Fostul șef al ANAF a fost condamnat astăzi definitiv. După ce inițial a primit 6 ani de închisoare cu executare, Curtea de Apel București i-a aplicat acestuia o pedeapsă redusă cu un an.
„Reduce pedeapsa principală aplicată inculpatului Blejnar Sorin pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, de la 6 ani închisoare la 5 ani închisoare. Reduce durata pedepsei complementare aplicată inculpatului de la 4 ani la 3 ani. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpat. Definitivă”, se arată în minuta instanţei Curţii de Apel Bucureşti, citată de Mediafax.
Blejnar a fost trimis în judecată în 2016, pentru trafic de influență. „În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În cursul anului 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziții publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituției publice respective.
Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenței sale asupra unui subaltern, pentru ca acesta să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri.
În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și celălalt funcționar implicat în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme cu comportament tip,,fantomă” controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive.
Din această sumă de bani, inculpatului Blejnar Sorin i-a revenit efectiv suma de 12.513.894 lei. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Blejnar Sorin. Față de o altă persoană, funcționar A.N.A.F., cauza a fost disjunsă”, se arăta la acea dată într-un comunicat DNA.
Blejnar a fost trimis în judecată în stare de arest, măsură care a fost înlocuită ulterior cu cea a controlului judiciar. În 2014, acesta fusese trimis în judecată într-un alt dosar, pentru complicitate la evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat (în forma sprijinirii).