Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție nu se ocupă doar de infracțiunile comise de funcționari publici, ci au în vedere inclusiv infracțiunile comise în mediul privat.
Așa se face că, zilele acestea, au fost anchetate faptele presupus a fi fost comise de un manager al unei companii de livrări, care, conform procurorilor, își făcuse un adevărat sistem de a câștiga bani în plus, ilegal.
Ieri, procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pe o perioadă de 60 de zile față de inculpatul „C. T. R.”, care lucrează ca „specialist în formare-manager de operațiuni, responsabil de flotele de curieri în cadrul unei companii de intermediere tehnologică română (a cărei activitate principală este gestionarea unei platforme tehnologice a cărei funcționalitate permite, în principal, prin intermediul unei aplicații mobile / a unei pagini web magazinelor partenere din unele orașe de pe teritoriul României să își ofere produsele prin aceasta, utilizatorilor platformei tehnologice să achiziționeze produsele menționate și, după caz, prestatorilor să își ofere disponibilitatea pentru prestarea serviciilor)”.
Pe surse, compania la care lucra managerul ar fi Glovo, bărbatul fiind acum acuzat de luare de mită, în formă continuată (9 acte materiale). Mai mult, acestuia i-a fost organizat inclusiv un flagrant în această săptămână, fiind astfel prins primind suma de 13.200 euro de la unul dintre administratorii unei societăți partenere. Însă, potrivit DNA, managerul ar fi comis și alte fapte:
„În perioada 10 decembrie 2024 – 05 februarie 2025, în calitatea menționată, inculpatul C. T. R. ar fi pretins și primit, la diferite intervale de timp, suma totală 12.000 lei și 23.800 euro, precum și bunuri și produse alimentare în valoare de 12.750 lei, de la administratorii unor societăți prestatoare pentru platforma de livrări la domiciliu (martori), în schimbul îndeplinirii unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu, precum și al îndeplinirii unor acte contrare acestor îndatoriri de serviciu.
Concret, în schimbul foloaselor primite, inculpatul ar fi desfășurat, între altele, următoarele activități:
ar fi activat curierii în timpul în care platforma avea oprite angajările,
ar fi alocat ore curierilor care au un scor scăzut și cărora, din această cauză, aplicația nu le permitea să rezerve ore în sistem,
ar fi alocat ore suplimentare, respectiv 16-18 ore/zi, în condițiile în care aplicația permitea maxim 12 ore/zi selectate,
ar fi deblocat instant conturi închise de aplicație în urma unui comportament neadecvat al curierului, cu mențiunea că aceste ultime activități le desfășura inclusiv în weekend când nu avea program de lucru,
ar fi adăugat bonusuri, deși conform aplicației, curierul nu era îndreptățit să le încaseze,
ar fi șters datoria unor curieri pe care o aceștia o aveau în platformă, pentru ca ulterior să solicite administratorilor societăților prestatoare să-i remită lui banii respectivi,
ar fi transferat curieri angajați la alte societăți care nu beneficiau de sprijinul angajaților platformei livratoare, fără a urma procedurile interne.
Pe timpul cât se află sub control judiciar pe cauțiune, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligații între care: să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar, să nu exercite nicio funcție în exercitarea căreia a săvârșit faptele sus-menționate.
De asemenea, inculpatul C. T. R. va depune în termen de 10 zile o cauțiune în valoare de 500.000 lei, care va fi consemnată pe numele acestuia, la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, sau prin constituirea unor garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita aceleiași sume de bani, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție”.