La distanță de o săptămână și câteva zile de turul 2 al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a României (CCR) se întâlnește pentru a discuta asupra sesizărilor privind problemele din turul 1.

Astăzi, pe ordinea de zi a ședinței CCR se află două cereri de anulare a primului tur al prezidențialelor depuse de doi candidați, Cristian Terheș și Sebastian Popescu, clasați pe locurile 9 și 12.

Conform CCR, ședinţa de plen va începe la ora 11.00, în discuție fiind trei teme: „Confirmarea/ validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”, „Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheș” și „Cerere de anulare a alegerilor pentru funcția de Președinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Sebastian – Constantin Popescu”.

Cristian Terheș care a candidat la prezidențiale din partea Partidului Național Conservator Român, formațiune pe care o conduce, obținând 1,04% din voturi, iar Sebastian Popescu – susținut de Partidul Noua Românie – a obținut 0,16% din voturi.

Pe de o parte, Terheş a explicat că a cerut anularea primul tur de scrutin pe motiv că reprezentanţii USR au continuat campania electorală după ce era interzis de lege şi s-au înregistrat nereguli în privinţa voturilor acordate lui Ludovic Orban, ceea ce a influenţat ordinea candidaţilor clasaţi pe locurile doi şi trei, aspecte „care conduc la concluzia indubitabilă că pe data de 24 noiembrie 2024 primul tur al alegerilor prezidenţiale a fost fraudat, fraudă care a influenţat rezultatul respectivelor alegeri, în special în modul în care primii doi candidaţi au fost clasaţi după alegerile respective”.

Am solicitat Curţii Constituţionale să se uite la aceste voturi care au fost date din pix de la candidatul Ludovic Orban către Elena Lasconi, pentru că diferenţa dintre cea clasată pe locul doi şi cel clasat pe locul trei este extrem de mică. Câteva voturi pot să facă diferenţa. (…)

Mai avem o situaţie interesantă în ceea ce priveşte pe candidatul Călin Georgescu. Şi dumneavoastră în presă aţi relatat, am văzut şi noi pe internet o serie de boţi care continuu chemau oamenii să iasă la vot şi să voteze cu un anumit candidat, atât în preziua votului, lucru interzis, cât, mai ales, în ziua votului.

Acum, diferenţa dintre dânsul, care a fost plasat pe primul loc, şi persoana a clasată pe locul doi e destul de mare, rămâne la latitudinea CCR să aprecieze dacă modul în care s-a făcut campania respectivă, care nu poate să fie negată, a influenţat sau nu rezultatul alegerilor”, a detaliat Terheș.

În același timp, Sebastian Popescu arată, în contestația depusă la CCR, că rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din 24 noiembrie 2024 a fost stabilit în urma unei fraude comisă de candidatul independent Călin Georgescu, care (…) a ascuns sursele de finanţare, a înşelat electoratul printr-o campanie masivă în mediul online în care se promova drept omul mesianic care se luptă cu mâinile goale şi cu ZERO lei bani de campanie cu întreg sistemul politic din România.

(…) Prin nedeclararea surselor de finanţare a propriei campanii electorale, Călin Georgescu, prin intermediul celor care se află în spatele său, a deturnat rezultatul democratic al alegerilor din România. Un om care încalcă legile statului român, care acceptă finanţare şi sprijin din afara României, un om care nu declară banii pe care îi primeşte în campania electorală prezidenţială, un om care înşeală românii nu poate să devină preşedintele României.

(…) Este imposibil ca un candidat independent, fără un partid în spate, doar cu o ‘echipă de voluntari’, cu ‘zero’ cheltuieli de campanie, să reuşească în doar o lună de campanie să ajungă la peste 120 de milioane de vizualizări numai pe TikTok şi să aibă drept rezultat obţinerea a 2.120.401 de voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale. (…)

Prin utilizarea ‘fermelor de boţi/troli’, a inteligenţei artificiale, a videoclipurilor nemarcate cu cod de mandatar financiar, prin nedeclararea niciunui leu cheltuit în campania electorală, domnul Călin Georgescu a fraudat legea electorală, beneficiind de finanţare ilegală, nedeclarată, a efectuat prin terţe persoane plăţi către diverşi influenceri, a înşelat electoratul prin faptul că le-a transmis că el este omul din afara sistemului, omul onest, care cu zero lei se luptă cu marile partide.

În timp ce în realitate lucrurile stau cu totul invers. Este omul sistemului, a primit finanţare masivă pentru a-şi susţine campania manipulatoare şi înşelătoare din mediul online, în timp ce se prezenta drept un candidat independent curat, transparent, nesusţinut de nimeni.

Lucrurile sunt mult mai grave şi nu se rezolvă printr-o anchetă superficială fără rezultat notabil şi cu o amendă. Nerespectarea legislaţiei electorale în privinţa finanţării campaniei electorale, prin ascunderea sursei de finanţare, are drept consecinţă manipularea opiniei publice şi implicit deturnarea votului democratic, fără să ştim cine se află în spatele său cu adevărat şi care sunt în realitate interesele”, a detaliat și Sebastian Popescu.

Articolul precedentAstăzi, ședință a CSAT, privind „posibile riscuri la adresa securității naționale”