Amplă anchetă a Parchetului European (EPPO) din Timișoara, care a intrat pe „firul” unei fraude în valoare de 166.000 de euro, bani din fondurile Uniunii Europene.
În dosar, până la această dată, au fost reținute două persoane, iar alte 9 au calitate de suspecți.
Este vorba, spun anchetorii, de modul în care suspecții au obșinut fondurile UE „menite să angajeze persoane aflate într-o situație vulnerabilă”, fapte derulate începând cu anul 2020.
Conform Parchetului European, suspecții au fost acuzați de fals în documente și fraudă de subvenții. Iar acuzațiile au fost documentate cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciile Județene Timiș și Mehedinți, dar și al Poliției Române – Inspectoratul Județean de Poliție Timiș și Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.
„Potrivit anchetei, în perioada 2020 – 2023, unsprezece suspecți au depus cereri pentru cinci proiecte finanțate în principal din Fondul social european (FSE), în valoare totală de 166 000 EUR. Obiectivul proiectelor a fost de a integra 34 de persoane aflate într-o situație vulnerabilă pe piața forței de muncă pentru o perioadă de 12 luni.
Suspecții ar fi obținut în mod ilegal fondurile de ocupare a forței de muncă, întrucât ar fi întocmit contracte de muncă și state de plată false pentru 34 de angajați fictivi. Ancheta a arătat că persoanele fizice nu au desfășurat activitatea pentru care au fost angajate și nici nu au primit un salariu.
Totodată, din cercetări a rezultat că suspecții au utilizat fondurile în scopuri personale, fiind impuse măsuri asigurătorii pentru recuperarea prejudiciului, inclusiv confiscarea bunurilor imobile și a conturilor bancare.
Cercetările continuă pentru documentarea activității infracționale care privește falsificarea de documente și fraudare a subvențiilor”, detaliază DGA.