La nivelul Parchetului European (EPPO) – BT Timișoara se fac cercetări cu privire la o posibilă fraudă de milioane de euro din fonduri europene, pe raza județului Timiș.
Este vorba, așa cum explică anchetatorii, despre un „sistem penal prin care s-au obținut fonduri UE în valoare de 2.2 milioane euro pentru pășuni”.
Iar pentru a lămuri situația, săptămâna aceasta, ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Timiș au pus în executare 3 mandate de aducere pe raza a 2 județe, ulterior dispunându-se reținerea a trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici.
A treia persoană este un crescător de ovine care deține o mare proprietate în România și, potrivit DGA, acesta „a obținut subvenții UE pentru pășuni neeligibile pentru fonduri, cu implicarea și sprijinul unor funcționari publici de la agenția de plăți din România care au contribuit la facilitarea acestui proces”.
„Pe baza probelor deținute, în perioada 2018 – 2023, crescătorul de ovine a utilizat angajați pentru a identifica pășunile pe care nu le deținea și pentru a le închiria în numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlate de acesta, în vederea obținerii în mod fraudulos de fonduri europene.
Acest lucru ar fi fost realizat cu sprijinul unor funcționari publici din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Hunedoara au colaborat în cadrul schemei.
Potrivit anchetei, crescătorul de ovine ar fi depus cereri de subvenții pentru terenuri pe care nu le deținea sau a solicitat sprijin pentru suprafețe mai mari decât cele prezentate. În plus, ar fi depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, prin adăugarea ajutorului funcționarilor publici de la APIA.
Astfel, suspectul a obținut fonduri agricole ale UE în valoare de aproximativ 2.2 milioane euro (11.211.935,22 RON). O cerere suplimentară de aproximativ 1.6 milioane EUR (8.293.626 RON) a fost transmisă către APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită investigării în timp util”, arată DGA.
Însă nu doar cei trei sunt vizați de anchetă, ci și „alte opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici”. Între timp, față de cei trei primi inculpați a fost dispusă măsura reținerii, solicitându-se arestarea preventivă la Tribunalul Timiș. Soluția instanței a fost de a aresta preventiv doar unul dintre inculpați, care a și atacat de altfel măsura:
„Admite propunerea Pachetului European în ce îl privește pe inculpatul Andreșoi Dumitru și, pe cale de consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpatului ANDREȘOI DUMITRU, pe o durată de 30 zile, de la 31.10.2024 până la 29.11.2024 inclusiv, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă.
Respinge ca nefondată cererea inculpatului de luare a măsurii preventive a controlului judiciar. Respinge propunerea Pachetului European în ce îl privește pe inculpatul Szabo Marius Lucian. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul SZABO MARIUS LUCIAN, constând în obligaţia de a nu părăsi imobilul de domiciliu, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 31.10.2024 până la data de 29.11.2024, inclusiv.
Pe durata arestului la domiciliu, instituie în sarcina inculpatului Szabo Marius Lucian, următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu inculpații Andreșoi Dumitru și Topor Veronica, cu suspecții Popa Mihaela Maria, Groza Mihaela Carmen, Drăgănescu Mariana, Drăgănescu Gheorghe, Homorodean Ileana, Vlad Oana Cosmina, Ciolocoiu Alina Florina, Avram Florina Cosmina și cu martorii.
Desemnează IPJ Hunedoara să supravegheze executarea măsurii dispuse. Respinge propunerea Pachetului European în ce o privește pe inculpata Topor Veronica. Dispune luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpata TOPOR VERONICA (fostă Borungel), constând în obligaţia de a nu părăsi imobilul de domiciliu fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza, pe o durată de 30 de zile începând cu data de 31.10.2024 până la data de 29.11.2024, inclusiv.
Pe durata arestului la domiciliu, instituie în sarcina inculpatei Topor Veronica, următoarele obligaţii: a) să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; b) să nu comunice cu inculpații Andreșoi Dumitru și Szabo Marius Lucian, cu suspecții Popa Mihaela Maria, Groza Mihaela Carmen, Drăgănescu Mariana, Drăgănescu Gheorghe, Homorodean Ileana, Vlad Oana Cosmina, Ciolocoiu Alina Florina, Avram Florina Cosmina și cu martorii. Desemnează IPJ Hunedoara să supravegheze executarea măsurii dispuse”.