiei Prahova a revenit, pentru scurt timp, pe agenda publică. Astfel, la 15 septembrie 2014, ministrul Justiţiei aflat în funcţie la acel moment, Robert Cazanciuc, a mers în Prahova să viziteze şcoala gimnazială şi liceul la care a studiat. Aşa a fost readus în discuţie subiectul Palatului Justiţiei Prahova, abandonat de ani buni. 

Abia un an mai târziu, în iulie 2015, ministrul Justiţiei, acelaşi Robert Cazanciuc, a anunţat, în cadrul unei vizite la sediul Curţii de Apel Ploieşti, că va fi lansată procedura de licitaţie publică pentru finalizarea lucrărilor de construcţie la Palatul Justiţiei din Ploieşti. 

Cazanciuc avansa şi un termen de finalizare a lucrărilor: până la 10 septembrie 2015 ar fi urmat să fie depuse oferte pentru proiect, iar în luna octombrie a aceluiaşi an ar fi trebuit semnat contractul şi demarate lucrările, termenul de finalizare fiind de 18 luni de la semnarea contractului. A urmat o nouă amânare… 

La 15 ianuarie 2016 au fost reluate lucrările de construcţie, de data aceasta cu o altă firmă, din Bucureşti, termenul de finalizare de 18 luni nefiind nici de data aceasta respectat. 

În tot acest timp, instanţele din Ploieşti au funcţionat care pe unde a putut.

Curtea de Apel Ploieşti şi-a ţinut şedinţele şi păstrat arhiva în Palatul Culturii, unde se mai află Biblioteca Judeţeană, Școala Populară de Arte şi Muzeul de Științele Naturii. 

Tribunalul Prahova a fost și mai vitregit. Diversele secţii ale instanţei au funcţionat în clădiri diferite.  Astfel, secţiile civilă şi penală au activat într-o clădire care a aparţinut OMV-Petrom şi care a fost cumpărată de o firmă care aparţine Consiliului Local Ploieşti, care ulterior a închiriat clădirea Tribunalului. Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Prahova a funcţionat într-o altă clădire din centrul Ploieştiului, şi chiar în sediul unui centru comercial. Iar avocaţii şi justiţiabilii s-au plimbat din sediu în sediu, în funcţie de situaţie. 

După inaugurarea de miercuri, inaugurare fixată de fostul ministru Stelian Ion, dar la care va participa Lucian Bode, Curtea de Apel Ploiești și Tribunalul Prahova își vor muta toată activitatea în noul Palat de Justiție….După 25 de ani, de la semnarea contractului! 

Articolul precedentPiedone s-a ținut de cuvânt: Reabilitarea locuințelor devastate de incendiul din august, aproape finalizată!
Articolul următorCioloș explică de ce a plecat din țară, în plină criză politică: trebuia să se vadă cu Macron și colegii europarlamentari Renew Europe
Cristina IANCU
Am debutat în presă în 1992, iar povestea continuă...