Vin banii de la Comisia Europeană pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă severă.

Se pare că totul este stabilit, CE aprobând în acest sens o schemă de ajutor de stat a României în valoare de 400 de milioane de euro, despăgubirile vizând pagubele suferite perioada septembrie 2023 – august 2024.

Astfel, sunt luați în calcul producătorii agricoli de 39 de culturi selectate (cum ar fi grâu, triticală, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea-soarelui și porumb). Și, potrivit unui comunicat de presă, pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din culturile lor din perioada vizată, strict ca urmare a secetei.

În cadrul schemei, ajutoarele se vor acorda sub formă de granturi directe, în sumă de maxim 200 de euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, nedepășind 30% din costurile eligibile. Schema de ajutoare se va încheia la 31 decembrie 2024.

Comisia a evaluat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat (…). Comisia a constatat că schema este necesară și adecvată pentru a compensa fermierii români pentru pierderile suferite din cauza acestui fenomen meteorologic extrem.

În plus, Comisia a constatat că schema este proporțională, deoarece se limitează la minimul necesar, și are un impact limitat asupra concurenței și a schimburilor comerciale dintre statele membre.

Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat”, se precizează în comunicatul de presă.

Articolul precedentOrban crede că mulți candidați la prezidențiale sunt „iepuri” ex-PSD