Mobilă care nu a fost niciodată fabricată, dar a fost vândută, pachete de acţiuni la diferite firme care şi-au schimbat proprietarul peste noapte, utilaje modernizate pe hârtie. Acestea sunt numai câteva din tentaculele unei caracatiţe de firme care a pus la punct o amplă inginerie financiară, prin care statul a fost păgubit cu 20 milioane de euro. În dosarul instrumentat de ANAF şi de Finanţele gălăţene sunt implicate nume grele, cum ar fi Cătălin Chelu şi Cornel Mangalea. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declanşat în luna martie a acestui an o amplă anchetă în cazul unei caracatiţe de firme care a păgubit statul cu 20 milioane euro, prin încasarea TVA aferentă unor tranzacţii fictive. În acest caz sunt vehiculate şi numele oamenilor de afaceri Cătălin Chelu şi Cornel Mangalea. În raportul ANAF Bucureşti şi în alte două rapoarte de control ale DGFP Galaţi se vorbeşte despre evaziunea în serie comisă de firmele la care sunt asociaţi Chelu şi Mangalea şi alte firme „satelit”.
Nucleul caracatiţei
Principala firmă prin care au fost derulate tranzacţii fictive e fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci, firmă printre ai cărei acţionari se regăsesc Cătălin Chelu şi Metal SA Galaţi, firma lui Cornel Mangalea.
Un pachet de acţiuni la Mobimod SA e deţinut de altă firmă din caracatiţă, Supratec SRL Tecuci. Cenzorul Mobimod SA este Daniel Donici, patronul Dodali SRL. Ca cenzor, el controlează contabilitatea Mobimod SA, care este întocmită de mama sa, Anişoara Donici, prin Nextlevel Consulting SRL Tecuci. Ea mai ţine evidenţa contabilă şi pentru altă firmă implicată în caracatiţa rambursărilor ilegale de TVA, Realtroc SRL.
Administratorii Mobimod SA Tecuci sunt Luciano Tudor, vicepreşedinte PSD Galaţi, şi Cristina Claudia Antohe. Cei doi administratori se supun însă deciziilor lui Virgil Popa şi Lidia Ciucă, aceştia fiind cei care coordonează efectiv activitatea Mobimod SA şi a altor două firme, Realtroc SRL şi Metalpet Comerţ SRL. Din această caracatiţă mai fac parte firme din Cluj, Braşov, Chitila şi Dragomireşti Vale şi mai multe societăţi din imperiul lui Cătălin Chelu.
Comerţ cu mobilă inexistentă
Tranzacţiile fictive au fost descoperite de inspectorii de la Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF Bucureşti. Inspectorii au observat, începând din 2009, acţiunile concertate a unei grupări de administratori de societăţi care derulau tranzacţii fără să plătească TVA, dar care procedau la deducerea ilegală a taxei ori beneficiau de rambursări ilegale de TVA.
În septembrie 2009, fabrica de mobilă Mobimod SA Tecuci a obţinut o rambursare de TVA în valoare de 2,1 milioane lei, în urma unei achiziţii fictive de materii prime, în valoare de 15,7 milioane de lei. Marfa fusese trecută prin mai multe firme, Clau&Cocoi SRL Cluj, General Cons SRL din Jucu, judeţul Cluj, Fifidal SRL Braşov şi Randaco SRL Braşov. Valoarea era de 15,6 milioane lei, din care 2,49 milioane TVA.
Randaco SRL a livrat-o fabricii de mobilă Mobimod SA Tecuci, care apoi s-a înregistrat cu o livrare de mobilă către Randaco SRL Braşov, în valoare de 14,24 milioane lei, din care 2,27 milioane TVA. A fost o livrare fictivă, pentru care nu există documente. Faptul că au fost tranzacţii fictive e confirmat de un raport al Gărzii Financiare: „Din analiza înregistrărilor succesive de materie primă pe lanţul Clau&Cocoi SRL – General Cons SRL – Fifidal SRL – Randaco SRL către Mobimod SA Tecuci, identificate de către comisarii Gărzii Financiare Galaţi, în urma controalelor prin încrucişare, se deduce că toate operaţiunile înregistrate de către Mobimod SA, privind achiziţia de materii prime necesare producţiei de mobilă, presupusa producţie înscrisă în rapoartele de producţie aferente lunii iulie 2009 şi ulterior livrările de mobilă facturate către Randaco SRL Braşov, s-au demonstrat a fi fictive”.
Utilaje modernizate fictiv
Inspectorii ANAF au descoperit că „suveica” dintre Mobimod SA Tecuci şi Randaco SRL Braşov funcţiona de câţiva ani şi participase la tranzacţii cu utilaje supraevaluate.
În 2004-2006, Mobimod SA a cumpărat trei utilaje în valoare de 573.000 lei, de la Sabino Management SRL Bragadiru, Romtech International SRL Timişoara şi Supratec SRL Tecuci, firmă care deţine 85% din acţiunile Mobimod. Cele trei utilaje au fost supraevaluate în complicitate cu Randaco SRL Braşov. Pentru creşterea artificială a valorii utilajelor, Mobimod a încheiat cu Randaco un contract de modernizare a utilajelor, în valoare de 8,8 milioane lei, din care 1,4 milioane lei TVA.
Apoi, Mobimod a vândut utilajele la SC Consecom SRL Braşov, la preţul de 9,3 milioane lei, din care 1,48 milioane TVA, ceea ce a permis deducerea TVA de către Consecom SRL Braşov. La sfârşitul lui 2009, printr-o operaţiune similară, 27 de utilaje ale Mobimod, în valoare de 1,5 milioane, au fost supraevaluate la o valoare de 51 de ori mai mare, de 77,5 milioane lei. Mobimod a încheiat cu Creative Platinum Finance SRL Dragomireşti Vale contractul de modernizare nr 3/27.11.2009, în valoare de 51,4 milioane lei, şi cu Intercom PSC SRL Bucureşti contractul nr 1/14.11.2009, în valoare de 26, 2 milioane lei, din care 4,2 milioane lei TVA.
Apoi, Mobimod a vândut cele 27 de utilaje, la valoarea supraevaluată de 77,5 milioane, cu TVA de 12,4 milioane lei, firmei General Stein Construct SRL Chitila. Mobimod nu a încasat contravaloarea facturii, creând posibilitatea firmei din Chitila să încaseze rambursarea necuvenită de TVA. După ce a depus cererea de încasare a TVA de 12,4 milioane, firma din Chitila a retras cererea şi a vândut cele 27 de utilaje, cu 60 milioane lei, firmei Acord Financial Trading Exim SRL din Dragomireşti Vale.
Astfel, General Stein Construct SRL Chitila a încasat TVA pentru diferenţa de preţ de 17,5 milioane. Un amănunt interesant: potrivit ANAF, la data de 30.09.2010, General Stein Construct SRL Chitila datora bugetului de stat 95,8 milioane lei. 5
Tranzacţii ilegale de 40 milioane euro
În raportul ANAF sunt menţionate mai multe tranzacţii ilegale efectuate de firmele din caracatiţă în al doilea semestru din 2009. Două dintre firmele administrate efectiv de Virgil Popa şi Lidia Ciucă, Realtroc SRL Tecuci şi Metal Pet SRL Chiajna, s-au înregistrat cu tranzacţii ilegale de ordinul sutelor de milioane.
Metal Pet Chiajna a înregistrat către firma din Tecuci livrări în valoare totală de 167 milioane lei, dintre care 26,7 lei TVA, şi i-a emis o factură de 121 milioane lei, din care 19,3 milioane TVA. La rândul său, Realtroc SRL Tecuci a înregistrat livrările către Beta Total Infinity SRL Măgurele (13,3 milioane – 2,1 milioane TVA), Intercom PSC SRL Bucureşti (7,7 milioane – 1,2 milioane TVA), Rafael Grup SRL Bucureşti (2 milioane – 1,1 milioane TVA) şi vechea cunoştinţă de la tranzacţiile cu utilaje, General Stein Construct SRL Chitila (7,1 milioane – 1,1 milioane TVA).
În 2010, locul Realtroc a fost luat de Mobimod, care a cumpărat fictiv de la Intercom PSC SRL Bucureşti mărfuri de 6,5 milioane lei, din care 1 milion TVA, pe care la fel de fictiv le-a livrat aceleiaşi General Stein Construct SRL Chitila, la valoarea de 6,2 milioane, din care 1 milion TVA.
Reţeta Chelu: cumpăr, dau tun, falimentez!
Şi celelate firme din imperiul de sute de SRL şi SA ale lui Cătălin Chelu au lucrat din greu la tranzacţiile fictive generatoare de rambursări de TVA.
În aprilie 2010, Cătălin Chelu a cumpărat de la asociaţia salariaţilor 52% din acţiunile fabricii de mobilă Rostramo SA Târgu Jiu. A făcut tranzacţia printr-un „intermediar”, care era chiar directorului comercial al Rostramo, Petre Vintilă. O lună mai târziu, Rostramo a înregistrat achiziţii fictive de utilaje în valoare de 5,7 milioane lei de la altă firmă din imperiul lui Chelu, Almotin SRL Galaţi.
La Rostramo nu există nici măcar avize de expediţie care să dovedească achiziţia utilajelor. În schimb, Almotin a încasat TVA în valoare de 800.000 lei. Inspectorii ANAF au constatat că scriptic „pentru plata facturilor aferente utilajelor respective au fost utilizate sume de provenienţă incertă, prin contracte fictive de împrumut de la societăţi controlate de Cătălin Chelu şi care în 2010 au avut activitate nesemnificativă: Alfaline SA, Delmato Grup SA, Amirastar Trading SA, Goras Consulting SA, Scop Line SA şi Mattera Com SA, toate cu sediul la Galaţi”. După trei luni de la preluarea a 52% din acţiunile Rostramo, Cătălin Chelu şi-a pus în operă metoda consacrată. Prin sentinţa Tribunalului Gorj, Rostramo SA a intrat în lichidare judiciară.
Datorii ascunse
Cătălin Chelu este un as al ingineriilor financiare. Potrivit Raportului de Inspecţie Fiscală nr 12.469/30.12.2009 al DGFP Galaţi, printr-o singură tranzacţie între firmele sale Chelu a păgubit statul cu 6,6 milioane lei.
La Fricom SA Galaţi, la care Cătălin Chelu deţine 89% din acţiuni iar AVAS restul, miliardarul a convocat AGA pe 29.05.2009 şi a impus ca societatea să cumpere o parte din reţeaua sa de cablu, CCC Blue Telecom SA. Evident, TVA nu a fost plătită, inspectorilor DGFP nerămânându-le altceva de făcut decât să constate datoriile Fricom SA către bugetul de stat. Totalul era de 6.685.123 lei, din acesta 4.493.612 lei fiind valoarea TVA neachitată, alţi 285.512 lei – dobânzi, iar restul – impozit pe profit, contribuţii şi amenzi neachitate.
Evazionistul promovat director bugetar!
Şi administratorul Mobimod SA, Luciano Tudor are o puternică protecţie politică. Este vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Galaţi. Altfel spus, un locotenent al lui Dan Nica, dar şi un protejat al senatorului PSD Gheorghe Saghian, care în 2008 i-a dat pe mână organizaţia PSD Tecuci şi candidatura la Primăria Tecuci. Cum însă a obţinut numai 17% din voturi, s-a reorientat. De fapt, s-ar putea spune că tunurile de milioane de euro date statului de Luciano Tudor în postura de administrator al Mobimod SA l-au recomandat pentru o funcţie bugetară, în 2010 el fiind pus de PSD în funcţia de director al regiei Drumuri şi Poduri SA, a Consiliului Judeţului Galaţi.
Intră în scenă Mangalea
Nici partenerul de afaceri a lui Chelu, Cornel Mangalea, nu stă cu mâinile în sân când e vorba de TVA. Mangalea controlează Metal Grup Industrie SRL Galaţi, la care deţine 95% din acţiuni, şi fosta fabrică de elice navale Elnav SA Galaţi, la care are 98,53% din acţiuni.
În 2007, Metal Grup a „împins” la Elnav SA o factură de 2,8 milioane lei, cu 449.213 lei TVA, pentru modernizări de hale, poduri rulante şi reţele electrice. Elnav era în situaţie falimentară şi de câţiva ani este executată de DGFP. În 2008, Metal Grup a mai emis către Elnav o factură pentru reparaţii, în valoare de 1,7 milioane, dar cu taxare inversă, pentru a şterge o TVA de 326.915 lei.
În 2005, Elnav a încasat TVA în valoare de 191.600 lei, în 2006 şi 2007 a produs TVA de 3,2 milioane de lei, iar în două luni din 2008 a mai produs TVA de 499.288 lei. În februarie 2008 avea de recuperat TVA în valoare de 4.513.099 lei. Inspectorii au constatat mai multe nereguli financiare.
„Cireaşa de pe tort e scutirea de TVA, care se aplică pentru livrarea de construcţii noi, şi nu de cârpeli făcute de Metal Grup firmei din acelaşi grup, Elnav SA”, ne-a declarat o sursă din DGFP. Unul din volumele dosarului anchetat de DIICOT Bucureşti se referă la preluarea frauduloasă de către Cornel Mangalea, cu sprijinul lui Cătălin Chelu, pe atunci preşedinte SIF Moldova, a 40% din acţiunile Elnav SA.
Complicitatea oamenilor de la Fisc
În adresa transmisă în martie 2011 de ANAF către DGFP Galaţi se vorbeşte tranşant despre faptul că evazioniştii au beneficiat de complicitatea unor finanţişti: „Există indicii conform cărora, pentru disimularea caracterului ilicit al unora dintre operaţiunile derulate, conducerile firmelor Realtroc SRL Tecuci şi Metalpet Comerţ SRL Chiajna au beneficiat de sprijinul unei persoane din cadrul DGFP Galaţi”.
Potrivit raportului ANAF, activitatea celor două firme „este coordonată efectiv de Virgil Popa şi Lidia Ciucă. Dar cei doi coordonează şi activitatea Mobimod, ceea ce extinde complicitatea şi sugerează eventuala protecţie de care ar putea beneficia evazioniştii. Prin adresa din martie 2011, ANAF a cerut DGFP Galaţi efectuarea unor verificări la toate firmele care au avut relaţii comerciale cu societăţile menţionate. Termenul era 30 iunie. A trecut fără să se întâmple nimic. Oricum. urmele tunurilor date statului prin Mobimod SA vor fi şterse, pentru că fabrica este în insolvenţă, urmând lichidarea.