Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

La evenimentul, care a avut ca scop promovarea îmbătrânirii active și a unui stil de viață sănătos pentru seniorii din România au participat în calitate de speakeri: Alexandra Dobre, Președinta Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, gazdă, inițiator și organizator, Alexandru Mihai Ghigiu, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, Simona Oprescu Bucura, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Rareș Hopincă, primarul ales al Sectorului 2, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu – Cercel, Senator, Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, Petre Florin Manole, Vicepreședintele Camerei Deputaților, Rodica Nassar, Senator, binecunoscutul prezentator Octavian Ursulescu, Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România, Prof. Univ. Dr. Cătălina Tudose, Președinta Societății Române Alzheimer, Cerasela Măciucă, Președinta Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici – A.D.I.V. și Dr. Iulia Enache, Vicepreședinte Asociația pentru Calitatea Vieții a Persoanei Vârstnice ”Acad. Nicolae Cajal”.

Moderator a fost Cristina Herea, prezentator și realizator România TV

Alexandra Dobre, Președinta Asociației Îmbătrânire Activă, a subliniat în deschiderea conferinței: „Longevitate nu înseamnă neapărat să trăim mai mult, ci înseamnă să trăim mai bine, mai frumos, mai prosper, mai independent, să putem călători. E necesar să fim conștienți de fenomenul îmbătrânirii, să îmbătrânim activ și să nu vedem vârsta a treia ca pe finalul vieții. Vrem să înființăm Agenția Națională a Persoanei Vârstnice, care să se ocupe de activități de îmbătrânire activă, de accesare de fonduri, de seniori”.

În cadrul conferinței, discuțiile au vizat principalele provocări și soluții pentru a susține o îmbătrânire activă și sănătoasă

Alexandru Mihai Ghigiu, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului, a accentuat importanța infrastructurii destinate seniorilor: „În PNRR avem incluse mai multe centre de zi pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități. Până în august 2026, aceste centre trebuie să fie finalizate. Vorbim despre câteva sute de centre care se vor face în România. Mai mult decât atât, Guvernul va interveni punctual pentru că este important să avem astfel de centre de îngrijire, dar care să aibă și activități care să-i mențină activi”.

Simona Oprescu Bucura, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a abordat importanța unei îmbătrâniri demne și a sprijinului intergenerațional: „Premierul Marcel Ciolacu, viitorul președinte al României, ne-a întrebat pe fiecare în parte ce ne dorim de la România. Eu îmi doresc să se nască cât mai mulți românași, cât mai mulți copii și cât mai mulți dintre ei să aibă bunici ca dumneavoastră. Îmi doresc să avem locuri de muncă pentru tineri, să câștige bine, să poată plăti contribuțiile așa încât să susțină niște pensii decente. Eu îmi doresc, pentru mine și pentru copilul meu, să trăim bătrânețea ca pe o a treia tinerețe”.

În intervenția sa, Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu-Cercel, Senator, Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senatul României, a vorbit despre soluțiile tehnologice care pot contribui la o viață sănătoasă: „Au apărut acum niște aparate care măsoară glicemia, pulsul, oxigenul, tot. Sunt bazate pe inteligența artificială. Am testat pe pielea mea aparatul, făcându-mi și analizele. Și funcționează. Și nu sunt foarte scumpe. Sunt dispozitive care ne pot ajuta și prin care noi vă putem ajuta. Deci ce trebuie să consolidăm noi? Trebuie să ne fie bine, să avem ce mânca, să ne mișcăm, să ne bucurăm de viață”.

Rareș Hopincă, Primarul ales al Sectorului 2, a subliniat necesitatea valorificării experienței seniorilor în proiectele locale: „La Sectorul 2, alături de Alexandra Dobre, am preluat o serie de proiecte dedicate vârstnicilor. Unele vechi și reactivate, altele noi. Trebuie să ne uităm la statele nordice, care sunt adevărate modele de bune practici și care au un cult al respectării seniorilor. Noi, indiferent de vârstă, putem face lucruri mărețe. Cele mai bune sfaturi, eu, la primăria sectorului 2, au fost de la seniorii cetății”.

În cadrul discuțiilor, Măriuca Ivan, Președinta Fundației Crucea Alb-Galbenă România, a atras atenția asupra izolării sociale a seniorilor: „Ce ne lipsește? Sănătatea socială, pentru că bătrânețea aduce foarte multă singurătate. Persoana în vârstă singură își pune foarte multe întrebări: ce rost mai am eu pe lume? Copiii au plecat… de ce să mă duc la spital? Oamenii se tem de spitale. Vârstnicii ajung astfel în declin. Vârstnicii se lovesc și de tehnologie. Merg la spital și sunt certați că nu s-au programat online. Dar i-am pregătit noi pentru asta?”.

Prof. Univ. Dr. Luiza Spiru – Președinte, Fundația Ana Aslan Internațional a transmis de la Geneva unde se defășoară lucrările Congresului Internațional de Medicină a Longevității, un mesaj video: ”Felicitari pentru organizarea acestui eveniment care, într-adevăr, este de o maximă importanță pentru noi toți, nu doar pentru pacienții noștri, pentru cei care sunt interesați de modul în care vor să îmbătrânească sănătos și activ. Am convingerea că medicina longevității trebuie să-și aibă locul ei în panoplia numai a cercetării în domeniu, dar și a tot ceea ce trebuie să facem cu toții pentru a schimba percepția legată de interdisciplinaritate, de abordare holistică, integrată, dar cu soluții personalizate. Aș vrea să nu uitați că succesul, așa cum este el perceput din exterior, nu este întotdeauna echivalent cu starea interioară de bine și asta depinde doar de fiecare dintre noi. Și dacă noi suntem bine și societatea noastră este bine. Cea mai mare bogăție este sănătatea mentală, cum spunea Dalai Lama!”

Conferința a subliniat necesitatea colaborării între administrația publică locală, organizațiile non-guvernamentale și sectorul privat pentru dezvoltarea unui mediu favorabil îmbătrânirii active și sănătoase. Printre principalele concluzii s-au numărat:

  • Înființarea Agenției Naționale a Persoanei Vârstnice, o instituție dedicată seniorilor României
  • Dezvoltarea infrastructurii pentru centre de zi dedicate seniorilor, cu activități care să-i mențină activi și implicați;
  • Promovarea inovațiilor tehnologice în domeniul sănătății și îngrijirii persoanelor vârstnice;
  • Crearea unui cadru de sprijin social pentru combaterea singurătății și facilitarea accesului la servicii pentru seniori;
  • Educația privind îmbătrânirea activă și informarea corectă a publicului despre beneficiile acesteia.

Conferința ”Pe drumul longevității: provocări și bune practici în îmbătrânirea activă” a creat un cadru de dialog deschis, unde participanții au avut ocazia să împărtășească bune practici și să discute despre soluții concrete pentru a sprijini îmbătrânirea activă și sănătoasă în România.

Toți cei prezenți, marea majoritate seniori, au participat activ și interactiv la discuții și dezbateri, venind la rândul lor, cu propuneri și soluții privind oportunitatea de a trăi activ fiecare moment al zilei

La începutul lunii septembrie Asociația Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă a organizat cea de-a II-a ediţie a Congresului Național de Îmbătrânire Activă, un eveniment de succes, cu peste 600 de participanți, 60 de speackeri și moderatori la cele 5 panel-uri, cu zeci de invitați speciali și laureați ai Galei de premiere a modelelor de bune practici. A fost un veritabil „maraton al cunoașterii”, al împărtășirii de experiențe și al schimbului de idei despre cum să trăim o viață frumoasă și activă pe măsură ce înaintăm în vârstă și are ca obiectiv principal continuarea drumului către realizarea unui sistem național care susține, încurajează și informează persoanele vârstnice privind implicarea în diferite activități sociale şi să descopere cheia unei îmbătrâniri active și sănătoase.

            Biroul de Presă al Asociației Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă

            Email:  imbatranire.activa@yahoo.com

       Website: https://institutulpentruimbatranireactiva.ro/

             FB: https://www.facebook.com/AsociatiaInstitutulRomanPentruImbatranireActiva/  

VIAAlexandra DOBRE
SURSĂAsociațiea Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă
Articolul precedentComisia de disciplină din Primăria Capitalei, coada de topor a primarului Nicușor Dan
Articolul următorAdieu Armand, bine ai venit, Tuță