România are un nou Guvern. Mai puțin nou, mai mult spre vechiul, dat fiind că premier a fost numit – de coaliția pro-europeană – același Marcel Ciolacu.

Și, pe lângă Ciolacu, mulți dintre membrii Guvernului rămân aceeași.

Președintele care a decis că trebuie să rămână în funcție, Klaus Iohannis, a anunțat ieri că avem un nou Guvern. Cât de nou, poate judeca oricine.

Etapa negocierilor pentru noul Guvern s-a încheiat. Coaliția proeuropeană, formată din PSD, PNL, UDMR și Minorități, s-a hotărât să construiască o majoritate și un Guvern, confirmată deja astăzi în Parlament.

Coaliția proeuropeană mi-a propus un candidat pe care am decis să-l accept. În consecință, îl desemnez pentru poziția de Prim-ministru al Guvernului României pe Marcel Ciolacu.

Doresc mult succes noii Coaliții, o coaliție proeuropeană, pro-România, care are toate șansele să continue parcursul foarte bun al României după reușitele economice indiscutabile, după intrarea României în spațiul Schengen.

Cred că vor face față foarte bine problemelor cu care ne confruntăm în prezent, construirea bugetului și stabilirea calendarului pentru alegerile prezidențiale”, a scris ieri pe Facebook Iohannis, în „uralele” tuturor. Urale, în sensul că, din cele peste 10 mii de comentarii, o majoritate uriașă a românilor i-au urat să meargă acasă.

Așadar, avem un Guvern Ciolacu 2 punct 0, semn „clar” că politicienii au înțeles mesajul transmis de români la urne, pe 24 noiembrie și 1 decembrie.

Parlamentul a votat pentru învestirea Guvernului Ciolacu, cu 240 de voturi „pentru” și 143 „împotrivă”, în condițiile în care era nevoie de 234 de voturi pentru a primi încrederea deputaților și senatorilor. Ulterior, membrii Guvernului Ciolacu 2.0 s-au prezentat la Palatul Cotroceni, pentru depunerea jurământului de învestitură.

Pe scurt, Guvernul Ciolacu 2.0 este format din: prim-ministru – Marcel Ciolacu
Vicepremier fără portofoliu – Marian Neacşu
Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu
Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
Ministerul Culturii – Natalia Intotero
Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu.

Aceasta a fost partea PSD, pentru că PNL are:

Ministerul Afacerilor Interne și vicepremier – Cătălin Predoiu
Ministerul Afacerilor Externe – Emil Hurezeanu
Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
Ministerul Mediului – Mircea Fechet
Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David.

În același timp, pozițiile obținute de UDMR sunt:

Ministerul Finanțelor și vicepremier – Tánczos Barna
Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila

Articolul precedentVoi chiar vorbiți serios? George Crin Laurențiu Antonescu Președintele României?
Articolul următorPopescu Piedone: „Îmi doresc ca Ilie Bolojan să fie președinte interimar, așa cum este legal și normal!”