Candidatul independent la prezidențiale, Călin Georgescu, continuă campania – ca să îi spunem „finuț”, chiar și după anularea primului tur al alegerilor pentru ocuparea scaunului de la Cotroceni.
Georgescu a continuat să vină în platoul Realitatea și să explice fanilor săi cum stă situația, ba chiar ieri dimineață a mers să voteze!
Aseară, i s-a pus o întrebare extrem de „grea”, la care a avut și răspuns: anume dacă promite că va fi președinte. Iar Călin Georgescu a replicat: „Sigur că da. Sunt deja”.
Aceasta este, deși poate nu pare, o afirmație nu foarte nocivă. În condițiile în care zilele acestea, la aceeași televiziune, Georgescu a catalogat decizia CCR de anulare a alegerilor drept „o lovitură de stat”, afirmând totodată că „primul tur de la noi a încurcat treburile americanilor”, „se face război pentru a spăla urmele la tot ce s-a furat” și că „Administrația Biden vrea implicarea României în război”.
Ulterior acestor afirmații, Consiliul Național al Audiovizualului a anunțat că a aplicat o amendă de 100.000 de lei postului Realitatea Plus:
„Întrunit în ședința publică din data de 08.12.2024, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării și a sesizărilor primite pentru emisiunea „Culisele statului paralel – ediție specială”, difuzată în data de 07.12.2024, în direct, de postul de televiziune Realitatea Plus.
Constatând încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit cărora „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”, precum și prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) și ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Consiliul a decis să sancționeze postul Realitatea Plus cu amendă de 100.000 de lei.
Printre titlurile afișate pe ecran s-au regăsit : „Georgescu : CCR a devenit singura putere în stat” ; „Georgescu : Este categoric o lovitură de stat, CCR a decis în timpul votului” ; „Georgescu : Obiectivul SUA, stare de urgență și să nu mai vină Trump” ; „Georgescu : Primul tur de la noi a încurcat treburile americanilor” ; „Georgescu : Se face război pentru a spăla urmele la tot ce s-a furat” ; „Georgescu : Administrația Biden vrea implicarea României în război”.
Printre afirmațiile din emisiune: Călin Georgescu : „Da, pentru că declanșarea acestui război se poate face strict prin România. Ori România, odată ce intră în acest război, ca țară membră NATO, automat America, ca țară membră NATO, se oprește practic numirea președintelui Trump, întrucât până în momentul acesta președintele pe funcție este Biden.
Ori, odată declarată starea de necesitate datorită războiului, președintele Trump nu mai poate să fie numit. Iar România, prin ceea ce am făcut noi o dată cu primul tur, le-a încurcat rău lucrurile” ; Jackson Hinkle (titrare în limba română afișată pe ecran): „George Soroș tocmai a lansat o lovitură de stat majoră asupra României”; Călin Georgescu: „Curtea Constituțională deja a devenit nu doar prima putere, ci singura putere în stat.
Deci acest act abuziv și ilegal transformă cei nouă judecători în dreptul suprem peste cei 19 milioane de cetățeni României. Și subliniez că este o acțiune deja fără control. Este o lovitură de stat, categoric, pentru că sunt două motive… În primul rând, că ei aveau datele reale din teren și vă amintesc că decizia Curții a venit pe fondul în care deja secțiile de votare erau deschise”;
Călin Georgescu: „Voi fi în studio la dumneavoastră cât de curând, evident. Eu nu doresc altceva decât să apăr poporul de un război care nu este al nostru, subliniez încă o dată. Nu avem nimic de-a face cu așa ceva, dar prin care politicienii se agață de putere, ca și în America, în situația lui Biden, evident… despre asta vorbim.
Pentru ei războiul este unica șansă de a se menține la putere. Vă rog să vedeți declarația lui Klaus Iohannis de ieri, pentru că este corupția ce trebuie mascată. Asta este ideea. Corupția trebuie mascată și nu mai pot face decât prin această impunere până la capăt a intrării României în război”.
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire :
Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 – În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”.